Domů     Příroda
Další stěhování národů na obzoru, kvůli rostoucím teplotám
Zdroj: Pixabay

Podle nejnovější studie by se brzy, v důsledku extrémních veder, mohly některé části naší planety stát neobyvatelnými. Člověk je totiž schopen ustát jen určitou míru kombinace horka a vlhkosti, než se u něj projeví život ohrožující zdravotní komplikace..

Podle tvrzení vědců z Penn State College of Health and Human Development a Purdue University se v nepříliš vzdálené budoucnosti budou muset miliardy lidí v Americe, Asii a na Blízkém východě přestěhovat, pokud se budou globální teploty kvůli změně klimatu i nadále zvyšovat, protože se tato místa stanou neobyvatelnými.

Od počátku průmyslové revoluce na konci 18. století se globální teplota zvýšila o 1 °C. To vedlo k tomu, že roku 2015 schválilo 196 zemí tak zvanou Pařížskou dohodu o klimatu, jejímž cílem je zamezit nárůstu teploty na 1,5 °C nad úroveň před průmyslovou revolucí.

S rostoucími globálními teplotami totiž mohou miliardy lidí překročit své fyziologické tepelné limity. Ačkoliv je nejteplejším místem na planetě americké Death Valley, případně africká Sahara, klimatologové s obavami sledují situaci v jižní a jihovýchodní Asii, která stále častěji čelí jarním vlnám horka s teplotami kolem 45 °C. Rozdílem je vzdušná vlhkost, která brání ve fungování účinnému systému, který si člověk proti horku vyvinul, tedy pocení.

Vražedná je vlhkost vzduchu

Díky schopnosti pocení dokáže člověk přežít i tam, kde to jiní živočichové nezvládli. Abychom se však mohli účinné ochlazovat pocením, je třeba, aby se voda měla kam odpařovat, což je problém v oblastech, jako je například Indie, kde během teplé sezóny šplhá relativní vlhkost vzduchu ke 100 %.

V ten okamžik se člověk přestává pocením efektivně ochlazovat a začíná se naopak přehřívat, což může vyústit až ve smrt z přehřátí.

Zdroj: Pixabay

Kombinaci teploty a vlhkosti vzduchu, která už je životu nebezpečná, vyjadřuje tak zvaná teplota vlhkého teploměru. Upravený teploměr v tomto případě neměří přímo teplotu okolního vzduchu, ale teplotu, při které dochází k odpařování vody z namočené punčošky, kterou je teploměr obalený.

Při relativní vlhkosti méně než 100 % naměří výrazně nižší teplotu okolí, neboť se jeho jádro ochladí stejným způsobem jako lidská pokožka pocením.

Limitních 35 °C vlhkého teploměru

Hraniční teplota mokrého teploměru, kterou ještě zdravý člověk dokáže krátkodobě snést, je 35 °C, což přibližně odpovídá pocitové teplotě 70 °C. Teplota v Indii přitom už letos někdy dosahovala více než 30 °C vlhkého teploměru.

U starších lidí, kteří trpí například kardiovaskulárními problémy, cukrovkou a dalšími zdravotními problémy, může být tolerovatelná teplota vlhkého teploměru mnohem nižší. Studie z roku 2022 ukázala, že hranice lidské tolerance vůči teplu a vlhkosti jsou nižší, než se dříve předpokládalo.

Na základě těchto podkladů vědci z Penn State College of Health and Human Development a Purdue University modelovali, jak by různé scénáře globálního oteplování mohly ovlivnit obyvatelnost po celém světě.

Pokud by teploty překročily 1,5 °C oproti předindustriálnímu období, pak by se mnoho oblastí v zemích s nižšími příjmy mohlo stát neobyvatelnými kvůli příliš velkým horkům. Vzestup o 2 °C by způsobil nesnesitelné horko a vlhkost ve východní a střední části Spojených států, v některých částech Jižní Ameriky a v Austrálii.

Stěhování národů se blíží

Pokud by globální oteplení přesáhlo 3 °C, pak by v oblastech od Floridy po New York a od Houstonu po Chicago nastaly podmínky, které by překonaly limity, jež je lidský organismus schopný snášet. Podobně by byla postižena i Jižní Amerika a Austrálie.

Při zvýšení teploty o 4 °C by například městu Al Hudajda v Jemenu hrozilo více než 300 dní nesnesitelného horka ročně, což by ho učinilo prakticky neobyvatelným. Vlivem zvyšování globálních teplot by se tak rozsáhlé oblasti, které obývá více než polovina světové populace, mohly stát neobyvatelnými, což by vyvolalo masivní stěhování národů.

Více se dočtete v časopise 21. století číslo 1/2024, které vyšlo 14. 12.2023.

Štítky:
Související články
Změna klimatu dle expertů povede k masové migraci jedovatých hadů do nových regionů, které však na nové „obyvatele“ nejsou připravené. Podle nejnovější studie se nejvíce plazů zřejmě ze sousedních zemí postupně přesune do Nepálu, Nigeru, Namibie, Číny a Barmy. V odborné práci, která byla publikována v žurnálu Lancet Planetary Health, vědci modelovali geografické rozšíření 209 […]
Pokud se had stane obětí útoku, obvykle volí dvě strategie; buď reaguje protiútokem nebo útěkem. A pak jsou tu ještě užovky z ostrova Golem Grad v Severní Makedonii. Ti v případě ohrožení předvedou hereckou etudu. Pokud jsou makedonské užovky podplamaté chyceny, teatrálně se svíjejí a špiní se štiplavým koktejlem svého pižma a výkalů. Nakonec ochabnou, […]
V populaci je jen 10 % lidí, jejichž dominantní rukou je ta levá. V minulosti byli považování za nešikovné a podlé, často byli nepříliš úspěšně přeučováni na praváky. Dnes už je k levákům společnost tolerantnější, vědce však nenechává spát důvod, proč se v populaci vůbec vyskytují? Že by na to konečně přišli? Když vědci zkoumali […]
Málokteří živočichové vyvolávají tak silný obdiv a zároveň odpor jako pavouci. Arachnofobií neboli abnormálním strachem z pavouků trpí až 6 % světové populace, častěji ženy než muži. Nutno však říci, že většina nejděsivějších věcí, které se o těchto osminohých členovcích tradují, jsou jen fámy! Lidé například trpí panickým strachem z toho, že je pavouk kousne, […]
Při pozorování orangutana sumaterského dospěli vědci k překvapivému odhalení. Šikovný primát si totiž sám dokázal vyléčit velké zranění na tváři s pomocí rostlinné pasty. Je to nejspíš vůbec poprvé, kdy se podařilo zaznamenat volně žijícího živočicha, jak pečuje o své zranění s pomocí rostliny. „Jsou to naši nejbližší příbuzní a to opět ukazuje podobnosti, které […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz