Výrok Billa Gatese zněl jasně. Výroba mléčných produktů má až příliš vysokou uhlíkovou stopu. Aby tuto skutečnost zvrátil, rozhodl se podpořit kalifornský start-up, jež hodlá klasické máslo nahradit umělým..
Společnost Savor ze San Jose využívá k výrobě tuku podobného živočišnému termochemický proces, který by měl být levný a zároveň energeticky nenáročný. „Vycházeli z faktu, že všechny tuky jsou tvořené různými řetězci atomů uhlíku a vodíku,“ uvedl miliardář na svém blogu.
„Pak se rozhodli vyrobit stejné řetězce uhlíku a vodíku – ale bez účasti zvířat nebo rostlin. Nakonec vyvinuli proces, který spočívá v tom, že ze vzduchu vezmou oxid uhličitý a z vody vodík, zahřejí je a zoxidují, čímž dojde k oddělení mastných kyselin a následnému vytvoření tuku,“ doplnil.
Hledá se náhrada
Podle Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) jsou hospodářská zvířata zodpovědná za zhruba 14,5 % všech globálních emisí skleníkových plynů. A bohužel ani alternativy živočišných tuků nejsou adekvátním řešením celého problému.
Využívají totiž palmový olej, čímž přispívají k rozsáhlému odlesňování a ztrátě biologické rozmanitosti. Gates proto již v minulosti podpořil řadu projektů, které se pokouší svými mléčnými výrobky nezatěžovat planetu.
„Myšlenka přechodu na laboratorně vyráběné tuky a oleje se může zdát na první pohled zvláštní. Jejich potenciál výrazně snížit naši uhlíkovou stopu je ale obrovský. Využitím osvědčených technologií a postupů se krok za krokem blížíme k dosažení našich klimatických cílů,“ uvedl dále americký podnikatel a filantrop.
Je to slibný začátek
Ačkoli se celý postup jeví jako ideální, přeci jen má stále „drobné mouchy“. Tou prozatím největší je cena, která zůstává příliš vysoká na to, aby bylo možné náhražku prodávat za podobnou sumu jako klasické máslo.
Výstavba nové infrastruktury totiž představuje poměrně nákladnou položku v nově budovaném systému. „I přesto máme docela dobrou šanci na úspěch, protože klíčové kroky tohoto procesu výroby tuků už fungují v jiných odvětvích,“ věří.
Více o nové technologii se dozvíte v následujícím videu.