Domů     Objevy
Gorilí výjimečnost: Unikátní boj s emocemi pod lupou…
Zdroj: Unsplash/Daniel Diesenreither

Dokáží znakovat, slyší podobně jako člověk – dokonce umí rozeznat jednotlivé lidské hlasy. V čem se ovšem od goril lišíme, je vnímání našich největších traumat. Největší primáti jsou totiž mnohem odolnější..

Nejnovější výzkum ukázal, že se náš druhý nejbližší předek mnohem lépe vyrovnává s životními ztrátami – především se ztrátou matky.

Gorily, které se dožily šesti let věku, nebyly podle expertů nijak významně ovlivněny problémy, které je potkaly v jejich raném mládí. Své závěry posléze experti z Nadace Dian Fosseyové zveřejnili v odborném periodiku Current Biology.

Zdroj: Unsplash/Johnny Africa

Odolné a statečné

Odborníky již v minulosti překvapilo, jak statečně mladé gorily reagují na úmrtí matky. Zatímco pro většinu druhů jde o celoživotní trauma, největší žijící primáti to ale jako tragédii nejspíš nevnímají.

Pro účely výzkumu však byli tito primáti vybrány nejen pro atypické chování, ale také z důvodů, že stejně jako lidé, žijí poměrně dlouhý život a mají menší počet potomků, o které se láskyplně starají.

Zkoumaná „šestka“

Celkem vědci prozkoumali data o 253 gorilách žijících v národním parku Volcanoes ve Rwandě. Hned na počátku přitom stanovili šest možných nepříznivých událostí, které mohly gorilí mládě potkat. Jednalo se o ztrátu otce či matky, dále zkušenost se smrtí člena skupiny, nestabilitu sociální skupiny, málo věkových partnerů v jejich skupině či konkurenčního mladšího sourozence.

Náhradní péče

A výsledky? Čím více nepříznivých událostí gorila zažila před šestým rokem života, tím větší byla pravděpodobnost, že zemře v poměrně mladém věku. Pokud ale i přes prožitou tragédii, která ji postihla na počátku života přežila hranici šesti let, její život se nijak nezkrátil.

A to zcela bez ohledu na to, kolik ran osudu museli největší primáti za svůj život snést. Podle vědců by se dokonce dalo říci, že pokud gorilu postihly tři a více katastrof, žila déle. Jako důvod zvýšené odolnosti uvádí život v silně semknutých sociálních skupinách.

Když tedy jedna z goril přijde o matku, ostatní ji „sirotkovi“ dokáží velmi rychle a efektivně nahradit. „Mládě po ztrátě matky tráví více času v blízkosti ostatních goril, a to zejména u nejvýše postaveného dospělého samce, a to dokonce i když není jeho biologickým otcem,“ popsala Robin Morrisonová z Nadace Dian Fosseyové.

Související články
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Sto let vzbuzuje italská zkamenělina plaza úžas, zejména svou výjimečně zachovalou kůží, která se u fosilií starých 280 milionů let takřka nevidí. Psalo se o ni v knihách i článcích, až nyní ji ale vědci poprvé prozkoumali nejmodernější technologií. O překvapení nebylo nouze – a nepatřila vždy k nejpříjemnějším. Už od svého objevu v Itálii roku 1931 […]
Ve svém nejmenším provedení měří 11–13 milimetrů. Je tedy tak akorát drobný, aby se vešel do trávicího ústrojí. Řeč však není o žádné bakterii, ale o unikátním vynálezu vědců z Univerzity v Novém Jižním Walesu, který dokáže tisknout efektivní náhrady tkáně přímo v lidském těle. Nový chirurgický nástroj pojmenovali u protinožců jako F3DB, což je […]
Byla to senzace, když v roce 2003 na indonéském ostrově Flores našli vědci kosterní pozůstatky asi metr vysokého humanoida. Právě kvůli výšce se mu začalo přezdívat hobit. Kdo byli tito lidé ale zač? Trpěli záhadnou nemocí, v jejímž důsledku se zmenšili, jak si experti myslí? Oficiálně jde o člověka floreského (Homo floresiensis), mnohem více se však uchytilo […]
V každém krajském městě sbírali vědci klíšťata v parcích a zjišťovali, nakolik jsou pro člověka nebezpečná. Nyní vyhodnotili výsledky za loňskou sezonu a vyplynulo z nich, že klíšťata v městských parcích jsou infikovaná víc než ta v přírodě. U každého čtvrtého klíštěte byly nalezeny bakterie způsobující lymeskou borreliózu. V řadě parků pak bylo borrelií infikováno i více než 30 […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz