Alkohol škodí zdraví – to je známá věc. Při metabolickém procesu v játrech z něj vzniká acetaldehyd. O něm se dá říct ledacos, ale určitě ne to, že je nám prospěšný. Koneckonců jde o toxickou látku. Tělo se s ním musí nějak vypořádat a svým způsobem po něm uklidit.
Tým odborníků z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR (ÚOCHB) se zabýval tím, jak acetaldehyd poškozuje DNA, respektive tím, jak buňky tuto DNA zase s nadsázkou řečeno dávají do kupy. Zaměřili se na vzácné dědičné onemocnění Fanconiho anémii.
U této choroby totiž k opravám poškozené genetické informace nedochází tak, jak by mělo. „Pacienti s Fanconiho anémií trpí poruchami krvetvorby a častými rakovinami. Ukázalo se, že poškození DNA vyvolané alkoholem, přesněji jeho toxický metabolit acetaldehyd, který reaguje s DNA, může vyvolávat podobné potíže i u lidí, kteří Fanconiho anémií netrpí,“ uvedl k tomu Jan Šilhán z ÚOCHB.

Expertům se podařilo odhalit enzymový komplex SXE, který je schopný popasovat se s poškozením genetické informace po požití takříkajíc něčeho ostřejšího. Kromě toho ale zvládá opravovat i jiné defekty – například takové, které způsobuje chemoterapie.
„Tyto poznatky nám pomůžou pochopit, proč u některých lidí vznikají nádorová onemocnění po alkoholu snáz než u jiných. Může jít právě o rozdíly v opravách DNA,“ podotkla ke studii její první autorka, doktorandka Jana Havlíková z ÚOCHB.
„Zpráva je jasná: alkohol poškozuje DNA. Přestože jsme popsali mechanismus opravy genetické informace, zatím jde stále jen o základní výzkum a žádná zázračná pilulka neexistuje,“ doplnil Jan Šilhán.