Domů     Medicína
Ženy jsou k poruchám funkce štítné žlázy náchylnější
Dagmar Garciová 13.4.2022
Foto zdroj: Pixabay

Štítná žláza je životně důležitý orgán umístěný v oblasti krku, jenž produkuje hormony nezbytné pro řízení řady tělesných funkcí. Pro svou správnou činnost potřebuje tento orgán dostatek jódu.

Pokud ho nemá, může dojít k poruše funkce štítné žlázy a nepříjemným zdravotním komplikacím. Na přísun jódu by si měly dávat větší pozor ženy, ty jsou totiž na nemoci štítné žlázy náchylnější. Převážně pak ženy těhotné a kojící, které značnou část této látky předávají svému dítěti. Jestli vaše štítná žláza funguje správně, zjistíte z krevního testu.

Zdravá štítná žláza produkuje přesně tolik hormonů, kolik tělo pro své fungování potřebuje. Z různých důvodů se ale může stát, že dojde k poruše její funkce a hormonů začne vytvářet málo, nebo naopak příliš mnoho, což může mít neblahý vliv na kvalitu života.

Porucha štítné žlázy může zapříčinit problém s otěhotněním

Když štítná žláza produkuje hormonů málo, hovoříme o hypotyreóze. Ta může být vrozená, ale i získaná, a to právě například z důvodu nedostatku jódu v organismu. „Mezi nejčastější příznaky hypotyreózy patří celková únava, spavost a zimomřivost, suchá kůže, vypadávání vlasů, zpomalená či nepravidelná srdeční činnost a poruchy menstruačního cyklu.

Nemoc může být také příčinou problémů s otěhotněním,“ vysvětluje MUDr. Andrea Kačenková z laboratoře SYNLAB.

O nadměrné funkci štítné žlázy, tedy hypertyreóze, hovoříme v případě, že hormonů vytváří příliš mnoho. Tato porucha vzniká například jako důsledek poškození štítné žlázy autoimunitním procesem. Některé z jejich příznaků mohou být podrážděnost, úzkost, nadměrné pocení, třes rukou, zrychlená srdeční činnost a poruchy menstruačního cyklu. Hypertyreóza může vést také k úbytku kostní hmoty a následné osteoporóze.

U obou typů onemocnění štítné žlázy platí, že pokud jsou neléčené, nebo nejsou odhalené včas, může se na těle jako další z příznaků objevit také takzvaná struma, tedy viditelně zvětšená štítná žláza. Ta někdy způsobuje útlak dýchacích cest a jícnu, a člověk tak může špatně polykat nebo obtížně dýchat.

Základem je dostatek jódu

Pro svou správnou funkci a tvorbu adekvátního množství hormonů potřebuje štítná žláza jód. „Hlavní prevencí onemocnění štítné žlázy je dodržování dostatečného denního příjmu jódu ze stravy. V tom mají nespornou výhodu přímořské národy, hlavními zdroji jódu jsou totiž mořské ryby a plody.

Obsažen je ale i v některých druzích zeleniny. Optimální denní příjem jódu pro udržení správné funkce štítné žlázy by měl u dospělého člověka činit kolem 150 mikrogramů,“ říká MUDr. Kačenková. Jód ve větším množství obsahuje i minerální voda Vincentka nebo sůl, do které je v České republice tato látka přidávána.

Těhotné ženy potřebují vyšší denní dávky

K poruchám štítné žlázy jsou obecně náchylnější ženy, u kterých je riziko až osmkrát větší než u mužů. To je dáno větší hormonální zátěží v jejich životě. Obzvlášť v období těhotenství a menopauzy, kdy se hladina hormonů v těle rychle mění, může být jejich štítná žláza velmi vyčerpaná.

Doporučený denní příjem jódu se tak v období těhotenství a kojení zvyšuje, a to cca o 100 mikrogramů, tedy celkem na 250 mikrogramů.

Související články
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz