Domů     Příroda
Grónské ledovce zničili Američané!
21.stoleti 19.10.2007

Nový výzkum nám osvětluje, jak lidská aktivita ovlivňuje polární klima. Podle studie amerického týmu, vedeného Joe McConellem a Rossem Edwardsem z výzkumného ústavu v nevadském Renu, měla hlavní podíl na likvidaci grónských ledovců průmyslová aktivita USA v letech 1850 až 1950.Nový výzkum nám osvětluje, jak lidská aktivita ovlivňuje polární klima. Podle studie amerického týmu, vedeného Joe McConellem a Rossem Edwardsem z výzkumného ústavu v nevadském Renu, měla hlavní podíl na likvidaci grónských ledovců průmyslová aktivita USA v letech 1850 až 1950.

V těchto letech produkoval průmysl v USA obrovská množství uhlíkatých zplodin, de facto sazí, které západní větry odnášely nad Grónsko. Tuny sazí pokrývaly tamější ledovce a snižovaly tak schopnost sněhu a ledu odrážet sluneční světlo. V regionu tak postupně docházelo ke zvyšování povrchových teplot na ledovcích a  rychlému tání bílého příkrovu.

Bílý ostrov pokryly saze
Podle závěrů studie se po roce 1850 zvětšily nánosy sazí v Grónsku oproti předešlým letům osmkrát. Výzkum, financovaný Státní vědeckou nadací USA a NASA prokázal, že nánosy sazí snížily kriticky tzv. albedo, tedy schopnost ledového příkrovu odrážet světlo. Povrch tak absorboval více energie. Následkem bylo rychlejší tání ledu, odhalování tmavých skalnatých útesů a tím i celkové oteplování povrchu ostrova. „Na měření uhlíkatých zplodin ve sběhu a ledu jsme použili zcela nové metody. Analyzovali jsme vzorky z různých částí Grónska a to více než 200 let zpátky. Výsledky nám prokázaly, že vedle zplodin ze sopečných výbuchů či lesních požárů, byl největším znečišťovatelem průmysl,“ prohlásil vedoucí týmu Joe McConnell.

Největším škůdcem je uhlí
„Mimo černých zplodin jsme měřili v ledovém příkrovu i širokou škálu dalších chemikálií. Například kyselinu vanilovou a síru, které jsou ukazateli lesních požárů. Analýza dalších chemikálií nám prokázala, že převážná většina uhlíkatých usazenin pochází z průmyslové výroby, zejména z USA. Vrcholu dosáhly tyto nánosy kolem roku 1910,“ říká McConnell. Podrobnější analýzy dokonce prokázaly, že šlo o zplodiny ze spalování uhlí.

Jak cestovaly saze?
Na základě těchto výzkumů byl sestaven vědecký tým odborníků z Kalifornské univerzity, univerzity ve Wisconsinu a dalších institucí, který si vytýčil cíl, zjistit, jak saze cestovaly z USA do Grónska. K tomu využili vědci počítačové modelování vzdušných proudů, které zasadili do příslušných období. „Podařilo se nám zmapovat cesty těchto zplodin za posledních 215 let. Navíc jsme rozšířili výzkum i na další arktické oblasti,“ říká Mark Flanner z Kalifornské univerzity. Závěry jsou jednoznačné. Znečištění těchto severních oblastí má na svědomí mohutný nástup průmyslu na severoamerickém kontinentě koncem 19. století a dále mohutné lesní požáry v USA a v Kanadě.

Související články
Podle nové, dosud nerecenzované studie získal virus ptačí chřipky, který momentálně šíří mléčnými farmami ve Spojených státech, desítky nových mutací. A to včetně těch, které jej mohou učinit schopnějším v šíření mezi druhy a méně citlivým na antivirotika. Žádná z těchto mutací není sama o sobě důvodem k obavám. Nová zjištění však poukazují na skutečnost, […]
Moderní kukuřice může být až dvakrát vyšší než dospělý člověk, pro děti je chůze v kukuřičném bludišti zábavou. Ovšem výška rostliny ji činí náchylnou ke zničení během silných poryvů větru. Proto byla vyvinuta nižší varianta kukuřice, která skýtá řadu výhod. Kukuřice je starobylou zemědělskou plodinou Ameriky, známá byla již 4000 let před naším letopočtem. Její […]
Mezi přední světové producenty kakaa (Theobroma cacao) patří i africká Ghana. Její produkci však decimuje nemoc zvaná viróza zduřelých výhonků kakaovníku, přenášená drobným hmyzem vlnatkou. Od roku 1946 muselo být kvůli tomu v Ghaně vykáceno přes 254 milionů kakaovníků. Pomocnou ruku zemi nabídl profesor matematiky z Texaské univerzity. Až polovina světové produkce čokolády pochází z […]
Říká se, že není malých rolí. A že i nicotný jedinec může dokázat velké věci. To se potvrdilo v savaně v Keni, kdy jeden druh mravenců zapříčinil malou změnu v přírodním prostředí, která ale měla dalekosáhlé důsledky. Celá desetiletí působil a žil na pastvinách v africké Keni původní druh mravenců akátových (Crematogaster). Ten svými jedovatými […]
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz