Domů     Příroda
Želvušky pod ochranou
Dagmar Garciová 18.10.2020

Co do velikosti jsou bezobratlé želvušky (Tardigrada) skutečně malými tvory – měří zhruba 0,5-1 mm. Ví se o nich, že jejich touha po životě je obrovská. K přežití v extrémně nehostinných podmínkách používají to, co jim příroda nadělila, v případě nově objeveného druhu je to fluorescenční štít.

Ve vodě žijící želvušky nezabijí ani extrémní teploty nebo tlak, vydrží také silné intenzivní ionizující a ultrafialové (UV) záření. To vše zvládnou díky hibernaci. Jejich tělo vylučuje vodu a poté se zapouzdří, takto překonají i desetiletí, zároveň jejich organismy produkují proteiny, jež jejich buňky chrání.

Dosud neznámý druh využívá štít jako ochranný mechanismus před UV zářením. Fluorescenční látka záření vstřebává a následně uvolňuje akumulovanou energii ve formě modrého světla. Nové poznatky, na nichž se podíleli vědci z Indického vědeckého institutu, byly popsány v odborném časopise Biology Letters.

Existují i jiné druhy, které vykazují odolnost vůči UV záření, ale tento je jediný, který má fluorescenci jako mechanismus, jak odolat smrtícímu UV záření,“ sdělil Sandeep Eswarappa, spoluautor studie.

K objevu želvušek došlo zcela náhodou, nacházely se totiž ve vzorku mechu, jenž rostl na zdi institutu.

Související články
Podle nové, dosud nerecenzované studie získal virus ptačí chřipky, který momentálně šíří mléčnými farmami ve Spojených státech, desítky nových mutací. A to včetně těch, které jej mohou učinit schopnějším v šíření mezi druhy a méně citlivým na antivirotika. Žádná z těchto mutací není sama o sobě důvodem k obavám. Nová zjištění však poukazují na skutečnost, […]
Moderní kukuřice může být až dvakrát vyšší než dospělý člověk, pro děti je chůze v kukuřičném bludišti zábavou. Ovšem výška rostliny ji činí náchylnou ke zničení během silných poryvů větru. Proto byla vyvinuta nižší varianta kukuřice, která skýtá řadu výhod. Kukuřice je starobylou zemědělskou plodinou Ameriky, známá byla již 4000 let před naším letopočtem. Její […]
Mezi přední světové producenty kakaa (Theobroma cacao) patří i africká Ghana. Její produkci však decimuje nemoc zvaná viróza zduřelých výhonků kakaovníku, přenášená drobným hmyzem vlnatkou. Od roku 1946 muselo být kvůli tomu v Ghaně vykáceno přes 254 milionů kakaovníků. Pomocnou ruku zemi nabídl profesor matematiky z Texaské univerzity. Až polovina světové produkce čokolády pochází z […]
Říká se, že není malých rolí. A že i nicotný jedinec může dokázat velké věci. To se potvrdilo v savaně v Keni, kdy jeden druh mravenců zapříčinil malou změnu v přírodním prostředí, která ale měla dalekosáhlé důsledky. Celá desetiletí působil a žil na pastvinách v africké Keni původní druh mravenců akátových (Crematogaster). Ten svými jedovatými […]
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz