Domů     Technika
Australské Mega Metro obří dopravní projekt

komerční sdělení

Mega metro, už podle názvu něco obrovského, je ve skutečnosti největším dopravně-infrastrukturním projektem Austrálie. Nachází se v Sydney a spolkl velký podíl několikaletého státního rozpočtu celé země.

U protinožců však něco takového potřebovali. Vždyť právě Sydney, které je největším (i když ne hlavním) městem Austrálie, se ročně rozrůstá o 100 tisíc nových obyvatel. Což je pro srovnání jedna celá Olomouc.

A nově vybudovaný moderní systém metra zde musel nutně reagovat na kolabující pozemní dopravu, která v posledních letech spíše stála, než jela, alespoň tedy za bílého dne.

Zcela automatizovaný systém metra přitom nepotřebuje žádné řidiče ani jízdní řády. Stačí, když přijdete na nástupiště a prostě počkáte na další vlak. Ty zdejší trasy křižují v několikaminutových intervalech.

Mozkem celého projektu se má stát kontrolní centrum, jehož stavba patřila k největším výzvám pro projektanty i stavebníky. A ačkoliv řidiči pro metro nutní nejsou, pracovníků údržby zde nalezneme bezpočet.

Samotné řešení si pak vyžadovalo i speciální zdroj energie, který byl vyřešen v podobě neméně megalomanské solární farmy.

Dokumentární seriál Australské Mega Metro (v originále Aussie Mega Metro) byl filmován po dobu pěti let štábem, jenž v tu dobu mapoval osudy pracovníků, kteří se museli popasovat s různými fázemi stavby.

Budování metra se účastnilo celkem přibližně 40 tisíc žen a mužů a stavba vyšla na zhruba 12 miliard dolarů. Za tu cenu vybudovali stavebníci nejen zmíněné „příslušenství“, ale i 66 kilometrů tratí a 31 kompletních stanic.

Délka jednotlivých podzemních tunelů pak na jižním kontinentu nemá obdoby. K největším výzvám patřilo podkopání rušného hlavního vlakového nádraží (Central Station) i ikonického sydneyského přístavu.

Seriál uchvátí všechny nadšence do techniky, která je v tomto případě v mnohých směrech skutečně masivní. V českém kontextu si stačí pustit video například z budování pražského tunelu Blanka, dokončeného před pěti lety, nicméně abyste si mohli představit něco podobného v mnohonásobném rozsahu, pusťte si dokumentární seriál Australské Mega Metro, který každou minutou vývoje stavby a příběhu nepřestává překvapovat a fascinovat. Ponořte se do výzev, kterým musí čelit projektový i stavební tým!

Seriál Australské Mega Metro si můžete pustit na kanálu Viasat Explore, a to v premiéře každou středu od 21. října ve 21:45 hodin. Celkem budou postupně vysílány čtyři hodinové díly první série.

Trailer:

https://youtu.be/viJGW4HBhsg

Související články
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Umělá inteligence je tu, ať se to někomu líbí nebo ne. Nabízí přehršel možností, ale také ukrývá nemálo čertových kopýtek. A tak je tomu i v oblasti vzdělávání. Sal Khan, výkonný ředitel Khan Academy, na které skrze online přednášky studují miliony lidé po celém světě, měl loni na konferenci TED Talk, jejímž mottem je heslo […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro své rozměry, vybavení a technologie se stala chloubou amerického námořnictva. Jedná se totiž o největší a nejnovější letadlovou loď, která po více než 10 letech od spuštění na vodu konečně začala sloužit Spojeným státům i alianci NATO. Stavba nejmodernějšího plavidla, se kterým si USA pojistily pozici největší námořní velmoci planety, započala roku 2009. Slanost […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz