Domů     Objevy
Gorilí výjimečnost: Unikátní boj s emocemi pod lupou…
Zdroj: Unsplash/Daniel Diesenreither

Dokáží znakovat, slyší podobně jako člověk – dokonce umí rozeznat jednotlivé lidské hlasy. V čem se ovšem od goril lišíme, je vnímání našich největších traumat. Největší primáti jsou totiž mnohem odolnější..

Nejnovější výzkum ukázal, že se náš druhý nejbližší předek mnohem lépe vyrovnává s životními ztrátami – především se ztrátou matky.

Gorily, které se dožily šesti let věku, nebyly podle expertů nijak významně ovlivněny problémy, které je potkaly v jejich raném mládí. Své závěry posléze experti z Nadace Dian Fosseyové zveřejnili v odborném periodiku Current Biology.

Zdroj: Unsplash/Johnny Africa

Odolné a statečné

Odborníky již v minulosti překvapilo, jak statečně mladé gorily reagují na úmrtí matky. Zatímco pro většinu druhů jde o celoživotní trauma, největší žijící primáti to ale jako tragédii nejspíš nevnímají.

Pro účely výzkumu však byli tito primáti vybrány nejen pro atypické chování, ale také z důvodů, že stejně jako lidé, žijí poměrně dlouhý život a mají menší počet potomků, o které se láskyplně starají.

Zkoumaná „šestka“

Celkem vědci prozkoumali data o 253 gorilách žijících v národním parku Volcanoes ve Rwandě. Hned na počátku přitom stanovili šest možných nepříznivých událostí, které mohly gorilí mládě potkat. Jednalo se o ztrátu otce či matky, dále zkušenost se smrtí člena skupiny, nestabilitu sociální skupiny, málo věkových partnerů v jejich skupině či konkurenčního mladšího sourozence.

Náhradní péče

A výsledky? Čím více nepříznivých událostí gorila zažila před šestým rokem života, tím větší byla pravděpodobnost, že zemře v poměrně mladém věku. Pokud ale i přes prožitou tragédii, která ji postihla na počátku života přežila hranici šesti let, její život se nijak nezkrátil.

A to zcela bez ohledu na to, kolik ran osudu museli největší primáti za svůj život snést. Podle vědců by se dokonce dalo říci, že pokud gorilu postihly tři a více katastrof, žila déle. Jako důvod zvýšené odolnosti uvádí život v silně semknutých sociálních skupinách.

Když tedy jedna z goril přijde o matku, ostatní ji „sirotkovi“ dokáží velmi rychle a efektivně nahradit. „Mládě po ztrátě matky tráví více času v blízkosti ostatních goril, a to zejména u nejvýše postaveného dospělého samce, a to dokonce i když není jeho biologickým otcem,“ popsala Robin Morrisonová z Nadace Dian Fosseyové.

Související články
Už přes 16 000 pacientů se v České republice zapojilo do výzkumu nových léků a očkovacích látek. Takzvaná klinická hodnocení probíhají nejčastěji v oblasti onkologie, imunologie a infekčních onemocnění, nemocí srdce a onemocnění dýchacích cest. Celkem ve zdravotnických zařízeních po celé republice probíhá 481 těchto hodnocení, jež zdravotnickému systému ušetřila více než jeden a půl […]
Vezmete altermagnet, dáte ho pod rentgen, měníte polarizační filtr a pozorujete, jak materiál pohlcuje světlo. Zní to skoro jako pokus z běžné hodiny fyziky, jde však o průlomový experiment, jehož výsledkem je pozoruhodný objev fyziků z Masarykovy univerzity, Akademie věd ČR (AV ČR), Metropolitní univerzity v Ósace a University of Nottingham. Před půl rokem mezinárodní […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Sto let vzbuzuje italská zkamenělina plaza úžas, zejména svou výjimečně zachovalou kůží, která se u fosilií starých 280 milionů let takřka nevidí. Psalo se o ni v knihách i článcích, až nyní ji ale vědci poprvé prozkoumali nejmodernější technologií. O překvapení nebylo nouze – a nepatřila vždy k nejpříjemnějším. Už od svého objevu v Itálii roku 1931 […]
Ve svém nejmenším provedení měří 11–13 milimetrů. Je tedy tak akorát drobný, aby se vešel do trávicího ústrojí. Řeč však není o žádné bakterii, ale o unikátním vynálezu vědců z Univerzity v Novém Jižním Walesu, který dokáže tisknout efektivní náhrady tkáně přímo v lidském těle. Nový chirurgický nástroj pojmenovali u protinožců jako F3DB, což je […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz