Domů     Medicína
Sexualita od A do Ž
21.stoleti 16.11.2007

Sexualita a člověk k sobě patří jako noc a den, což dokazuje nejen Bible. Po tisíciletí dějin všechny lidské osudy doprovázejí i mnohé z následujících pojmů.Sexualita a člověk k sobě patří jako noc a den, což dokazuje nejen Bible. Po tisíciletí dějin všechny lidské osudy doprovázejí i mnohé z následujících pojmů.

Androgeny – společný název pro mužské pohlavní hormony. Začíná je produkovat již plod ve stáří osmi týdnů života. Závisí na nich, zda se u plodu geneticky mužského vytvoří nejen mužské pohlavní orgány, ale zda v dospělosti pro něj budou přitažlivé ženy. V pubertě androgeny ovlivňují proces sexuálního dospívání a po celý život sexuální aktivitu. (Mnohé z androgenů vznikají a mají své specifické poslání i v ženském organismu. Samozřejmě ve výrazně menší míře než u mužů. Samičí pohlavní hormony se nazývají estrogeny).
Bisexualita (z latiny bi= dvojitý, sexus = pohlaví) – dvojpohlavnost. Pro tzv. bisexuálního jedince jsou sexuálně přitažlivé osoby obojího pohlaví. Pod sociálním tlakem většinou vstupuje do běžných heterosexuálních vztahů s partnerem opačného pohlaví. Nemůže však odolat ani přitažlivým homosexuálním aktivitám.
Circumcise (obřízka) – operativní odstranění předkožky (praeputia) na mužském pohlavním údu (přesně na žaludu – membra). V některých náboženských systémech (islám, judaismus) je obřízka podmínkou přijetí novorozence do společnosti.
Deviace sexuální (perverze, parafilie) – stavy kvalitativně změněné sexuální motivace lidí. Podle oblastí, kterých se týkají, odborníci rozeznávají deviace sexuální identifikace (např. transexualismus), sexuální orientace (mj. pedofilie – zaměření na děti, zoofilie- na zvířata), sexuálního chování (exhibicionismus,sadismus, masochismus) a deviace kombinované (sadomasochismus apod.).
Erotogenní (erogenní ) zóny – místa na těle, jejichž stimulace (hlazení, doteky) vyvolává vzrušení a erekci (ztopoření pohlavního údu). Vedle penisu (hlavně žaludu) to jsou rty, brada, krk, ušní lalůčky, kůže pod vlasy, prsní bradavky, vnitřní plocha stehen a podbřišek.
Fertilita – plodnost. (Opakem je infertilita – neplodnost.) Postihuje 10 – 14 % manželských párů, které se marně snaží o oplodnění. Příčiny neplodnosti bývají na straně obou partnerů. Nijak nesouvisí s impotencí (viz) či ženskou frigiditou (sexuální chladnost, nezájem o sex.)
G (Gräfenbergův)- bod – eretogenní zóna (popsaná až v roce 1950) uložená na přední straně vagíny (viz) u vývodu močové trubice. Z tohoto místa dochází k pocitům ženského sexuálního vyvrcholení (orgasmu).
Hymen (panenská blána) – slizniční žláza v pochvě s malým (většinou kruhovým) otvorem, která umožňuje odtok menstruační krve, ovšem nikoli proniknutí mužského pohlavního údu. Až při premiérovém pohlavním styku dochází k jejímu protržení (defloraci), což je obvykle spojeno s krvácením.
Choroby pohlavní – mezi nejzávažnější přenosné patří AIDS (syndrom získané imunitní nedostatečnosti), lues (syfilis; avizují ho vředy a zduření lymfatických žláz), herpes genitalis (opar). Nejčastější je gonorea (kapavka); u žen bývá bezbolestná, ale muže trápí hnisavý výtok z močové trubice (ústí je zarudlé a zduřelé) a potíže při močení.
Impotence (erektilní dysfunkce) – neschopnost muže uskutečnit spojení svého pohlavního orgánu s druhým. Situace, kdy ztopoření penisu není úplné či netrvá dost dlouho, takže pohlavní styk partnery neuspokojí. Příčinou jsou různé choroby (např. cukrovka), psychické aspekty (mj. stres) aj. (Nezáleží na velikosti penisu.)
Jazz – označení pro pohlavní styk v mnoha zemích západní Afriky. Až do 30 let 20. století znamenalo „to jazz“ ve slangu amerických černochů „souložit.“
Klimakterium (menopauza, z latinského mensis = měsíc, pausa= konec ) – časové období v životě ženy (u nás asi kolem 50 let), kdy se zastavuje činnost vaječníků (ovarií). Ustává menstruace (menses, měsíčky) – pravidelné měsíční (v intervalu od 21 do 35 dnů) krvácení pohlavně dospělé ženy. (Pokud nedojde k oplození a zahnízdění vajíčka, odlučuje se při menstruaci svrchní vrstva děložní sliznice.) Období tohoto tzv. přechodu může přinášet různé psychické i fyzické obtíže, sexuální poruchy.
Libido – lidský pohlavní pud či touha. Nelze ho zaměňovat s frigiditou, orgasmem, potencí nebo plodností. Významně závisí na vnějších vlivech (např. pracovní zátěž, nesoulad mezi partnery, zdravotní i materiální problémy apod.).
Monogamie (řecky: monos = sám, jediný; gamos=manželství) – celoživotní sexuální soužití dvou jedinců různého pohlaví, vylučující jakýkoliv pohlavní styk s jiným člověkem. Nemusí však mít nic společného s rodinou a nutně sloužit výchově dětí.-
Nežádoucí otěhotnění – před ním chrání vhodná antikoncepce. V pradávnu jí mj. býval krokodýlí trus vložený do pochvy. Již Bible píše o přerušované souloži; nebývá však zcela spolehlivá- podobně jako metoda neplodných dnů. Přebohatou historii má prezervativ (kondom); původně se vyráběl ze zvířecích střívek, nyní z latexu. Spolehlivost se zvýší lubrikací – vrstvou, která povrch zvlhčuje, čímž usnadňuje imisi (vniknutí penisu do pochvy). Ženy využívají mj. diafragmy (pesaru) – latexovou bariéru tvaru kloboučku, který zabrání průniku spermií do dělohy, nitroděložní tělísko (nevhodné u žen, které nerodily). Jako nejspolehlivější se osvědčuje hormonální antikoncepce.
Onanie (masturbace, autoerotika, ipsace, samohana) – sebeukájení. Od biblických dob až do přelomu 20. století se také u nás onanie považovala za nebezpečnou úchylnou činnost. Dnes se chápe jako normální vývojová forma sexuálního vybití, kdy není organismus vyzrálý pro uskutečnění pohlavního styku. U dospělých se stává fyziologickou náhražkou – zejména při nedostupnosti sexuálního partnera.
Pohlavní orgány (genitálie) – mužské vnější: Dominuje pohlavní úd, jehož délka při ztopoření kolísá mezi 11 až 22 cm. (Velikost nemá žádný vztah k potenci, sexuální kapacitě – tj. síle a výkonnosti pohlavní funkce.) Dále sem patří šourek, ve kterém jsou uloženy párové orgány – varlata, nadvarlata a chámovod. U žen se vnější pohlavní orgány souhrnně označují jako vulva. Patří sem poštěváček (klitoris; má erektivní schopnost podobně jako mužský penis), velké a malé stydké pysky (labia), ústí močové trubice a vchod poševní.
Revirginace – obnovení panenství v zemích, kde je bezpodmínečnou podmínkou při uzavírání sňatku. Způsoby provedení jsou různé – od panenského octa (bylinná směs způsobující stažení poševního vchodu) až po znovuobnovení hymenu díky moderní chirurgii.
Styk pohlavní (koitus, soulož) – má čtyři základní fáze: vzrušení, plateau (pohlavní orgány jsou maximálně prokrveny těsně před spojením), orgasmus, uvolnění (doprovázené příjemnou únavou, pocitem štěstí).
Testosteron – hormon vznikající díky varlatům a kůře nadledvinek (tam i u žen). Ovlivňuje sexuální projevy.
Umělé oplodnění – odborný úkon, kdy je do dělohy ženy zavedeno semeno manžela. Pokud jde však o sperma anonymního dárce, je vše spojeno se složitými právními a etickými problémy. U nás lze umělé oplodnění provést pouze u vdané ženy, navíc s písemným souhlasem manžela.
Vagina (pochva) – ženský kopulační orgán tvaru oploštělé trubice s pružnými stěnami tvořenými hladkou svalovinou. Průměrná délka pochvy je cca 10 cm s možností elastického prodloužení.
Žárlivost (emulace) – zvláštní forma úzkosti vznikající z obav, že milovaný člověk věnuje lásku, nebo dokonce sex, který odpírá nám, nějaké jiné osobě. Někdy se žárlivost označuje za civilizační neurózu;nejprve bývá slovní, poté už i fyzická. Je  obtížně léčitelná.

Více se dozvíte:
V. Caponni, R. Hajnová, T. Novák, Sexuologický slovník, GRADA, 2004
T. Klotz, A. Sengerdorf,. Sex a rozkoš, Avicenum, 1997
E.Botrnemann, Encyklopedie sexuality, Vicroria Publishing, 1990

Související články
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
Ve svém nejmenším provedení měří 11–13 milimetrů. Je tedy tak akorát drobný, aby se vešel do trávicího ústrojí. Řeč však není o žádné bakterii, ale o unikátním vynálezu vědců z Univerzity v Novém Jižním Walesu, který dokáže tisknout efektivní náhrady tkáně přímo v lidském těle. Nový chirurgický nástroj pojmenovali u protinožců jako F3DB, což je […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz