Domů     Příroda
Je libo syrový steak?
21.stoleti 19.9.2007

Zdálo by se, že souvislost mezi zdravým jídlem a energetickou krizí je pramalá. A ejhle. Australští vědci z univerzity v Sydney přišli s originálním řešením energetické krize a doporučují: Jezte syrové potraviny.Zdálo by se, že souvislost mezi zdravým jídlem a energetickou krizí je pramalá. A ejhle. Australští vědci z univerzity v Sydney přišli s originálním řešením energetické krize a doporučují: Jezte syrové potraviny.

Tepelná příprava potravin je pěkně náročná na spotřebu energie. Vaření, dušení i pečení potravin spotřebuje v domácnostech dobrou třetinu energie a je jedno, zda používáme elektřinu, plyn, nebo uhlí. Protože energetická krize se na nás šklebí ze všech stran, ukazuje se nápad australských moudrých hlav jako jedno z východisek. Otázkou ovšem je, zda bude syrová strava chutnat každému.

Co jedli naši předkové?
Jak neandrtálci, tak později i Homo erectus přežili tisíce let bez teplé stravy. Vedle běžné rostlinné stravy si dopřáli i pořádný kus masa a to vše v syrové formě. Nad syrovým masem leckdo ohrnuje nos a přitom takový tatarský biftek z pravé svíčkové, nebo carpaccio patří ke skutečným lahůdkám. Eskymáci po celá staletí konzumují pouze syrové ryby a maso dalších ulovených zvířat a vůbec jim to nepřijde divné. A co teprve japonské suši. Lahůdka nad lahůdky a přitom jde také o syrové maso z mořských živočichů.

Kdy se začalo s vařením?
Profesor Axel Hornby z univerzity v Sydney má svou teorii. „Na počátku byly lesní požáry. Při nich zahynula spousta hmyzu i drobných živočichů. A takové lákavé vůni pečínky neodolali ani naši předkové. Ochutnal jeden, ochutnal další a stal se z toho zvyk.“ Ostatně i dnes odborníci na zdravou výživu doporučují syrovou stravu, ovšem soustřeďují se především na zeleninu. Přitom zapomínají na maso, které se syrové dá upravovat na celou řadu způsobů. U většiny lidí sice syrové maso vzbuzuje ne ani tak nechuť, ale spíše obavy z nákazy parazity, které by mohlo obsahovat. Australští vědci se do problému ponořili skutečně důkladně a posbírali z celého světa stovky receptů na přípravu syrového masa. Za skutečnou lahůdku považují jednoduchý mexický recept na sušené hovězí maso. Čerstvá roštěná se naloží na 48 hodin do marinády, kterou si každý udělá podle své chuti. Mexičané pak maso nakrájejí na tenké plátky a suší na slunci. My můžeme k sušení využít elektrickou sušičku, ale to už jsme zase u zbytečné spotřeby energie. 

Suši a Sashimi
Suši jsou kousky syrového masa, převážně mořských živočichů, ve vařené rýži, zabalené do listů mořských řas. Na druhé straně sashimi jsou kousky syrové ryby a mořské plody nakrájené do různých tvarů (plátky, proužky nebo kostičky) ozdobené syrovou pokrájenou zeleninou. Existuje spousta krájecích technik, které zaručí, že je maso při konzumaci jemné a doslova se rozplývá v ústech.

Související články
Příroda 30.7.2025
Korálové útesy, to je bezesporu klenot, který je třeba chránit. Koneckonců jsou zásadní součástí oceánských ekosystémů. Jedno z nebezpečí, kterému v současnosti čelí, představuje živočich z vodní říše. Dravá hvězdice trnová koruna Tahle hvězdice je schopná za rok zdecimovat přes deset čtverečních metrů korálového útesu. Při svém krmení se k němu jakoby přicucne a obalí korál trávicími šťávami. […]
Příroda Technika 27.7.2025
Antihmota už dávno není jen teoretickou kuriozitou, vždyť ve výzkumných centrech, jako je CERN, ji vědci dokážou nejen vytvářet, ale i uchovávat. A nyní se poprvé podařilo přepravit částice v přenosném zařízení, což otevírá nové možnosti pro studium i praktické využití tohoto mimořádného jevu. Jedním z hlavních problémů při práci s antihmotou je její extrémní […]
Příroda 24.7.2025
Česká republika má nový druh včely. Odborníci z CARC (Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu) zaznamenali vůbec první výskyt impozantní včely čalounice jerlínové (Megachile sculpturalis). Tato samotářsky žijící včela pochází z východní Asie a může dorůst délky přes dva centimetry. Na první pohled může připomínat čmeláka nebo drvodělku – vydává hluboký bzukot, má černou hlavu a zadeček, ochlupenou […]
Příroda 23.7.2025
Často se mluví o tom, že divoká příroda Jižní Ameriky skrývá mnoho ještě nepoznaných druhů zvířat. Týmu peruánských vědců se podařilo hned tři takové druhy objevit. Přesněji řečeno objevili tři druhy malých žab. Jejich domovem je území na severozápadě Peru, v horském prostředí, ve značné nadmořské výšce. Krajinu tu často pohlcuje mlha. Žít v tamních drsných podmínkách […]
Bez kyslíku by život na naší planetě nebyl možný. Vědci však tvrdí, že Země nebude mít atmosféru bohatou na kyslík navždy. Podle nich je budoucí životnost zemské atmosféry bohaté na kyslík již jen miliarda let. Co čeká naši planetu potom? Existuje hned několik scénářů smutného konce naší „modré planety“. Podíl na tom může mít změna […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz