Domů     Medicína
Nedostatkem důležitého vitamínu D trpí na jaře až polovina Čechů
Pavel Polcar 14.4.2022
Foto zdroj: Pixabay

Vitamín D se příznačně nazývá supervitamínem. Významnou měrou se totiž podílí na fungování celého organismu. V letních měsících ho lze načerpat dostatek ze slunečního záření.

Obzvlášť nyní na jaře však po dlouhé zimě bez slunce trpí až polovina Čechů jeho nedostatkem. Deficit vitamínu D přitom může kromě řady menších problémů způsobit i vážné zdravotní komplikace. Zkontrolujte si jeho hladinu v krvi.

Vitamín D má v těle nezastupitelnou roli. Je klíčový pro vstřebávání vápníku a fosforu do kostí a zubů, čímž ovlivňuje jejich pevnost. Z posledních studií vyplývá také to, že hraje důležitou roli i v imunitním systému, kde zajišťuje správnou funkci bílých krvinek, které bojují s viry a bakteriemi.

Také chrání tělo před srdečními či onkologickými onemocněními a v neposlední řadě má pravděpodobně vliv i na plodnost.

Nedostatek déčka může mít vážné dopady

V letních měsících má tělo díky slunečním paprskům vitamínu D zpravidla dostatek. Problém nastává na podzim, v zimě a obzvlášť na jaře, kdy se „déčko“ vlivem slunečního svitu netvoří. Tělo tak čerpá pouze z letních zásob, které mu postupně docházejí.

U někoho se nedostatek „déčka“ na první pohled projevit nemusí, jiní mohou zažívat stavy, které možná pociťujete právě v zimě a na začátku jara – cítíte se unaveně, bez nálady, špatně spíte nebo vás trápí nachlazení, kterého se nemůžete zbavit.

V některých případech se může objevit i vypadávání vlasů či vyšší kazivost zubů.

„Nedostatek vitamínu D není dobré brát na lehkou váhu. Pokud je dlouhodobý, může se podílet na rozvoji kardiovaskulárních chorob, cukrovky, ale i nádorových nebo některých neurologických onemocnění,“ varuje MUDr. Andrea Kačenková z laboratoře SYNLAB.

Nezbytný vitamín i pro zdraví dítěte

Podle posledních poznatků je vitamín D důležitý také v období těhotenství, pomáhá totiž předcházet těhotenským komplikacím a snižuje riziko předčasného porodu. Plod v těle matky si navíc není schopný vytvářet vitamín D sám, a čerpá ho tak od ní.

Když ho má žena v těle nedostatek, může tak negativně ovlivnit i dítě, kterému hrozí špatný vývoj kostí a s ním spojené růstové neduhy, jako je například křivice. „Dostatečný přísun „déčka“ zároveň chrání matčiny kosti před odvápněním a snižuje riziko rozvoje osteoporózy v pozdějším věku.

Zvýšené nároky pokračují u žen i v období kojení, kdy má vitamín D předávaný dítěti v mateřském mléce zásadní vliv na jeho vývoj,“ míní MUDr. Kačenková.

S doplněním „déčka“ pomůžou ryby

V období zimy je „déčko“ možné doplnit ze stravy. V té můžeme najít vitamíny D2 a D3. Bohatým zdrojem vitamínu D3, takzvaného cholekalciferolu, jsou tučné ryby jako makrela, treska nebo losos. Dalšími výbornými zdroji „trojky“ jsou vajíčka a mléčné výrobky.

Vitamín D2 neboli ergokalciferol je pak obsažen v rostlinné stravě, pro člověka je ale méně vhodný, neboť se citelně hůře vstřebává a jeho využitelnost je nižší. Vegani, kteří nemohou „déčko“ načerpat z ryb, by tak pro adekvátní doplnění vitamínu měli sáhnout spíš po některém z dostupných potravinových doplňků.

Předejděte potížím díky testu krve

Pro předejití komplikacím souvisejícím s nedostatkem vitamínu D, je dobré si jeho hladinu pravidelně hlídat. Častěji by měli na test chodit lidé starší či ti s porušeným trávením vstřebávání tuků, u nich je totiž tvorba vitaminu D zpomalená,“ doplňuje MUDr. Kačenková z laboratoře SYNLAB. Hladinu vitamínu D lze jednoduše zjistit z krevního testu.

Požádat o něj můžete bez objednání na odběrových pracovištích SYNLAB nebo u svého praktického lékaře.

Související články
Podle studie zveřejněné v časopise The Journal of the American Heart Association je u lidí, kteří často kouří marihuanu, vyšší riziko infarktu a mrtvice. Článek je analýzou každoročního průzkumu americké vlády o rizicích chování ve společnosti v letech 2016-2020. Respondenti odpovídali na otázky týkající se jejich vlastního zdraví, přičemž jedna sekce výzkumu se týkala případných […]
Mezi lidmi přibývá těch, kteří trpí nějakým neurodegenerativním onemocněním, především ve vyšším věku, jehož nyní dosáhne více lidí. Plně porozumět těmto poruchám není pomocí současných výzkumných metod možné. Proto se vědci snaží přijít s novými, inovativními přístupy. Jedním z nich je tvorba hybridních mozků, kdy jsou myším implantovány neurony z krys. „Máme krásné modely mozkových […]
Navzdory podfinancování, stávkám a přes všechny problémy je české zdravotnictví na vysoké úrovni. A výkladní skříní celého kolosu je porodnictví, i přes rostoucí neplodnost, vyšší počet těhotenských komplikací a ne zcela zdravých těhotných žen. České porodnictví se dlouhodobě drží na mimořádné úrovni. V nejvýznamnějších parametrech, jako je novorozenecká nebo mateřská úmrtnost, se ČR svými výsledky […]
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz