Domů     Příroda
Jak se australská ježura brání globálnímu oteplování?
Zdroj: WIki Commons by Ester Inbar

Ježura australská je jedním z mála savců, který se líhne z vajec. Vykazuje i některé další rysy plazů, a to včetně nestálé tělesné teploty. Vědci ji dlouho považovali za ohroženou rostoucími teplotami vzduchu vlivem globálního oteplování, protože se domnívali, že se neumí ochlazovat. Zdá se, že se spletli….

Ježura australská (Tachyglossus aculeatus) je jedním z nejstarších savců, je stará kolem 110 milionů let. Její anglický název „Short-beaked Echidna“ neboli Echidna s krátkým zobákem odkazuje na osobu řecké mytologie, která byla napůl ženou a napůl hadem.

Ježura totiž vykazuje některé znaky savců, zatímco jiné ji spojují spíše s plazy. Spolu s ptakopysky se totiž ježury líhnou z vajíček. Rovněž mají kloaku, což je společný tělní vývod pro exkrementy, moč i vajíčka. Disponují také třetím víčkem (mžurkou) a mají nestálou tělní teplotu.

Neschopnost ochladit se

Tito asi 45 cm dlouzí živočichové, vážící od 2 do 5 kilogramů, jsou vzhledem podobní našim ježkům. Jejich tělo, s výjimkou spodní strany, obličejové části a končetin, pokrývají až půl centimetru dlouhé ostny krémové barvy.

Dobře se na nich daří největšímu druhu blechy na světě, Bradiopsylla echidnae, která je asi 4 mm velká. Tělesná teplota ježur se pohybuje mezi 30 až 32 °C, v zimě mohou upadnout do strnulosti až hibernace, kdy jejich tělesná teplota činí jen asi 5 °C. Za horka nebo v zimě se pohybují pomalu.

Vědci se dlouho domnívali, že za horka nemá ježura žádný regulační mechanismus, kterým by se mohla ochlazovat, proto si za těchto podmínek vyhledává nory, ve kterých přebývá. Obávali se proto, že by se jí zvyšující se teploty v důsledku globálního oteplování mohly stát osudnými.

Nejnovější výzkum ale ukazuje, že ježury nejsou tak bezbranné, jak by se mohlo zdát. Již delší dobu je známo, že vyfukují z nosu bubliny hlenu, pomocí kterých se zbavují nečistot v čenichu.

Zdroj: Curtin University by Dr. Christine Cooper

Bubliny hlenu z nosu

Výzkumníci z Curtin University v Západní Austrálii však zjistili, že tento zvyk ježur má ještě jiný účel. Pomocí infračervených kamer monitorovali teplotu různých částí těla ježury, aby přišli na to, že když vypuštěné hlenové bubliny prasknou, zvlhčí špičku jejího čenichu.

Odpaření této tekutiny ji umožní ochladit krev cirkulující těsně pod kůží. Fyzioložka Christine Cooperová, která se na výzkumu podílela, k tomu říká: „Zjistili jsme, že rozdíl teplot čenichu ježury a některých dalších částí jejího těla činí až 10 °C.“ Další ochlazovací taktikou ježury je pokládání břicha a končetin na chladné povrchy.

Odborníci dlouho považovali vejcorodé savce za zvířata s nízkou teplotní snášenlivostí, která by mohla při teplotách přesahujících 35 °C zemřít. „V naší studii jsme zjistili, že ježury jsou aktivní a shánějí si potravu, aniž by vykazovaly známky ohrožení, i při teplotě vzduchu dosahující 37,5 °C,“ dodává doktorka Cooperová.

Vypadá to, že ježury mají lepší šanci na přežití ve světě rostoucích teplot ovzduší, než si vědci dosud mysleli.

Štítky:
Související články
Podle nové, dosud nerecenzované studie získal virus ptačí chřipky, který momentálně šíří mléčnými farmami ve Spojených státech, desítky nových mutací. A to včetně těch, které jej mohou učinit schopnějším v šíření mezi druhy a méně citlivým na antivirotika. Žádná z těchto mutací není sama o sobě důvodem k obavám. Nová zjištění však poukazují na skutečnost, […]
Moderní kukuřice může být až dvakrát vyšší než dospělý člověk, pro děti je chůze v kukuřičném bludišti zábavou. Ovšem výška rostliny ji činí náchylnou ke zničení během silných poryvů větru. Proto byla vyvinuta nižší varianta kukuřice, která skýtá řadu výhod. Kukuřice je starobylou zemědělskou plodinou Ameriky, známá byla již 4000 let před naším letopočtem. Její […]
Mezi přední světové producenty kakaa (Theobroma cacao) patří i africká Ghana. Její produkci však decimuje nemoc zvaná viróza zduřelých výhonků kakaovníku, přenášená drobným hmyzem vlnatkou. Od roku 1946 muselo být kvůli tomu v Ghaně vykáceno přes 254 milionů kakaovníků. Pomocnou ruku zemi nabídl profesor matematiky z Texaské univerzity. Až polovina světové produkce čokolády pochází z […]
Říká se, že není malých rolí. A že i nicotný jedinec může dokázat velké věci. To se potvrdilo v savaně v Keni, kdy jeden druh mravenců zapříčinil malou změnu v přírodním prostředí, která ale měla dalekosáhlé důsledky. Celá desetiletí působil a žil na pastvinách v africké Keni původní druh mravenců akátových (Crematogaster). Ten svými jedovatými […]
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz