Domů     Medicína
Dočkají se psi medikamentů pro svou dlouhověkost?
Martin Janda 2.12.2023

Sedm, deset, v lepších případě dvanáct nebo šestnáct let. Tak dlouho se zpravidla dožívají naši psí společníci. A nejen chovatelé, ale i vědci se ptají: Šla by tato doba prodloužit?

Při vší úctě ke kočkám, pes je skutečně nejvěrnějším přítelem člověka. Zvládne být záchranářem, terapeutem, hlídačem, přepravcem, vojákem, pastevcem a samozřejmě velmi dobrým společníkem.

Psí život má celkem předvídatelnou trajektorii. Z ušatého štěněte, které neustále usíná v misce s jídlem, se časem stane dlouhonohý puberťák s neukojitelným zájmem o kočky, až nakonec obvykle dospěje v důstojného psa s pečlivě vybraným místem na spaní a dobře nacvičeným rituálem vítání.

S přibývajícími léty však jeho skoky nebudou už tak vysoké a kolem jeho čumáku se objeví šediny. A jednoho dne, který přichází až příliš brzy, se jeho vrtící ocas jednou provždy zastaví… Inu, jakmile si někdo pořídí psa, do budoucna si pořizuje i zlomené srdce.

V posledních letech však někteří výzkumníci pátrají po lécích, které by zlomená srdce mohla potěšit alespoň tím, že život psů prodlouží. V tomto týdnu biotechnologická společnost Loyal oznámila, že se posunula o krok blíže k uvedení jednoho takového léku na trh.

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv konstatoval, že tento lék, který zpomaluje metabolické změny, je nadějný, nicméně je ještě třeba dalších testů. Na trhu by se měl objevit nejdříve v roce 2026. Možná však ještě později, testy totiž ukazují, že přípravek LOY-001 způsobuje u psů střevní potíže.

Zajímavé zprávy přicházejí i z akademické sféry. Vědci zde testují rapamycin, což je přípravek, který prokazatelně prodlužuje život laboratorních myší. Lék inhibuje protein známý jako mTOR, který reguluje buněčný růst a metabolismus.

Stárnutí je sice nevyhnutelné, ale nikoliv neúprosné. Vědci již vytvořili déle žijící červy, mouchy a myši úpravou klíčových genů souvisejících se stárnutím. A každého samozřejmě napadne, že by vědci mohli najít léky, které by měly stejné účinky na prodloužení života u lidí.

Tato oblast výzkumu je stále aktivní, ale v poslední době se začíná věnovat větší pozornost i psí dlouhověkosti. Částečně proto, že psi jsou dobrým modelem pro lidské stárnutí, a částečně proto, že mnoho majitelů domácích zvířat by rádo trávilo více času se svými chlupáči.

Zároveň se ovšem badatelé ptají i na důsledky podobných výzkumů. „Pokud se prokáže, že je pravda, že podobné přípravky prodlužují délku života, zajímalo by mě to pouze v případě, že prodloužená doba života je kvalitní,“ řekla veterinární lékařka z Texas A&M a vedoucí veterinární pracovnice projektu Dog Aging Project Kate Creevyová. „Nepřála bych si, aby pes žil dva roky navíc ve špatném zdravotním stavu.“.

Někteří odborníci se obávají, že medikamenty tohoto typu mohou být zneužity, zejména pokud budou inzerovány jako fontány psího mládí, zatímco otázky dlouhodobé bezpečnosti a účinnosti zůstanou nevyřešeny.

Dokonce i léky, které splní všechny své sliby, budou vyvolávat etické otázky. „Pokud zvířata žijí déle, máme prostředky a odhodlání zajistit jim život, který stojí za to?“ ptá se veterinární lékařka a odbornice na veterinární etiku na univerzitě v Sydney Anne Quainová.

„Co když uvidíme více psů, kteří přežijí své majitele?“ Dodala, že lepší cestou ke zlepšení psích životů by mohla být reforma chovatelských postupů, které přispívají ke zdravotním problémům zkracujícím život mnoha psů, a také rozšíření přístupu k základní veterinární péči.

„Můžeme zachránit mnoho „psích let“ tím, že zajistíme, aby co nejvíce psů mělo přístup k této péči,“ dodala.

FOTO: thefurrtographer

Související články
Univerzálními dárci krve jsou lidé s krevní skupinou 0. Ne vždy je ale této krve dostatek, proto se vědci snaží vymyslet, jak to zařídit, aby mohl člověk s jakoukoliv krevní skupinou darovat krev ostatním, aniž by došlo k úhoně. Této vysněné metě se nyní velmi přiblížili. Krevní skupiny A, B a O objevil v roce […]
Jako by nestačil návrat starých známých infekcí, začaly se objevovat nové. A nejsou bezzubé, podle odhadů umírá na zdánlivě nenápadné mykózy celosvětově dvakrát více nemocných než před 10 lety. Co jsou vlastně mykózy? Jde o infekce způsobené některými zástupci říše hub – jednobuněčnými kvasinkami nebo vláknitými houbami, známými spíš pod značením plísně. Tedy nic, co […]
Nejsou to jen oteklé končetiny a utiskovaný močový měchýř. Na příchod dítěte se adaptují téměř všechny systémy těla matky, a za jeden z nich byl nedávno uznán také mozek. Jak přesně k tomu dochází, se ale dosavadní studie nedokázaly shodnout. Objasnit celou záležitost pomohla nová studie. Vědecký zájem o neurobiologické procesy spojené s mateřstvím je ve fázi […]
Podle studie zveřejněné v časopise The Journal of the American Heart Association je u lidí, kteří často kouří marihuanu, vyšší riziko infarktu a mrtvice. Článek je analýzou každoročního průzkumu americké vlády o rizicích chování ve společnosti v letech 2016-2020. Respondenti odpovídali na otázky týkající se jejich vlastního zdraví, přičemž jedna sekce výzkumu se týkala případných […]
Mezi lidmi přibývá těch, kteří trpí nějakým neurodegenerativním onemocněním, především ve vyšším věku, jehož nyní dosáhne více lidí. Plně porozumět těmto poruchám není pomocí současných výzkumných metod možné. Proto se vědci snaží přijít s novými, inovativními přístupy. Jedním z nich je tvorba hybridních mozků, kdy jsou myším implantovány neurony z krys. „Máme krásné modely mozkových […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz