Domů     Příroda
Hormonem lásky na krále zvířat: Oxytocin přeměnil rozzuřenou šelmu na přátelského klaďase
Jan Martinec 11.4.2022

O pozitivních i negativních dopadech hormonu lásky na člověka jsme psali v dubnovém čísle našeho časopisu. Jak ale tento hormon působí na zvířata? Vědci se to rozhodli otestovat rovnou na té nejvyšší metě – na lvech. .

Odborný tým pod vedením amerického zoologa Craiga Packera z University of Minnesota odhalil zajímavé skutečnosti o vlivu oxytocinu na obávaného krále zvířat. Ty byly totiž výrazně silnější, než se vědci před pokusem domnívali.

V rámci poněkud riskantního pokusu byly šelmy přilákány kusem masa a následně jim byl na čumák vstříknut hormon lásky. Ten pak všech třiadvacet testovaných lvů značným způsobem zklidnil. Zvířata byla látkou ovlivněna dokonce natolik, že dokázala tolerovat zjevné narušení svého teritoria.

Můžete vidět, jak jejich rysy najednou změknou. Agresivní výraz tváře s vráskami se jim vyhladí a získají naprosto klidný výraz. Horké hlavy vychladnou. Je to naprosto úžasné,“ dodává k proměně lvů po spršce oxytocinu Craig Packer.

Jediným momentem, kdy vliv hormonu absolutně nezafungoval, bylo krmení. Lev s potravou odmítal i po značné dávce oxytocinu jakékoliv ústupky navíc a ke svým potenciálním nepřátelům se choval takřka stejně, jako tomu bylo před samotným pokusem…

Související články
Podle nové, dosud nerecenzované studie získal virus ptačí chřipky, který momentálně šíří mléčnými farmami ve Spojených státech, desítky nových mutací. A to včetně těch, které jej mohou učinit schopnějším v šíření mezi druhy a méně citlivým na antivirotika. Žádná z těchto mutací není sama o sobě důvodem k obavám. Nová zjištění však poukazují na skutečnost, […]
Moderní kukuřice může být až dvakrát vyšší než dospělý člověk, pro děti je chůze v kukuřičném bludišti zábavou. Ovšem výška rostliny ji činí náchylnou ke zničení během silných poryvů větru. Proto byla vyvinuta nižší varianta kukuřice, která skýtá řadu výhod. Kukuřice je starobylou zemědělskou plodinou Ameriky, známá byla již 4000 let před naším letopočtem. Její […]
Mezi přední světové producenty kakaa (Theobroma cacao) patří i africká Ghana. Její produkci však decimuje nemoc zvaná viróza zduřelých výhonků kakaovníku, přenášená drobným hmyzem vlnatkou. Od roku 1946 muselo být kvůli tomu v Ghaně vykáceno přes 254 milionů kakaovníků. Pomocnou ruku zemi nabídl profesor matematiky z Texaské univerzity. Až polovina světové produkce čokolády pochází z […]
Říká se, že není malých rolí. A že i nicotný jedinec může dokázat velké věci. To se potvrdilo v savaně v Keni, kdy jeden druh mravenců zapříčinil malou změnu v přírodním prostředí, která ale měla dalekosáhlé důsledky. Celá desetiletí působil a žil na pastvinách v africké Keni původní druh mravenců akátových (Crematogaster). Ten svými jedovatými […]
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz