Domů     Zajímavosti
Co na vás prozradí barva vašeho automobilu?
Martin Janda 27.8.2019

„Řekni mi, jaké máš auto, a já ti povím, jaký jsi,“ dalo by se parafrázovat známé pořekadlo. A nejde jen o to, zda si člověk pořizuje sportovní vůz, preferuje bezpečné auto, či se snaží dát najevo svou domnělou nadřazenost koupí káry se silným motorem. Leccos napoví už samotná barva vybraného vozu..

Barvy mají svou symboliku od pradávna. V euroamerické kultuře bývá červená symbolem lásky, bílá patří míru a černá znázorňuje smutek. Ten je ovšem například v čínské civilizaci symbolizován barvou bílou.

Španělské nevěsty se pro změnu často oblékají do černého a jistě ne kvůli tomu, že by svatbu vnímaly jako nějakou tragickou událost. Co ovšem podle psychologů prozrazuje vybraný odstín auta na jeho majitele?

Bílá bývá symbolem nevinnosti, ovšem na karoserii automobilu spíše poukazuje na čistotnost majitele. Ten se obvykle nesnaží příliš vybočovat z davu, má rád pořádek a přesný řád. V komunikaci s druhými působí důvěryhodně, někdy možná až trochu rezervovaně.

Řidič ve stříbrném voze je vyznavačem elegance, je dostatečně sebevědomý a klidný. Stříbrný nátěr preferují právníci či lékaři. Podle psychologů bývají majitelé stříbrných vozů díky svému klidu a své rozvaze lepší řidiči než většina ostatních.

I černý vůz naznačuje, že jeho vlastník je sebevědomý. Někdy ovšem až přehnaně. Takoví lidé bývají v běžném životě hodně dominantní, touží po luxusu, zároveň jsou i tajnůstkářští. Není bez zajímavosti, že v reklamách se nejčastěji objevují stříbrné a právě černé vozy.

Symbolem rychlých aut je červené Ferrari. A červenou barvu si mnohdy vybírají právě lidé, kteří si rádi pletou silnice se závodním okruhem. Řidiči červených vozů bývají energičtí, vitální a občas i zbytečně lehkovážní. Podobné charakteristiky platí i pro majitele žlutých vozů.

Modrá barva symbolizuje spolehlivost. Řidič modrého auta netouží nijak vyčnívat a upozorňovat na sebe. To samé platí i pro vlastníky šedých automobilů. Jednou z jejich charakteristik je elegance. Z praktického hlediska však šedé vozy nejsou nejlépe vidět, zvláště v horším počasí.

I proto bývají automobily s šedou karoserií častějšími účastníky dopravních nehod.

Zlatý vůz může znamenat určitý nedostatek vkusu. A zelená? Řidič zeleného vozu je podle expertů ohleduplný, má úctu k přírodě a netrpí přehnanými materialistickými touhami.

Samozřejmě, že zmíněné charakteristiky je třeba brát s rezervou, psychika jednotlivce je příliš komplikovaná záležitost, aby se dala popsat podle jednoho detailu. Řidič červeného vozu a priori nebude agresor a šofér oděný do stříbrné nemusí být mistr volantu.

Na druhou stranu, může to být kamínek do celkové mozaiky, která o nás vypoví, jací nakonec vlastně jsme.

Související články
Už dlouho se snaží program pivních speciálů Volba sládků Plzeňského Prazdroje podporovat rozmanitost českého pivního trhu. Zítra to můžete ochutnat. V březnu a dubnu se Prazdroj spojil se všemi fungujícími klášterními pivovary a společně uvařili velikonoční speciály Poutní: Poutní Březnové a nové Poutní Dubnové. Právě tato a další piva budou moci pivaři ochutnat už zítra (27. […]
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Nejrozlehlejší světový kontinent ukrývá mnoho měst, paláců a dalších míst, které i po několik staletí halí závoj tajemna. Podíleli se na jejich vzniku bohové, andělé nebo snad démoni? Od chvíle, kdy byla na dálném východě založena říše, která se svou mocí vyrovnala těm největším civilizacím historie uplynulo již mnoho let. Khmérská civilizace po více než […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz