Domů     Medicína
Dočkají se psi medikamentů pro svou dlouhověkost?
Martin Janda 2.12.2023

Sedm, deset, v lepších případě dvanáct nebo šestnáct let. Tak dlouho se zpravidla dožívají naši psí společníci. A nejen chovatelé, ale i vědci se ptají: Šla by tato doba prodloužit?

Při vší úctě ke kočkám, pes je skutečně nejvěrnějším přítelem člověka. Zvládne být záchranářem, terapeutem, hlídačem, přepravcem, vojákem, pastevcem a samozřejmě velmi dobrým společníkem.

Psí život má celkem předvídatelnou trajektorii. Z ušatého štěněte, které neustále usíná v misce s jídlem, se časem stane dlouhonohý puberťák s neukojitelným zájmem o kočky, až nakonec obvykle dospěje v důstojného psa s pečlivě vybraným místem na spaní a dobře nacvičeným rituálem vítání.

S přibývajícími léty však jeho skoky nebudou už tak vysoké a kolem jeho čumáku se objeví šediny. A jednoho dne, který přichází až příliš brzy, se jeho vrtící ocas jednou provždy zastaví… Inu, jakmile si někdo pořídí psa, do budoucna si pořizuje i zlomené srdce.

V posledních letech však někteří výzkumníci pátrají po lécích, které by zlomená srdce mohla potěšit alespoň tím, že život psů prodlouží. V tomto týdnu biotechnologická společnost Loyal oznámila, že se posunula o krok blíže k uvedení jednoho takového léku na trh.

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv konstatoval, že tento lék, který zpomaluje metabolické změny, je nadějný, nicméně je ještě třeba dalších testů. Na trhu by se měl objevit nejdříve v roce 2026. Možná však ještě později, testy totiž ukazují, že přípravek LOY-001 způsobuje u psů střevní potíže.

Zajímavé zprávy přicházejí i z akademické sféry. Vědci zde testují rapamycin, což je přípravek, který prokazatelně prodlužuje život laboratorních myší. Lék inhibuje protein známý jako mTOR, který reguluje buněčný růst a metabolismus.

Stárnutí je sice nevyhnutelné, ale nikoliv neúprosné. Vědci již vytvořili déle žijící červy, mouchy a myši úpravou klíčových genů souvisejících se stárnutím. A každého samozřejmě napadne, že by vědci mohli najít léky, které by měly stejné účinky na prodloužení života u lidí.

Tato oblast výzkumu je stále aktivní, ale v poslední době se začíná věnovat větší pozornost i psí dlouhověkosti. Částečně proto, že psi jsou dobrým modelem pro lidské stárnutí, a částečně proto, že mnoho majitelů domácích zvířat by rádo trávilo více času se svými chlupáči.

Zároveň se ovšem badatelé ptají i na důsledky podobných výzkumů. „Pokud se prokáže, že je pravda, že podobné přípravky prodlužují délku života, zajímalo by mě to pouze v případě, že prodloužená doba života je kvalitní,“ řekla veterinární lékařka z Texas A&M a vedoucí veterinární pracovnice projektu Dog Aging Project Kate Creevyová. „Nepřála bych si, aby pes žil dva roky navíc ve špatném zdravotním stavu.“.

Někteří odborníci se obávají, že medikamenty tohoto typu mohou být zneužity, zejména pokud budou inzerovány jako fontány psího mládí, zatímco otázky dlouhodobé bezpečnosti a účinnosti zůstanou nevyřešeny.

Dokonce i léky, které splní všechny své sliby, budou vyvolávat etické otázky. „Pokud zvířata žijí déle, máme prostředky a odhodlání zajistit jim život, který stojí za to?“ ptá se veterinární lékařka a odbornice na veterinární etiku na univerzitě v Sydney Anne Quainová.

„Co když uvidíme více psů, kteří přežijí své majitele?“ Dodala, že lepší cestou ke zlepšení psích životů by mohla být reforma chovatelských postupů, které přispívají ke zdravotním problémům zkracujícím život mnoha psů, a také rozšíření přístupu k základní veterinární péči.

„Můžeme zachránit mnoho „psích let“ tím, že zajistíme, aby co nejvíce psů mělo přístup k této péči,“ dodala.

FOTO: thefurrtographer

Související články
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz