Domů     Technika
Objev: Konečně nové palivo pro auta? Vyrobí je bakterie!
21.stoleti 19.12.2008

Bakterie Escherichia coli dokáže dělat s naším tělem doslova psí kusy. Od bolestí žaludku a břicha přes úporné průjmy a nezřídka dokáže i zabíjet. V současné době se však zdá, že tato mrňavá odporná potvůrka může být i užitečná. Genetici z amerického San Franciska se jí podívali na zoubek a naučili ji vyrábět kvalitní naftu.Bakterie Escherichia coli dokáže dělat s naším tělem doslova psí kusy. Od bolestí žaludku a břicha přes úporné průjmy a nezřídka dokáže i zabíjet. V současné době se však zdá, že tato mrňavá odporná potvůrka může být i užitečná. Genetici z amerického San Franciska se jí podívali na zoubek a naučili ji vyrábět kvalitní naftu.

Mikrobiální palivo s názvem biobutanol má podle nich stejné vlastnosti jako nafta. Navíc má toto palivo větší energetický potenciál než běžná paliva a to se odrazí i v nižší spotřebě.

Pomůže cukrová třtina?
Důležitá je i další jeho vlastnost – není totiž tak agresivní, jako současná biopaliva, a tak se nemusí motory aut nijak upravovat. A jak se nové palivo vyrábí? Do velké nádrže s vodou se jednoduše nasype rozdrcená cukrová třtina a přidají se geneticky modifikované bakterie E. coli. Bakterie začnou přičinlivě pracovat a vyměšují mastné kyseliny, které mají stejné uspořádání uhlovodíků jako nafta. První pokusy proběhly už letos v květnu, ale teprve v těchto dnech se rozjel zkušební provoz ve velkém.

Jednoduše se posbírá
Na rozdíl od jiných biopaliv, která se musí složitě čistit a odlučovat, stačí palivo vyrobené bakterií E. coli jednoduše sesbírat z povrchu vody. Je totiž lehčí a na hladině vytvoří plovoucí vrstvu. Sesbírané palivo může putovat bez jakýchkoliv dalších úprav rovnou do nádrží automobilů. Výroba paliva z cukrové třtiny je tak mnohem jednodušší než z obilovin a nevyžaduje takové náklady. Vědci spočítali, že výroba jednoho barelu (159 l) tohoto biopaliva přijde na pouhých 50 dolarů.

A bude hůř…
Ještě nedávno se surová nafta prodávala za cenu 200 dolarů za barel. Dnes sice cena klesla na zhruba 60 dolarů, ale všechno naznačuje tomu, že napřesrok v létě se motoristé nemají na co těšit. Cena nafty má totiž znovu strmě stoupat. Vědci už přikročili k další fázi výzkumu, ve které chtějí ještě více snížit náklady na „krmivo“ pro bakterie. Zdá se totiž, že bakteriím Escherichia coli docela chutná i obyčejná dřevní štěpka a celá řada dalších bioodpadů. Právě to je asi na celém experimentu to nejdůležitější, protože většina renomovaných odborníků se dnes shoduje na tom, že vyrábět biopaliva z obilnin či dalších potravinářských rostlin je cesta k hladomoru a rovnou do pekel. V roce 2011 už bychom prý mohli jezdit na biopalivo z nejrůznějších odpadů, vyrobené bakteriemi docela běžně. Že by měli ropní šejkové na kahánku? 

Proti biopalivům sílí vlna kritiky
Stále více uznávaných odborníků se vyslovuje proti využití biopaliv za stávající úrovně zpracovatelských technologií. Jaké jsou nejčastější výhrady?
– K vyprodukování paliva například z kukuřice je potřeba o 30 % více energie, než se získá jeho spálením
– Množství obilí, použitého pro naplnění nádrže většího automobilu etanolem, odpovídá množství jídla, které sní jeden člověk za rok!
– K výrobě etanolu, který by nahradil alespoň 5,75 % tekutých paliv, používaných v Evropské unii, by vyžadovalo využití až 25 % veškeré orné půdy v unii, což je nemyslitelné
– Světová banka varuje, že zavedení biopaliv už teď zvýšilo ceny základních potravin ve světě o 75 % a spustilo zejména v zemích třetího světa potravinovou krizi.
– Na produkci etanolu, která by pokryla alespoň 10 % potřeby paliva, by podle ověřených propočtů musela padnout většina plochy deštných pralesů v Amazonii a v jihovýchodní Asii!

Související články
Věda se spojuje, aby byla silnější. Němci to pochopili už před první světovou válkou, když vznikla Společnost Maxe Plancka. V Česku vědecké klastry a interdisciplinární instituce začaly vznikat teprve nedávno, ale výsledky se už dostavují. Svoje interdisciplinární instituce má už každé významnější město, například Praha, Brno, Ostrava. Před devíti lety myšlenka spojit tři vědecká centra […]
Informační a komunikační technologie se staly základním stavebním kamenem, který formuje naše každodenní životy i způsob, jakým pracujeme a podnikáme. Od prvních počítačů až po současné cloudové služby a umělou inteligenci prošla oblast ICT zásadní proměnou. Pojďme si posvítit na to, kde všude se ICT technologie využívají.  Co je ICT?  ICT je zkratka pro informační […]
První ložiska, tedy součásti, které snižují tření, lidstvo využívalo už v antice. A vývoj stále pokračuje. Na moderních hydrostatických ložiscích pracují odborníci na tribologii z Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně. Přišli na to, jak udělat ložiska energeticky až o pětinu úspornější.   Využití by vylepšená technologie mohla najít ve velkých obráběcích strojích, divadelních točnách […]
Celoevropský společný podnik EuroHPC (EuroHPC JU) vyhlásil výběrové řízení na dodavatele nového kvantového počítače konsorcia LUMI-Q, který bude umístěn v České republice a propojen se superpočítačem KAROLINA. Národní superpočítačové centrum IT4Innovations, které je součástí VŠB – Technické univerzity Ostrava, se tak stane domovem prvního českého kvantového počítače. Kvantový počítač konsorcia LUMI-Q bude založený na supravodivých […]
Společnost OpenAI na sklonku ledna značně pozměnila „pravidla hry“. Ze svých zásad totiž odstranila zákaz týkající se poskytování umělé inteligence armádám. Proč? Kvůli prevenci! Spolupráci s Pentagonem navázalo „dítko“ Elona Muska a Sama Altmana v polovině ledna, a to konkrétně v oblasti kybernetické bezpečnosti. Projekt, do kterého společnost prozatím zapojila je však ryze preventivní – […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz