Domů     Příroda
Pralesní požáry "vysušují" mraky
21.stoleti 28.4.2010

Procesy na atmosféře a biosféře naší planety jsou natolik komplikované, že nikdy nemůžeme dopředu přesně odhadnout, jakým způsobem se řetězec příčin a následků propojí. Izraelští geofyzikové přišli nedávno se zjištěním, že vypalování amazonských pralesů přispívá k „vysychání mraků“ a tím také k postupnému vysušování tropů. Vodítkem jim bylo monitorování počtu blesků. Procesy na atmosféře a biosféře naší planety jsou natolik komplikované, že nikdy nemůžeme  dopředu přesně odhadnout, jakým způsobem se řetězec příčin a následků propojí. Izraelští geofyzikové přišli nedávno se zjištěním, že vypalování amazonských pralesů přispívá k „vysychání mraků“ a tím také k postupnému vysušování tropů. Vodítkem jim bylo monitorování počtu blesků.

Ždářením pralesa se totiž místní zemědělci snaží získat půdu, kterou by mohli využívat jako pastviny. Už toto vypalování představuje jeden z největších problémů současného světa. Nejenže ubývá plocha jednoho z nejdůležitějších ekosystémů planety, ale půda, která se takto získá, vydrží rodit jen krátkou dobu. Brzy ji čeká neodvratná eroze a zemědělci proto musí ve vypalování neustále pokračovat. Erodovanou půdu však již zpět na prales přeměnit prakticky nelze. Další, na první pohled méně nápadné důsledky vypalování pralesů v Amazonii, se rozhodli zkoumat i izraelští vědci. Jejich specializací však není biologie ani zemědělství, ale geofyzika a meteorologie. Pro své zkoumání si vybrali zajímavý způsob: pokusili se propojit data o množství aerosolů (tedy „kouře“) s údaji o počtu blesků. Ke vzniku mraků  je totiž třeba řady drobounkých částeček, kterým meteorologové říkají „kondenzační jádra“. Nic se však nemá přehánět. Když je takových částeček v atmosféře příliš velké množství, vodním párám se nepodaří vytvořit dešťové mraky a přestane pršet. „Naše výzkumy souvislost mezi větší koncentrací aerosolů a menším počtem mraků skutečně potvrdily. Příliš velké množství aerosolů může mít skutečně významný vliv na cirkulaci vody v atmosféře,“ vysvětluje hlavní autor celé studie, prof. Colin Price z Katedry geofyziky univerzity v izraelském Tel Avivu.

Související články
Podle nové, dosud nerecenzované studie získal virus ptačí chřipky, který momentálně šíří mléčnými farmami ve Spojených státech, desítky nových mutací. A to včetně těch, které jej mohou učinit schopnějším v šíření mezi druhy a méně citlivým na antivirotika. Žádná z těchto mutací není sama o sobě důvodem k obavám. Nová zjištění však poukazují na skutečnost, […]
Moderní kukuřice může být až dvakrát vyšší než dospělý člověk, pro děti je chůze v kukuřičném bludišti zábavou. Ovšem výška rostliny ji činí náchylnou ke zničení během silných poryvů větru. Proto byla vyvinuta nižší varianta kukuřice, která skýtá řadu výhod. Kukuřice je starobylou zemědělskou plodinou Ameriky, známá byla již 4000 let před naším letopočtem. Její […]
Mezi přední světové producenty kakaa (Theobroma cacao) patří i africká Ghana. Její produkci však decimuje nemoc zvaná viróza zduřelých výhonků kakaovníku, přenášená drobným hmyzem vlnatkou. Od roku 1946 muselo být kvůli tomu v Ghaně vykáceno přes 254 milionů kakaovníků. Pomocnou ruku zemi nabídl profesor matematiky z Texaské univerzity. Až polovina světové produkce čokolády pochází z […]
Říká se, že není malých rolí. A že i nicotný jedinec může dokázat velké věci. To se potvrdilo v savaně v Keni, kdy jeden druh mravenců zapříčinil malou změnu v přírodním prostředí, která ale měla dalekosáhlé důsledky. Celá desetiletí působil a žil na pastvinách v africké Keni původní druh mravenců akátových (Crematogaster). Ten svými jedovatými […]
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz