Domů     Historie
Bylo objeveno nejstarší evropské jezerní město
Zdroj: WikiCommons by Darkocv

Pod hladinou Ochridského jezera, které se nachází na hranicích Albánie a Severní Makedonie, objevili archeologové pozůstatky svědčící o tom, že se na kůlech nad jeho smaragdovými vodami kdysi rozkládalo nejstarší jezerní město v Evropě..

Archeolog Albert Hafner, který působí jako ředitel výzkumu na univerzitě v Bernu, vedl poslední čtyři roky tým albánských a švýcarských archeologů, kteří hledali u dna jezera u poloostrova Lin artefakty dokládající, že tato lokalita patřila k nejstarším osídleným v Evropě.

Podle Hafnera je starší než dosud známá místa ve Středomoří či alpské oblasti. Říká k tomu: „V severních Alpách pocházejí podobná jezerní města z doby kolem roku 4000 před Kristem, v italských alpských jezerech více na jihu se datují do doby kolem roku 5000 před naším letopočtem.“.

První usedlíci na evropském kontinentě

Ochridské jezero je nejstarším jezerem v Evropě a zároveň i památkou zapsanou v seznamu světového dědictví UNESCO. Pomocí radiokarbonové metody určila laboratoř Bernské univerzity stáří vzorků, které archeologové ve spolupráci s profesionálními potápěči nalezli na dně jezera, na 6000 až 5800 let před naším letopočtem.

Na základě toho se Hafner domnívá, že se zde rozkládalo nejstarší jezerní město v Evropě.

Zdroj: University of Bern by A. Ulisch

Archeologové objevili úlomky keramiky i křemenných nástrojů, hlavním zdrojem informací by však pro ně měly být kusy dubových kůlů. Analýza růstových letokruhů metodou dendrochronologie by měla poskytnou informace o klimatu i dalších životních podmínkách, jimž museli lidé, kteří jezerní město založili, čelit.

„Dub je jako švýcarské hodinky, velmi přesný, jako kalendář,“ poznamenává k tomu Hafner.

Život na 100 tisících dřevěných kůlech

Město bylo pravděpodobně opevněné, do dna jezera bylo u poloostrova Lin zatlučeno asi 100 tisíc kůlů. Podle prvních odhadů v něm žilo asi dvě stě padesát až pět set lidí. Postavit ho na kůlech musel být složitý úkol.

Vědci se proto snaží pochopit, co je k tomu přimělo. Podle Hafnera je možné, že se životem na vodě snažili před někým chránit, když říká: „Aby se takto ochránili, museli vykácet les.“ Nezodpovězenou otázkou zůstává, před kým.

Třídění materiálu vyneseného na povrch má na starosti albánský profesor archeologie Ilir Ghepali, který podotýká: „Našli jsme různá semena, rostliny a také kosti divokých i domácích zvířat.“ Na základě toho se domnívá, že hlavní činností, jíž se obyvatelé jezerního města věnovali, bylo zemědělství a chov dobytka.

Zřejmě tak patřili k prvním usedlým lidem na evropském kontinentě. Odborníci doufají, že jim každý další ponor pod hladinu Ochridského jezera poskytne cenné informace o každodenním životě i organizaci obydlí těchto pravěkých lidí. Zkoumání této lokality zřejmě potrvá ještě asi dvacet let.

Štítky:
Související články
Ve středověku byla lepra neboli malomocenství obávanou nemocí, do Evropy byla zavlečena v době křižáckých válek. Dlouho na ni neexistoval lék, nemocní proto byli shromažďování v leprosáriích, aby se zabránilo šíření nemoci. Nejnovější výzkum ukazuje, že lepru, která byla považována za výhradně lidskou nemoc, ve středověku zřejmě pomáhaly šířit veverky! Lepra je infekční onemocnění, které […]
Pražské Metro slaví 50 let a jako oslavu přinášíme vzpomínky pamětníků a dokumentů z firemních archivů – přehlídku zapomenutých příběhů. Zaměstnanci Metrostavu vybudovali traťové tunely na všech třech trasách pražského metra a celkem 49 stanic, z toho 33 hloubených a 16 ražených. V roce 2018 bylo pražské metro zařazeno mezi 100 nejlepších děl v anketě […]
Těžké dělostřelectvo a kulomety způsobují zranění dosud nevídaná. Šrapnely odtrhávají kusy tváře. Jedovaté plyny poškozují tkáně. I „obyčejný“ požár nadělá pořádnou paseku… Zdá se, že osudem znetvořených vojáků je dožít v ústraní a zahalení. Pak ale přichází lékař, který jim navrátí naději. Objev anestezie, sepse a dezinfekce v 19. století spustily skutečný rozvoj v oblasti plastické chirurgie. Tohle […]
Svatý Vojtěch, který pocházel ze slavného rodu Slavníkovců, jež bojovali s Přemyslovci o český trůn, byl druhým pražským biskupem a prvním českého původu. Unikl vyvraždění Slavníkovců, aby byl zabit na misii v Prusku. Nyní se mezinárodnímu týmu podařilo zrekonstruovat jeho tvář. Vojtěch, který je v zahraničí známý pod svým biřmovacím jménem Adalbert, se narodil kolem […]
Avaři, kočovníci mongolského původu, byli zřejmě příčinou vzniku Sámovy říše na našem území. O jejich životě se toho však mnoho neví. Genetické zkoumání ostatků z jejich pohřebišť na území dnešního Maďarska, za kterým stála česká vědkyně Zuzana Hofmanová, tak nyní odhaluje taje avarské společnosti. Zuzana Hofmanová, která působí v Ústavu archeologie a muzeologie Filozofické fakulty […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz