Domů     Historie
Vědci objevili fosili dinosaura i s dochovaným obsahem žaludku
Martin Janda 10.12.2023

Je tomu zhruba 75 milionů let, co si jistý dinonosaurus dal k obědu stehno z předka dnešního krocana. Asi netušil, že je to poslední jídlo v jeho životě, protože pár dní poté jej dostihla smrt v korytě řeky.

Nebyl by to nijak výjimečný případ, kdyby sedimenty tělo veleještěra rychle nepokryly a neochránily jej tak pro zvědavost jistých dvojnožců, kteří se na planetě objevili o mnoho milionů let později..

Nebohý gorgosaurus, který na šířku v kyčlích měřil pět a půl metru, je vůbec prvním nalezeným tyranosaurem se zachovaným obsahem žaludku. Badatelé tak mají zajímavý střípek do skládačky potravního chování dávných dravých veleještěrů. Kromě toho vědci objevili i část lebky a pánve ještěra.

Gorgosauři byli předky obávaného tyranosaura rexe, kteří s oblibou pojídali své býložravé příbuzné, jak o tom svědčí objevené koprolity. Nalezený exemplář dal ovšem přednost opeřeným dinosaurům, předkům současných ptáků.

„Díky tomuto exempláři máme fyzický důkaz, že mladí tyranosauři se nejen živili jinými živočichy než dospělí, ale také je jinak napadali,“ uvedl autor studie François Therrien z Královského Tyrrellova muzeu v Drumhelleru v Albertě v Kanadě.

Část fosilie nalezeného dinosaura, zeleně jsou označeny kosti gorgosaura, červeně jeho kořist

Schopnost tyranosaurů chovat se v mládí jako rychlí středně velcí predátoři, než dospěli v dospělé vrcholové predátory, mohla této skupině poskytnout evoluční výhodu tím, že vytlačila ostatní dravé dinosaury.

Zdatnost mladých tyranosaurů může vysvětlovat i zvláštnost fosilního záznamu Severní Ameriky v období pozdní křídy: Nalezneme zde těžkotonážní veleještěry a hejno ještěrů velikosti člověka, nikoliv však tzv. střední třídu.

Obsah žaludku tvoří zadní končetiny a kus zadní části těla menších dinosaurů známých jako Citipes, kteří trochu připomínali kasuáry. Každý z obou citipesů byl v době konzumace starý méně než rok a podle stupně opotřebení kostí žaludečními šťávami je gorgosaurus snědl během posledního týdne svého života, přičemž mezi oběma chody uplynulo pár dní.

Přestože na kosti citipesů působilo agresivní prostředí uvnitř gorgosaurova žaludku, jedná se o nejlépe zachované fosilie tohoto živočicha, jaké kdy byly nalezeny.

FOTO: Calgarská univerzita

Související články
Ve středověku byla lepra neboli malomocenství obávanou nemocí, do Evropy byla zavlečena v době křižáckých válek. Dlouho na ni neexistoval lék, nemocní proto byli shromažďování v leprosáriích, aby se zabránilo šíření nemoci. Nejnovější výzkum ukazuje, že lepru, která byla považována za výhradně lidskou nemoc, ve středověku zřejmě pomáhaly šířit veverky! Lepra je infekční onemocnění, které […]
Pražské Metro slaví 50 let a jako oslavu přinášíme vzpomínky pamětníků a dokumentů z firemních archivů – přehlídku zapomenutých příběhů. Zaměstnanci Metrostavu vybudovali traťové tunely na všech třech trasách pražského metra a celkem 49 stanic, z toho 33 hloubených a 16 ražených. V roce 2018 bylo pražské metro zařazeno mezi 100 nejlepších děl v anketě […]
Těžké dělostřelectvo a kulomety způsobují zranění dosud nevídaná. Šrapnely odtrhávají kusy tváře. Jedovaté plyny poškozují tkáně. I „obyčejný“ požár nadělá pořádnou paseku… Zdá se, že osudem znetvořených vojáků je dožít v ústraní a zahalení. Pak ale přichází lékař, který jim navrátí naději. Objev anestezie, sepse a dezinfekce v 19. století spustily skutečný rozvoj v oblasti plastické chirurgie. Tohle […]
Svatý Vojtěch, který pocházel ze slavného rodu Slavníkovců, jež bojovali s Přemyslovci o český trůn, byl druhým pražským biskupem a prvním českého původu. Unikl vyvraždění Slavníkovců, aby byl zabit na misii v Prusku. Nyní se mezinárodnímu týmu podařilo zrekonstruovat jeho tvář. Vojtěch, který je v zahraničí známý pod svým biřmovacím jménem Adalbert, se narodil kolem […]
Avaři, kočovníci mongolského původu, byli zřejmě příčinou vzniku Sámovy říše na našem území. O jejich životě se toho však mnoho neví. Genetické zkoumání ostatků z jejich pohřebišť na území dnešního Maďarska, za kterým stála česká vědkyně Zuzana Hofmanová, tak nyní odhaluje taje avarské společnosti. Zuzana Hofmanová, která působí v Ústavu archeologie a muzeologie Filozofické fakulty […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz