Domů     Příroda
Liberecký orlosup vypuštěn ve Španělsku
Pavel Polcar 7.6.2021
Foto: blende12 / pixabay

V sobotu 5. června 2021 bylo slavnostně vypuštěno mládě orlosupa bradatého, které v liberecké zoo přišlo na svět 9. března 2021. Novým domovem mu je španělské pohoří Sierra de Cazorla. Jedná se již o patnácté mládě tohoto druhu, které Zoo Liberec bezplatně poskytla pro vypuštění do volné přírody.

Rodiči ptáčete je mladý pár, který úspěšně odchoval již tři mláďata. První, vylíhlé v roce 2019, zůstalo v chovu v zoologických zahradách, druhé, odchované minulý rok, bylo vypuštěno do volné přírody v oblasti francouzského národního parku Baronnies.

Letošní mládě obohatí populaci orlosupů bradatých žijících v horách Sierra de Cazorla ve Španělsku, kde se aktuálně vyskytuje pouze několik málo hnízdících párů. „Důvodem rapidního poklesu populace těchto majestátních dravců nejen v této lokalitě je především vysoká mortalita způsobená člověkem.

Jde především o otravy či zastřelení,“ vysvětluje zoolog a ornitolog Jan Hanel.

Téměř tříměsíční orlosup byl slavnostně vypuštěn v sobotu 5. června spolu s mláďaty stejného druhu ze Zoo Ostrava, Zoo Berlín a ze španělského chovného centra Guadalentín. Před vynesením do předem připraveného hnízda v nadmořské výšce cca 1500 m n.

m. mladí dravci dostali ještě identifikační kroužek a byly jim obarveny některé letky, aby je ochránci přírody později na obloze snáze rozpoznali. „V současné chvíli zatím mláďata ještě létat neumí, a proto budou po dobu několika měsíců přikrmována člověkem. Pak už jsou ale schopna najít si dostatek potravy sama,“ doplňuje Hanel.

Zoo Liberec chová orlosupy bradaté již od roku 1993. Od té doby se zde podařilo úspěšně odchovat celkem 25 mláďat a patnáct z nich bylo vypuštěno zpět do volné přírody evropských velehor, kde pomáhají k obnově a přežití tohoto silně ohroženého druhu. V oblasti Sierra de Cazorla bude vypuštěno již čtvrté liberecké mládě.

Tento úspěšný projekt naplňuje hlavní poslání moderních zoologických zahrad, čímž je ochrana biodiverzity a záchrana ohrožených druhů. Zároveň představuje konkrétní nápravu škod, která byla přírodě napáchána nezodpovědnou lidskou činností.

Na záchraně orlosupů bradatých se podílejí ale i návštěvníci naší zoo, protože 2 Kč z každé prodané vstupenky věnujeme právě na naše terénní projekty,“ říká ředitel David Nejedlo.

Související články
Podle nové, dosud nerecenzované studie získal virus ptačí chřipky, který momentálně šíří mléčnými farmami ve Spojených státech, desítky nových mutací. A to včetně těch, které jej mohou učinit schopnějším v šíření mezi druhy a méně citlivým na antivirotika. Žádná z těchto mutací není sama o sobě důvodem k obavám. Nová zjištění však poukazují na skutečnost, […]
Moderní kukuřice může být až dvakrát vyšší než dospělý člověk, pro děti je chůze v kukuřičném bludišti zábavou. Ovšem výška rostliny ji činí náchylnou ke zničení během silných poryvů větru. Proto byla vyvinuta nižší varianta kukuřice, která skýtá řadu výhod. Kukuřice je starobylou zemědělskou plodinou Ameriky, známá byla již 4000 let před naším letopočtem. Její […]
Mezi přední světové producenty kakaa (Theobroma cacao) patří i africká Ghana. Její produkci však decimuje nemoc zvaná viróza zduřelých výhonků kakaovníku, přenášená drobným hmyzem vlnatkou. Od roku 1946 muselo být kvůli tomu v Ghaně vykáceno přes 254 milionů kakaovníků. Pomocnou ruku zemi nabídl profesor matematiky z Texaské univerzity. Až polovina světové produkce čokolády pochází z […]
Říká se, že není malých rolí. A že i nicotný jedinec může dokázat velké věci. To se potvrdilo v savaně v Keni, kdy jeden druh mravenců zapříčinil malou změnu v přírodním prostředí, která ale měla dalekosáhlé důsledky. Celá desetiletí působil a žil na pastvinách v africké Keni původní druh mravenců akátových (Crematogaster). Ten svými jedovatými […]
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz