Domů     Příroda
Tajemství velkých „lidožroutů“
Pavel Polcar 9.6.2020

Jedna z podrobnějších studií z nedávné doby zaměřená na jídelníček velkých bílých žraloků odhalila fakt, že zkoumané paryby tráví u dna mnohem více času, než se lidé dříve domnívali.

Studie byla zveřejněna 8. června v odborném časopise Frontiers in Marine Science a jedná se o vskutku důležité poznatky v migračních zvycích a stravovacích návycích těchto živočichů.

Vědci se zaměřili na žraloky bílé (Carcharodon carcharias) žijící u východního australského pobřeží.

V žaludcích žraloků jsme našli zbytky různých druhů ryb, které obvykle žijí na mořském dně nebo se ukrývají v písku. To znamená, že žraloci musí strávit velkou část svého času hledáním potravy těsně nad mořským dnem.

Stereotyp hřbetní ploutve lovícího žraloka nad hladinou zřejmě není příliš přesným odrazem reality,“ sdělil médiím hlavní autor Richard Grainger z University of Sydney.

Zjistili jsme, že pro mladé žraloky jsou hlavní kořistí ryby ze středně hlubokých vrstev vody – zejména je to losos australský. V jejich žaludcích jsme ale našli důkazy, že i oni se živí zvířaty z mořského dna nebo jeho blízkosti,“ doplnil svého kolegu další výzkumník Vic Peddemors.

Získané důkazy víceméně odpovídají údajům, které již vědci měli k dispozici z dřívějšího sledování žraloků pomocí čipů.

V programu NSW Shark Meshing program bylo celkem uloveno 40 mladých žraloků, u kterých byl následně zkoumán obsah žaludků. Díky tomu mohli vědci vytvořit podrobnou nutriční tabulku. Zjistilo se, že strava žraloků je různorodá, badatelé našli zbytky lososů, úhořů, cípalů, pyskounů, melang a dalších ryb.

Zjistili jsme ale, že důležitou složkou jejich stravy jsou také paryby – včetně malých rejnoků. Loví také manty, ale to může být pro žraloky obtížné vzhledem k tomu, jak rychle dokážou plavat,“ píše se ve studii.

Lov větší kořisti, včetně jiných žraloků a mořských savců, jako je delfín, není pravděpodobný do doby, dokud žraloci nedosáhnou délky asi 2,2 metru,“ doplnil Grainger. Bylo také zjištěno, že paryby dávají přednost kořisti s vyšším obsahem tuku, jež jim dodá více energie.

Související články
Mezi přední světové producenty kakaa (Theobroma cacao) patří i africká Ghana. Její produkci však decimuje nemoc zvaná viróza zduřelých výhonků kakaovníku, přenášená drobným hmyzem vlnatkou. Od roku 1946 muselo být kvůli tomu v Ghaně vykáceno přes 254 milionů kakaovníků. Pomocnou ruku zemi nabídl profesor matematiky z Texaské univerzity. Až polovina světové produkce čokolády pochází z […]
Říká se, že není malých rolí. A že i nicotný jedinec může dokázat velké věci. To se potvrdilo v savaně v Keni, kdy jeden druh mravenců zapříčinil malou změnu v přírodním prostředí, která ale měla dalekosáhlé důsledky. Celá desetiletí působil a žil na pastvinách v africké Keni původní druh mravenců akátových (Crematogaster). Ten svými jedovatými […]
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
Za hadího rekordmana byl dosud považován Titanoboa cerrejonensis, jehož pozůstatky byly objeveny v roce 2002 v severovýchodní Kolumbii. Žil zhruba před 60 miliony let a dle odhadů mohl měřit kolem 13 metrů. Nyní vědci v Indii objevili obratle zřejmě ještě většího příslušníka podřádu hadi… V hnědouhelném dole Panandhro v indickém státě Gudžarát bylo objeveno celkem […]
Chilli papričky jsou dnes nedílnou součástí čínské kuchyně, především v podobě pálivé omáčky chili crisp, na kterou nedá řada lidí dopustit. Čína ale rozhodně není domovinou pálivých papriček, které tvoří základ této omáčky. Jak se tedy do Číny dostaly? Rostliny Capsicum, mezi které se řadí jak klasické papriky, tak i pálivé chilli papričky, pochází ze […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz