Domů     Příroda
(Ne)mléko: Alternativou k ochraně planety?
Zdroj: Freepik

Podporují zdravý životní styl, ale také značně ulevují naší planetě. Zároveň jsou vhodnou alternativou pro jedince, které trápí intolerance na laktózu. Seznamte se, (ne)mléka…

Konzumace mléka byla do jídelníčku člověka zařazena v dobách neolitické revoluce. Od té chvíle představovala neprůhledná bílá tekutina skvělý zdroj vápníku a bílkovin, dále vitaminů skupiny B, jódu, ale také hořčíku nebo zinku. Z environmentálního hlediska je však její výroba noční můrou…

Nechtěný metan

Aktuálně jsou totiž krávy považovány za největší zemědělské přispěvatele změny klimatu a znečištění vody. „Zhruba 95% metanu u přežvýkavců vychází zepředu. To znamená říháním, a hodně častým“ uvedl profesor Richard Dewhurst ze Skotské zemědělské univerzity.

Ačkoli má tento plyn mnohem kratší životnost než je tomu třeba u oxidu uhličitého, je zhruba 28krát účinnější při oteplování atmosféry.

Zdroj: Unsplash, Christian Burri

Všeho moc škodí…

Další problém představuje rozkládání hnoje, při kterém dochází k dalšímu uvolnění metanu a znečišťujících látek – například amoniaku. Mlékárna také vyžaduje 12krát více půdy na vyrobenou jednotku než ovesné mléko, a spotřebuje také 23krát více sladké vody než je tomu v případě sóji.

Podle Světového fondu na ochranu přírody (WWF) je v USA třeba k výrobě jednoho galonu mléka zhruba 144 galonů vody, z čehož téměř vše je při výrobě využito k pěstování krmiva.

Prudký nárůst

Rostlinná mléka se proto na pultech obchodů objevují stále častěji. Podle zprávy Plant-Based State of the Industry Report z roku 2021, o jejíž vypracování se postaral Good Food Institute (GFI), vzrostl jejich prodej na území Spojených států o 4 %, tedy na 2,6 miliardy dolarů.

A zatímco některá z rostlinných alternativ dosahují lepších výsledků než jiná, a to s ohledem na životní prostředí, dokonce i ta, která si pro svou výrobu žádají více půdy a vody jsou na tom stejně či lépe než mléčné výrobky.

„Ve všech směrech jsou rostlinná mléka nepopiratelně volbou šetrnou k životnímu prostředí,“ prohlásila specialistka na rostlinnou výrobu, Priera Panescu z GFI.

Zázrak z mandloně

Nejoblíbenější alternativa zaujme svou mandlovou příchutí, a také jedním z nejnižších podílů skleníkových plynů na jednotku ze všech druhů mléka. Podle jedné ze studií, která byla zveřejněna v roce 2015 by mohlo využití mandlových „zbytkových“ produktů posloužit k celkové uhlíkové neutralitě těchto plodů.

K dalším výhodám patří vysoký podíl nenasycených mastných kyselin a také vyšší obsah tukům než je tomu například u obilných produktů. Nevýhodou je oproti tomu nadměrná spotřeba vody, která je využívaná k samotnému pěstování mandloní.

Podle odborníků si vypěstování jedné kalifornské mandle vyžádá tři galony. K úspěšnému opylování je navíc nutná přítomnost včel, které se mnohdy do sadů musejí dovážet, což se odrazí i na konečné ceně.

Zdroj: Freepik

Lahodně z obilí?

Z údajů jedné průmyslové studie vyplynulo, že v porovnání s mlékárnami jsou při výrobě ovesného mléka sníženy emise skleníkových plynů až o 80 %, o 60 % kleslo využití energie.

Při pravidelné konzumaci podporuje tato alternativa pevnost kostí či kloubů, zaznamenán byl také pozitivní vliv na nervový systém nebo při snižování hladiny cholesterolu. Za minus by se dala označit skutečnost, že ovesná mléka obsahují přidaný cukr, ale také lepek, čímž jsou pro jedince s intolerancí nevhodné.

Zdroj: Freepik

Nadupané aminokyselinami

Sójové mléko obsahuje podobné množství bílkovin jako je tomu u mléka kravského, ale také méně tuků. Podle profesorky udržitelnosti na Curtin University v Západní Austrálii, Dory Marinové, je sója zázračnou rostlinou, jelikož obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, které člověk potřebuje.

Pro ženy je sojové mléko prospěšné zejména během postmenopauzy, ve všeobecném měřítku příznivě ovlivňuje krevní tlak. Naproti tomu není vhodné pro jedince alergické na březový pyl, za výrobní nevýhodu je možné označit i prostorovou náročnost – právě odlesňován půdy za účelem pěstování soji totiž podle některých odborníků přispívá k neutěšenému stavu Amazonie.

Související články
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
Za hadího rekordmana byl dosud považován Titanoboa cerrejonensis, jehož pozůstatky byly objeveny v roce 2002 v severovýchodní Kolumbii. Žil zhruba před 60 miliony let a dle odhadů mohl měřit kolem 13 metrů. Nyní vědci v Indii objevili obratle zřejmě ještě většího příslušníka podřádu hadi… V hnědouhelném dole Panandhro v indickém státě Gudžarát bylo objeveno celkem […]
Chilli papričky jsou dnes nedílnou součástí čínské kuchyně, především v podobě pálivé omáčky chili crisp, na kterou nedá řada lidí dopustit. Čína ale rozhodně není domovinou pálivých papriček, které tvoří základ této omáčky. Jak se tedy do Číny dostaly? Rostliny Capsicum, mezi které se řadí jak klasické papriky, tak i pálivé chilli papričky, pochází ze […]
Nejhorší noční můry vědců se pomalu naplňují. Téměř polovina čínských měst se propadá, a to zejména kvůli čerpání vody a zvyšující se hmotnosti rychle se rozrůstajících městských oblastí. Jen nejlidnatější metropole, Šanghaj, se za poslední století propadla o více než tři metry… K tomuto závěru došel tým čínských odborníků po detailním prozkoumání 82 měst, včetně […]
V roce 2023 stoupla globální hladina oxidu uhličitého na 419 částic na milion, což je přibližně o 50 % více než před průmyslovou revolucí. To znamená, že ve vzduchu je zhruba o 50 procent více molekul oxidu uhličitého než v roce 1750. A jak se oxid uhličitý hromadí v atmosféře, zachycuje stále více tepla, což […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz