Domů     Historie
Historie zábavnou formou
Dagmar Garciová 7.6.2021
Foto: Tisková zpráva, Efko, MUNIGA, s.r.o.,

Městská kulturní zařízení v Bělé pod Bezdězem stejně jako mnoho dalších muzejních a kulturních subjektů České republiky otevřela v květnu po dlouhých sedmi měsících své prostory veřejnosti. Jednu z prvních připravovaných expozic, která nese název Fenomén IGRÁČEK, mohou návštěvníci shlédnout ve výstavním sále MKZ v Bělé na Masarykově náměstí od 9. června do 30. srpna letošního roku.

V prostorách výstavy bude pro zájemce připraveno mnoho historických a moderních podob známé osmicentimetrové postavičky. Jako bonus pak budou k vidění dva bělské unikáty, vyrobené speciálně pro tuto expozici – Hynek Berka z Dubé a Lipé, zakladatel města, spolu s Miroslavem Dismanem, známým rodákem z Bělé pod Bezdězem.

Putovní výstavu IGRÁČKŮ již tradičně připravil český výrobce her a hraček, firma EFKO-karton s. r. o., ve spolupráci s Technickým muzeem v Brně a Inspirací Zlín.

Pan profesor Disman byl původním povoláním kantor z Bělé pod Bezdězem a jeho ctižádostí nebylo vychovávat profesionální umělce, herce, režiséry, spisovatele, básníky, hudební skladatele, ač pravda v mnoha případech se i tak stalo.

Pan profesor vyhnětl z talentu řadu umělců, nedovolil zajít žádnému slibnému človíčku, ale uvedl ho do světa krásy a poznání, že přes kumšt se člověk může stát lepším i hodnotnějším. On v sobě pan profesor Disman měl charisma, které ozařovalo dětské duše takovou silou, že z člověka vyrostl ne-li přímo kumštýř, pak alespoň ten, kdo po celý život umění miloval a vzhlížel k němu s úctou,“ prohlásil herec Josef Vinklář (1930-2007).

Miroslav Kotík, majitel firmy EFKO-karton s.r.o. z Nového Veselí, věří, že je před námi doba, kdy expozice budou znovu seznamovat stovky dětí a jejich nejbližších s českými dějinami a historií samotné výroby československých a českých hraček stejně tak, jako tomu bylo před pandemií COVID-19.

Tvůrci putovní výstavy vždy připravují pro návštěvníky dané lokace perličku ve formě IGRÁČKŮ ztvárňujících významné osoby spjaté s daným regionem. Osobnosti, které na sebe vezmou kabát IGRÁČKA, vybrali sami pracovníci místního kulturního střediska.

Jedná se o postavu zakladatele města Hynka Berku z Dubé, který pochází ze známého rodu Ronovců a je zachycen v listinách z let 1249 až 1290. V roce 1300 získal za vydatnou vojenskou pomoc v boji o polskou korunu od svého krále Václava II. bezdězské panství.

Poté jej od něj převzal jeho stejnojmenný syn a spravoval ho až do své smrti. V roce 1319 působil Hynek v Praze jako purkrabí. Měl čtyři syny. Nejstarší Půta z Frýdlantu, zakladatel Adršpachů, Hynek Scolaris či spíše Jindřich, pozdější biskup v Olomouci, nejvyšší pražský purkrabí Hynek Berka a konečně Hynáček, který vlastnil hrad Housku.

Druhou významnou postavou pro Bělské je místní rodák Miloslav Disman. Právě jeho ztvárňuje druhá figurka vystavovaného IGRÁČKA. Obyvatelé Bělé pod Bezdězem si jej často připomínají především jako komentátora, spojeného s rozhlasovým vysíláním, a jako zakladatele slavného Dismanova dětského rozhlasového souboru „Dismančata“.

Miroslav Disman působil ve městě aktivně již od svého mládí. Účastnil se odhalování pamětních desek, byl při poválečném znovuodhalení sochy legionáře „Na Stráž!“ sochaře Josefa Mařatky, i při dalších významných kulturních akcích.

Ve vzpomínkách zůstal rovněž členům Bělského ochotnického souboru, který tu působil v letech 1830–1977.

reklama
Související články
V německém Norimberku bylo před zahájením stavebních prací objeveno osm morových jam, obsahujících ostatky nejméně 1000 obětí této smrtící epidemie. Podle archeologů by tak společně mohly tvořit největší masový hrob, jaký kdy byl v Evropě odhalen. Jako mor je označováno vážné infekční onemocnění způsobené bakterií Yersinia pestis. První morová epidemie propukla v roce 541 v […]
Obří lidoop známý jako Gigantopithecus blacki měřil téměř tři metry na výšku a vážil kolem 270 kg. Druh přežíval dva miliony let v hustých čínských lesích, kde se živil žvýkáním ovoce a listů. Před 215 000 lety však došlo k jeho vyhynutí. Má se za to, že za to mohly změny klimatu. Nejnovější studie přináší […]
V dobách dávno minulých byla významnou středověkou metropolí. Její dávné kouzlo však dnes připomínají jen ruiny, které zároveň budí badatelské vášně. Zatímco někteří je považují za legendární zlaté doly židovského krále Šalamouna, další za zbytky města královny ze Sáby. Podle dosud nashromážděných faktů, zde k těžbě zlata skutečně docházelo. K biblickým dolům ale mělo Velké […]
Přibližně před 40 miliony let se termití pár druhu Electrotermes affinis zrovna věnoval námluvám, když uvízl v lepkavé pryskyřici stromu a navždy zůstal uvězněn ve zkamenělém jantaru. Tato dosud jediná známá fosilie páru termitů poskytla vědcům z Biologického centra Akademie věd ČR (BC AV ČR) a Okinawského institutu vědy a technologie (OIST) v Japonsku jedinečnou […]
Bez anestezie byly dějiny chirurgie spíše dějinami bolesti. I když od starověku se prověřovaly nejrůznější způsoby, jak během operací docílit znecitlivění, nejběžnější praxí zůstávalo řezání do člověka při jeho plném vědomí. Bolest dostala utrum až díky večírku.   V 19. století se mnohé večírky neobešly bez nehořlavého plynu s nevýraznou vůní a nasládlou chutí. Zábava s oxidem […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz