Domů     Technika
Australské Mega Metro obří dopravní projekt

komerční sdělení

Mega metro, už podle názvu něco obrovského, je ve skutečnosti největším dopravně-infrastrukturním projektem Austrálie. Nachází se v Sydney a spolkl velký podíl několikaletého státního rozpočtu celé země.

U protinožců však něco takového potřebovali. Vždyť právě Sydney, které je největším (i když ne hlavním) městem Austrálie, se ročně rozrůstá o 100 tisíc nových obyvatel. Což je pro srovnání jedna celá Olomouc.

A nově vybudovaný moderní systém metra zde musel nutně reagovat na kolabující pozemní dopravu, která v posledních letech spíše stála, než jela, alespoň tedy za bílého dne.

Zcela automatizovaný systém metra přitom nepotřebuje žádné řidiče ani jízdní řády. Stačí, když přijdete na nástupiště a prostě počkáte na další vlak. Ty zdejší trasy křižují v několikaminutových intervalech.

Mozkem celého projektu se má stát kontrolní centrum, jehož stavba patřila k největším výzvám pro projektanty i stavebníky. A ačkoliv řidiči pro metro nutní nejsou, pracovníků údržby zde nalezneme bezpočet.

Samotné řešení si pak vyžadovalo i speciální zdroj energie, který byl vyřešen v podobě neméně megalomanské solární farmy.

Dokumentární seriál Australské Mega Metro (v originále Aussie Mega Metro) byl filmován po dobu pěti let štábem, jenž v tu dobu mapoval osudy pracovníků, kteří se museli popasovat s různými fázemi stavby.

Budování metra se účastnilo celkem přibližně 40 tisíc žen a mužů a stavba vyšla na zhruba 12 miliard dolarů. Za tu cenu vybudovali stavebníci nejen zmíněné „příslušenství“, ale i 66 kilometrů tratí a 31 kompletních stanic.

Délka jednotlivých podzemních tunelů pak na jižním kontinentu nemá obdoby. K největším výzvám patřilo podkopání rušného hlavního vlakového nádraží (Central Station) i ikonického sydneyského přístavu.

Seriál uchvátí všechny nadšence do techniky, která je v tomto případě v mnohých směrech skutečně masivní. V českém kontextu si stačí pustit video například z budování pražského tunelu Blanka, dokončeného před pěti lety, nicméně abyste si mohli představit něco podobného v mnohonásobném rozsahu, pusťte si dokumentární seriál Australské Mega Metro, který každou minutou vývoje stavby a příběhu nepřestává překvapovat a fascinovat. Ponořte se do výzev, kterým musí čelit projektový i stavební tým!

Seriál Australské Mega Metro si můžete pustit na kanálu Viasat Explore, a to v premiéře každou středu od 21. října ve 21:45 hodin. Celkem budou postupně vysílány čtyři hodinové díly první série.

Trailer:

https://youtu.be/viJGW4HBhsg

Související články
Americká kosmická agentura NASA využije vodíkové vozidlo Toyota Lunar Cruiser pro svou nadcházejí pilotovanou misi na Měsíc. Šestikolové vozítko pro jízdu po povrchu umožní vědcům ještě detailnější průzkum zemské družice. Zapojení lunárního křižníku je jedním z hlavních bodů dohody o spolupráci, kterou NASA uzavřela s Japonskou agenturou pro výzkum vesmíru JAXA. Projekt stavby lunárního křižníku […]
Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) ukončil vývoj vozítka VIPER. Jeho úkolem mělo být pátrání po vodě či dalších zdrojích na Měsíci. Jako důvod uvedla rostoucí náklady, odkládání startu, ale také možné ohrožení dalších projektů Původně měl VIPER započít svou misi k Měsíci už na sklonku minulého roku. Nakonec však NASA požádala o odložení […]
Na dně moře u japonského pobřeží bylo objeveno gigantické naleziště klíčových prvků pro výrobu baterií do elektromobilů, ložisko niklu a kobaltu. První vrty u ostrova Minami-Torišima budou zahájeny příští rok. Využívání ložiska v průmyslovém měřítku má být zahájeno v roce 2026. Podle nadace The Nippon Foundation, která v posledních měsících zkoumala mořské dno u ostrova […]
Filmový průmysl se neustále vyvíjí a nové technologie mu umožňují vytvářet stále realističtější a poutavější zážitky pro diváky. Jaké nejmodernější technologie se v současné době používají ve filmech k tomu, aby zmátly smysly diváků? Technologií, která posouvá současný filmový průmysl neuvěřitelným způsobem vpřed, jsou tak zvané počítačově generované obrazy neboli computer generated imagery (CGI). Jedná […]
Svět se mění… Elektrifikuje se Severní Amerika, Evropa i Čína. Musejí. Statisíce vědců ze všech koutů planety přicházejí se znepokojivými čísly. Jenže v blízké budoucnosti nebude nutné bojovat jen s růstem CO2 v ovzduší, zároveň se budeme potýkat s nedostatkem lithia, potřebným pro výrobu baterií do elektromobilů. Do roku 2040 podle analýzy Benchmark Minerals Intelligence […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz