Domů     Historie
Artefakt z doby bronzové: Když se podaří nález století
Matěj Soukup 12.10.2022
Ilustrační foto, zdroj: Wikimedia Commons

Českem v posledních dnech hýbe případ zemědělce z Opavska, který na poli při sklizni řepy objevil něco, co archeologové bez přehánění označují za nález století. Ačkoliv se původně domnívali, že jde o zlatý diadém, to se brzy ukázalo jako omyl.

Ve skutečnosti jde o nález ještě vzácnější – zlatý opasek z doby bronzové..

Vzácný nález učinil zemědělec na poli v Opavě-Kateřinkách minulý týden. Na Moravě a ve Slezsku jde o ojedinělý objev a také v celé střední Evropě je podobných nálezů jen minimum. Do své sbírky jej obdrželo muzeum v Bruntále, nálezce sám si přál zůstat v anonymitě.

Odborníci, kteří nález přijeli prozkoumat, se nejprve domnívali, že se jedná o diadém, tedy šperk, který se nosil na hlavě. Později však svou tezi upravili a prohlásili, že jde o kus vzácného zlatého opasku.

Podle průzkumu jeho složení, které provedli spektrálním analyzátorem, jej datují do doby bronzové. „Skladba slitiny je z více než 84 procent zlato, necelých 15 procent stříbro a dále měď a další stopové prvky, což odpovídá zlatým předmětům a kovům z pravěku,“ upřesnil vedoucí oddělení archeologie Slezského zemského muzea Jiří Juchelka.

Podle výzdoby šperku posléze odborníci z Univerzity Palackého v Olomouci detailněji určili jeho stáří a odhadli jej na přelom střední a mladší doby bronzové, tudíž na období mezi lety 1400 až 800 před naším letopočtem.

Juchelka později vyslovil teorii, že opasek patřil někomu z velice úzké elitní vrstvy pravěké společnosti.

„Opasky v té době byly kožené, obepínaly se kolem trupu a tohle bylo z přední strany napasováno na tu koženou část. Už jen fakt, že se jedná o dost pracnou výrobu zlatých plíšků v rámci tehdejších technologií a pásek je navíc i zdobený, naznačuje, že si ho mohl dovolit skutečně jen ten, kdo si byl schopen finančně zaopatřit někoho, kdo měl tyto řemeslnické schopnosti.“.

Juchelka se domnívá, že společnost postavená na moci plynoucí z majetku existovala již v době, kdy byl opasek vyroben. „V tuto chvíli předpokládáme, že i v rámci období popelnicových polí, což je závěr doby bronzové, existovala jakási úzká, vydělená skupina velice bohatých, mocných obyvatel v rámci šedé vrstvy, která si to mohla dovolit.“.

Podle Juchelky je malý zázrak, že se opasek zachoval v celku v řepném poli, přestože po něm až do chvíle, kdy byl nalezen, musel mnohokrát přejet pluh a další zemědělské stroje. O nálezu nyní bude zpracován znalecký posudek, který detailně určí jeho současnou hodnotu.

Podle zákona nálezci patří odměna ve výši deseti procent z odhadované hodnoty.  Vzhledem ke vzácnosti nálezu a téměř dokonalému stavu může jít o jeden z nejcennějších objevů na území naší republiky.

Související články
Pražské Metro slaví 50 let a jako oslavu přinášíme vzpomínky pamětníků a dokumentů z firemních archivů – přehlídku zapomenutých příběhů. Zaměstnanci Metrostavu vybudovali traťové tunely na všech třech trasách pražského metra a celkem 49 stanic, z toho 33 hloubených a 16 ražených. V roce 2018 bylo pražské metro zařazeno mezi 100 nejlepších děl v anketě […]
Těžké dělostřelectvo a kulomety způsobují zranění dosud nevídaná. Šrapnely odtrhávají kusy tváře. Jedovaté plyny poškozují tkáně. I „obyčejný“ požár nadělá pořádnou paseku… Zdá se, že osudem znetvořených vojáků je dožít v ústraní a zahalení. Pak ale přichází lékař, který jim navrátí naději. Objev anestezie, sepse a dezinfekce v 19. století spustily skutečný rozvoj v oblasti plastické chirurgie. Tohle […]
Svatý Vojtěch, který pocházel ze slavného rodu Slavníkovců, jež bojovali s Přemyslovci o český trůn, byl druhým pražským biskupem a prvním českého původu. Unikl vyvraždění Slavníkovců, aby byl zabit na misii v Prusku. Nyní se mezinárodnímu týmu podařilo zrekonstruovat jeho tvář. Vojtěch, který je v zahraničí známý pod svým biřmovacím jménem Adalbert, se narodil kolem […]
Avaři, kočovníci mongolského původu, byli zřejmě příčinou vzniku Sámovy říše na našem území. O jejich životě se toho však mnoho neví. Genetické zkoumání ostatků z jejich pohřebišť na území dnešního Maďarska, za kterým stála česká vědkyně Zuzana Hofmanová, tak nyní odhaluje taje avarské společnosti. Zuzana Hofmanová, která působí v Ústavu archeologie a muzeologie Filozofické fakulty […]
V lokalitě Cañada Seca na západě Argentiny objevili vědci hrob, který vedle koster nejméně 24 lidí obsahoval i částečnou kostru vyhynulého druhu lišky. Zkoumání naznačují, že byla zřejmě oblíbeným „domácím“ mazlíčkem, proto se jí dostalo pocty být pohřbená spolu se svými „páníčky“. Naleziště, nacházející se asi 210 kilometrů jižně od argentinského města Mendoza, bylo objeveno […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz