Domů     NOVINKY
Dary z Beskyd: Neuvěřitelné bylinky, permakulturní kosmetika, oblečení i esenciální laboratoř
Jan Zelenka 26.6.2023

Letos uplynulo 50 let od chvíle, kdy byla vyhlášena Chráněná krajinná oblast Beskydy. Tehdy se naše východní pohoří stalo v pořadí 10. chráněnou krajinnou oblastí a svou rozlohou 1160 km2 je dodnes největší CHKO v České republice..

Beskydy nabízejí úžasnou kulturu, divokou faunu i léčivá flóru. A také příběhy unikátních firem, které tu s ohledem k přírodě, udržitelnosti a s nejmodernějšími nebo tradičními postupy úspěšně podnikají….

 

Edi Naturalis: Příroda v každé kapce

Z lůna hor, podle tradic předků, s energií a láskou k přírodě, vzniká přírodní kosmetika značky Edi Naturalis. Stojí za ní Edita Zdražil Golová a o zbytek se starají Beskydy – což prý zastřešuje vše, co dělá.

To, co ji Beskydy dávají, vrací lidem v podobě 100% přírodní kosmetiky. Vyrábí pleťové balzámy, pleťové, tělové a masážní oleje. Používá ty nejkvalitnější lisované za studena, bio bambucké máslo, ty nejkvalitnější éterické oleje a to nejdůležitější – maceráty bylin, které si sama pěstuje.

Jedinečnou předností kosmetiky Edi Naturalis je aromaterapeutický účinek všech výrobků. Foto: Edi Naturalis

Bylinky permakulturně

Edita Zdražil Golová si navíc uvědomuje, co znamená souznět s přírodou. Dbá na přírodní koloběh pěstování permakulturním způsobem bez sebemenší chemie doma i na zahradě.

Je to vlastně jednoduché… Zalévá jen dešťovou vodou. Z dílny svého manžela (uměleckého řezbáře) používá piliny na záhony nebo je poskytuje sousedům jako podestýlku pro koně. Ty se jí pak vrací v podobě koňského hnoje, a protože se koně pasou pouze venku nebo jsou krmeni senem, jde o mimořádné biologické hnojivo.

„Záleží nám na přírodě, proto se snažíme začínat u sebe a postupně zapojovat i okolí.“ Takto pro výrobu přírodní kosmetiky pěstuje měsíček lékařský, levanduli lékařskou, chrpu polní nebo růži stolistou.

Edi Naturalis už po prvním roce od uvedení na trh získala prestižní certifikaci Beskydy Originální produkt. Foto: Edi Naturalis

Jak z rostlin získat výrobky?

Celý proces výrob tak začíná už na jaře, kdy zaseje semínka, která si sama dokázala uchovat z roku předchozího. „Když rostlinky vyrostou, sbírám každý jednotlivý květ a suším ve větraných prostorech, kde nesvítí přímé slunce, a je spíše temno,“ popisuje.

„Usušené bylinky pak uchovávám ve skleněných nádobách, což se mi osvědčilo jako nejlepší způsob.“ Pak už jen postupně maceruje (namáčí květy do oleje). Pro vyluhování používá mandlový olej lisovaný za studena.

„Obohacený olej, který obsahuje prospěšné látky macerovaných rostlin, pak přidávám do svých výrobků, čímž umocňuji výživné účinky všech mých produktů. Právě to, že rostliny vyrostly v naší čisté  a permakulturní zahradě v Beskydech pod Kazničovem, jim dává velkou sílu.“ Používá pouze usušené květy z předchozí sezóny, aby zaručila kvalitu a účinné látky, neboť staré rostlinky svoji sílu a účinnost ztrácejí.

„Nakonec každý výrobek obsahuje kus mé pozitivní energie a stává se tak jedinečným kouskem. A když se necítím dobře, nevyrábím…“.

Foto: Edi Naturalis

Co na sebe? Dobrý textil…

Z čisté přírody Hostýnských vrchů, z malebného kouta Moravy, které objímá prstenec hlubokých lesů s pevným sepětím lidových tradic, pochází i Dobrý textil.

E-shop založili dva kamarádi v roce 2011 v garáži zahradního domku v Bystřici pod Hostýnem. Byli sami a byla jim zima. Dnes mají asi 30 zaměstnanců, desítky ocenění, tisíce klientů, 40 000 kvalitních produktů, 100milionové obraty a prodávají v Česku, na Slovensku, v Maďarsku a Rumunsku a plánují dobýt i Německo a Rakousko.

A také se dvakrát umístili v žebříčku českých 50 nejrychleji rostoucích společností podle agentury Deloitte. A čerstvě i obhájili certifikát za udržitelný e-shop, kde se hodnotí obalový materiál, způsob dopravy, přístup k třídění odpadů, ekologická opatření, podíl udržitelných produktů v sortimentu nebo etika podnikání.

Foto: Dobrý textil

Patrioti z Bystřice

„Věříme v úspěch, a že když něco děláme opravdově, vrátí se nám to,“ říkají zakladatelé Tomáš Smětal (39 let) a Ondřej Velička (40 let).

Nepotřebují obrovské marže z obratu, stačí jim, že jsou hodnotově ukotvení s důrazem na udržitelnost, spolehlivost, spokojenost a inovace. „Jsme oba skromní a oba patrioti, chceme rozvíjet region a kouskem něčeho přidaného přispět k tomu, aby se tady lidem žilo dobře – lépe,“ říká Ondřej Velička.

Zakladatelé Dobrého textilu Tomáš Smětal a Ondřej Velička Foto: Dobrý textil

Prodávat „dobrý textil“ byl základ. V dalším kroku následovala vlastní značka Bontis. „Přáli jsme si vytvořit brand, která by nás charakterizoval, a zároveň vyjadřoval naše hodnoty, kvalitu a originalitu.“ Bontis vychází z latiny a spojuje slova BONUS (dobrý) a VESTIS (oblečení).

Toto oblečení originálními motivy potisků vyjadřuje vztah k přírodě, lidem a věcem.

Bewit: Esenciální laboratoř

Zakladatel Bewitu Jiří Černota. Foto: Bewit

Krásnou vůní to začíná, ale rozhodně nekončí. V ostravské centrále další ryze české značky Bewit vzniká neuvěřitelná paleta esenciálních olejů podle vlastních receptur. Ty sestavují jak z nejmodernějších světových studií, tak podle tisíciletých tradic východní medicíny.

Bewit založil úspěšný obchodník, filozof a „alchymista ve službách přírody“ Jiří Černota v roce 2015. Vždy měl touhu založit firmu na poctivých a pravdivých základech: „Je naší povinností stát se lepšími lidmi.

Bez lepších lidí nebude lepší svět,“ říká a souvisí s tím i název: Bewit = Be With It, což by se dalo volně přeložit jako: „buďte s tím – svým niterným“.

Protože na celé planetě neexistuje žádná globální norma, která by říkala, jaké správné složení by esenciální oleje měly splňovat, proto si Bewit pro sledování, kontrolu a vyhodnocování kvality esenciálních olejů vyvinul vlastní systém norem a protokolů.

Vznikla tak esenciální laboratoř Bewit, kde čistotu a přesné složení esenciálních olejů kontrolují pomocí systému tří technických zařízení….

Foto: Bewit

Chromatografie, spektrometr a modulátor

První je plynová chromatografie, která od sebe odděluje jednotlivé složky obsažené v esenciálním oleji. Tyto složky v proudu nosného plynu (hélia) postupně procházejí měřící kolonou a na výstupu je pomocí chromatografické křivky analyzují.

Druhým zařízením je hmotnostní spektrometr s vysokou rychlostí sběru informací, díky kterému dokážou ještě detailněji analyzovat jednotlivé složky v měřeném oleji.

A pak mají tlakový-pulzní GCxGC modulátor, který vyvinul tým docenta RNDr. Roberta Čabaly, Dr. z Univerzity Karlovy v Praze. „Díky tomuto modulátoru dokážeme přenést data do 3D projekce a v analyzovaném esenciálním oleji vidíme složky, které nám 2D projekce plynové chromatografie a hmotnostní spektrometrie neukáže.“.

Foto: Bewit

Bio, raw a wild

To, co končí v laboratoři, která navíc patří mezi absolutní světovou špičkou v měření kvality esenciálních olejů, ale začíná v přírodě.

Bewit veškeré esence vybírá z čistých destinací celého světa. Pro některé ale nemusí chodit daleko. Na úpatí moravskoslezských Beskyd ručně sbírají pupeny a divoce rostoucí byliny, které následně suší za nízkých teplot (do 42 °C), aby se zachovaly jejich enzymy a nejvyšší možné výživové hodnoty.

Veškeré tyto byliny z Královy hory u obce Palkovice jsou v bio, raw a wild kvalitě – „sbíráme je v divoké přírodě, kde rostou bez použití herbicidů, pesticidů a jiných syntetických látek.“ V Ostravě, srdci ryze české firmy, pak všechny produkty vyrábějí, testují a skladují.

„Naše esenciální oleje jsou navíc certifikované terapeutické kvality a 100% přírodní,“ zní z firmy.

Foto: Bewit

Jiří Lukša

Související články
Při pozorování orangutana sumaterského dospěli vědci k překvapivému odhalení. Šikovný primát si totiž sám dokázal vyléčit velké zranění na tváři s pomocí rostlinné pasty. Je to nejspíš vůbec poprvé, kdy se podařilo zaznamenat volně žijícího živočicha, jak pečuje o své zranění s pomocí rostliny. „Jsou to naši nejbližší příbuzní a to opět ukazuje podobnosti, které […]
Ve své době patřily k technologické špičce, máloco ale stárne rychleji než technologie. Sonda Voyager 1, která dala nahlédnout za oponu Jupiteru a Saturnu, dojala svět „Bleděmodrou tečkou“ a stala se nevzdálenějším člověkem-vyrobeným objektem ve vesmíru, vysílala poslední půlrok jen nesrozumitelné „blábolení“. Poslední sbohem se ale nekonalo, inženýrům NASA se opět povedlo krizi zažehnat. Dvojice sond […]
Nejhorší noční můry vědců se pomalu naplňují. Téměř polovina čínských měst se propadá, a to zejména kvůli čerpání vody a zvyšující se hmotnosti rychle se rozrůstajících městských oblastí. Jen nejlidnatější metropole, Šanghaj, se za poslední století propadla o více než tři metry… K tomuto závěru došel tým čínských odborníků po detailním prozkoumání 82 měst, včetně […]
Světoznámá značka minerální vody Perrier představila novou exkluzivní limitovanou edici své ikonické zelené lahve. Jejím autorem je legenda francouzského designu Philippe Starck, který u příležitosti 160. výročí založení značky vdechl lahvi novou podobu ve svém nezaměnitelném minimalistickém, ale elegantním stylu. Ikonický kapkový tvar zelené lahve Perrier zůstává od vzniku společnosti stejný a stal se symbolem značky. Kromě toho […]
Zajímají vás paralely mezi chováním rakovinných buněk a lidí? Podívejte se pod povrch biologie nádorů, a ponořte se do úvah založených na společensko-vědních teoriích fungování společnosti. Nahlédněte pod povrch rakoviny. Vydejte se do fascinujícího světa „buněčné filosofie“ s knihou inspirativní vědkyně, bioložky Jany Šmardové (1961−2023) z Přírodovědecké fakulty MUNI. Jana Šmardová se ve vědecké práci zaměřovala […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz