Domů     Příroda
Gejzírové pole na Islandu: Voda horká až 97 stupňů
Martin Janda 3.12.2023

V krátkém létě zelené planiny, jinak zaledněná krajina, kde strom bývá vzácnější než vegan ve lví smečce, plná ostrých zlomů, připomínajících, že zdejší terén vznikl teprve nedávno. Takový je Island. A když je řeč o Islandu, nelze opomenout jeho gejzíry.

Před dávnými lety, konkrétně před 65 000 000 let, došlo ke zlomu v zemské kůře v oblasti mezi Grónskem a severní Evropou. Magma začalo vytékat do moře a tuhlo. Jak se láva na sebe vršila, vykoukl zpod hladiny moře malý ostrůvek. Ten se pak rozrůstal a rozrůstal a dnes jej známe pod jménem Island.

Island je proslulý svou sopečnou činností. Když si některý z místních vulkánů kýchne, letečtí dispečeři po celé Evropě mají plnou hlavu starostí. S vulkanickou činností úzce souvisí termální prameny a gejzíry.

Největší koncentrace islandských gejzírů je v lokalitě Haukadalur, která leží asi 50 kilometrů od jižního pobřeží ostrova. Právě zde leží praotec všech gejzírů, který svým dětem dal i jméno: Geysir. O něm se letopisy zmiňují již v roce 1294. Jeho název je odvozen z islandského slovesa geysa znamenajícího „proudit“.

Když má Geysir dobrou náladu, kterou způsobuje blížící se výbuch sopky, je schopen tryskat do výše až 120 metrů. Dvakrát by tak přestříkl třeba rozhlednu v Praze na Petříně. Momentálně se celkem fláká, tryská velmi nepravidelně, ale dá se předpokládat, že někdy v budoucnu se probudí k aktivnějšímu životu.

Jen pár metrů od Geysiru se nachází gejzír zvaný Strokkur. Ten je mezi návštěvníky Islandu mnohem populárnější. Horkou vodu stříká sice jen do výše třiceti metrů, ale zato pravidelně a v krátkých intervalech, takže člověk tu nemusí kvůli zajímavému zážitku bivakovat.

Tryská zhruba každých 5 až 10 minut. Strkat ruku do proudu vody se však nevyplácí, voda je horká 97 °C.

Původně byla tato voda ještě mnohem teplejší. Tisíc metrů pod povrchem, kde je pod tlakem, vysoce překračuje bod varu. Vroucí voda je neocenitelným zdrojem energie, teplo v reykjavíckých bytech častokrát zajišťuje právě ona.

V islandské metropoli je tímto způsobem dokonce zajištěno i vytápění chodníků, takže místní ortopédové nemají tolik starostí s uklouznutím Islanďanů na námraze.

Další zajímavostí, která závisí na vulkanické činnosti, je existence bahenních sopek zvaných solfatary a fumaroly. Tyto pukliny v zemi chrlí především vodní páru a oxid uhličitý. Solfatory navíc vypouštějí i vyšší obsah síry nebo sirovodíku, takže okolí takové bahenní sopky je charakteristické svým zápachem připomínajícím zkažená vejce.

Související články
Žáby po celém světě ohrožuje houba Batrachochytrium dendrobatidis. Způsobuje jim vysoce nakažlivé infekční onemocnění, kterému tyto snadno podléhají. Ochranu a čas na zotavení poskytují žábám tak zvané žabí sauny, sluncem vyhřáté cihly s otvory, ve kterých mohou žáby spočinout. Sauny pomáhají, ale vyhráno v souboji s houbou žáby stále nemají. Batrachochytrium dendrobatidis způsobuje žábám tak […]
„Alkoholové desinfekce na ruce zabíjí většinu bakterií, virů a plísní již do několika sekund.“ poutá většina reklam na desinfekce. Každý takovou viděl, zvlášť v posledních letech. Tyto náhodné reklamy nepřímo odpovídají na otázku, zda se viry řadí mezi živé organismy. Jen co je živé, dá se zabít. Nebo se to z tohoto reklamního tvrzení dá alespoň odvodit. […]
Atacama se nachází v Jižní Americe, táhne se tisíc kilometrů podél Pacifiku od jižní hranice Peru po centrální část Chile. Prší zde jen velice zřídka, dle měření v jejím středu mezi roky 1570 až 1971 nepršelo téměř vůbec. Když k dešti ale přeci jen dojde, promění se tato vyschlá pustina doslova v kvetoucí oázu. Letos […]
Soužití dvou organismů, kdy jeden žije uvnitř těla druhého, se označuje jako endosymbióza. Pokud dojde k jejich splynutí, změní se jednodušší organismus v organelu druhého. Za celou historii naší planety došlo pouze ke třem druhům splynutí, nyní vědci odhalili čtvrté, které by mohlo být významným přínosem pro zemědělství. Některé primitivní organismy, jako jsou sinice či […]
Výrok Billa Gatese zněl jasně. Výroba mléčných produktů má až příliš vysokou uhlíkovou stopu. Aby tuto skutečnost zvrátil, rozhodl se podpořit kalifornský start-up, jež hodlá klasické máslo nahradit umělým. Společnost Savor ze San Jose využívá k výrobě tuku podobného živočišnému termochemický proces, který by měl být levný a zároveň energeticky nenáročný. „Vycházeli z faktu, že […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz