Domů     Historie
Černá smrt: Jak El Niño pomohlo rozsévat mor?
Veronika Tyrková 27.11.2023
FOTO: Unsplash

Choroby jako je malárie, cholera, mor a influenza patří z historického úhlu pohledu mezi čtyři největší epidemiologické zabijáky. Právě podmínky doprovázející horkou fázi ENSO mimořádně nahrávají jejich šíření. .

Například komáři mají přirozenou tendenci vyhýbat se chladnějším oblastem, osoby žijící ve vyšších nadmořských výškách jsou tak před nimi obvykle v bezpečí. Vlivem růstu teplot během horké fáze ENSO ale dochází k přenosu chorob i mezi tuto zranitelnější část populace, která neměla šanci si vybudovat příslušnou imunitu.

Zbytky stojaté vody ve vysychajících řekách, nebo zaplavení běžně suchých oblastí jsou dalšími okolnostmi, které umožňují hmyzím přenašečům radikálně znásobit své počty. To ale neplatí jen pro hmyz.

Během tzv. „velkého El Niña“ v letech 1790–1794 vyústila velmi horká léta a mírné zimy v USA v rozšíření influenzy, která málem připravila o život i prezidenta George Washingtona (1732–1799).

Rána za ranou

Někteří badatelé jsou toho názoru, že náhlá klimatická změna asociovaná s El Niño připravila podhoubí také černé smrti, která ve 14. století zaplavila velkou část světa. Odkud přesně tato morová zpráva přišla, je zatím předmětem dohadů.

Ve hře je Indie, Čína nebo střední Asie. Jedna skupina výzkumníků poukazuje na zajímavou spojitost, která by mohla hledání přispět. Po roce 1300 se na indickém subkontinentu opakovala silná období El Niño doprovázená suchem a šířením choroby podobné moru.

K tomu byla západní Evropa mezi říjnem 1345 a červnem 1346 vydána na milost katastrofickým srážkovým úhrnům následovaným neúrodou a hladomorem, který trval až do konce roku 1347. To zanechalo evropskou populaci oslabenou a vysoce zranitelnou vůči černé smrti, která do italských přístavů přicestovala v roce 1347.

Také pozdější morové epidemie, zejména velký mor v Anglii roku 1660, se shodoval s epizodami El Niña. V nedávné době v kombinaci s moderními způsoby dopravy se mor dostal i do míst, kde byl předtím neznámý.

Během silného El Niña 1899–1900 se například s chorobou seznámilo australské Sydney. Dýmějový mor řádil na kontinentě následujících 10 let a jen díky přísným opatřením zahubil relativně malý počet osob, konkrétně 535 lidí.

Související články
Pražské Metro slaví 50 let a jako oslavu přinášíme vzpomínky pamětníků a dokumentů z firemních archivů – přehlídku zapomenutých příběhů. Zaměstnanci Metrostavu vybudovali traťové tunely na všech třech trasách pražského metra a celkem 49 stanic, z toho 33 hloubených a 16 ražených. V roce 2018 bylo pražské metro zařazeno mezi 100 nejlepších děl v anketě […]
Těžké dělostřelectvo a kulomety způsobují zranění dosud nevídaná. Šrapnely odtrhávají kusy tváře. Jedovaté plyny poškozují tkáně. I „obyčejný“ požár nadělá pořádnou paseku… Zdá se, že osudem znetvořených vojáků je dožít v ústraní a zahalení. Pak ale přichází lékař, který jim navrátí naději. Objev anestezie, sepse a dezinfekce v 19. století spustily skutečný rozvoj v oblasti plastické chirurgie. Tohle […]
Svatý Vojtěch, který pocházel ze slavného rodu Slavníkovců, jež bojovali s Přemyslovci o český trůn, byl druhým pražským biskupem a prvním českého původu. Unikl vyvraždění Slavníkovců, aby byl zabit na misii v Prusku. Nyní se mezinárodnímu týmu podařilo zrekonstruovat jeho tvář. Vojtěch, který je v zahraničí známý pod svým biřmovacím jménem Adalbert, se narodil kolem […]
Avaři, kočovníci mongolského původu, byli zřejmě příčinou vzniku Sámovy říše na našem území. O jejich životě se toho však mnoho neví. Genetické zkoumání ostatků z jejich pohřebišť na území dnešního Maďarska, za kterým stála česká vědkyně Zuzana Hofmanová, tak nyní odhaluje taje avarské společnosti. Zuzana Hofmanová, která působí v Ústavu archeologie a muzeologie Filozofické fakulty […]
V lokalitě Cañada Seca na západě Argentiny objevili vědci hrob, který vedle koster nejméně 24 lidí obsahoval i částečnou kostru vyhynulého druhu lišky. Zkoumání naznačují, že byla zřejmě oblíbeným „domácím“ mazlíčkem, proto se jí dostalo pocty být pohřbená spolu se svými „páníčky“. Naleziště, nacházející se asi 210 kilometrů jižně od argentinského města Mendoza, bylo objeveno […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz