Domů     Příroda
Nejnovější a zároveň nejohroženější ekoregion Afriky je domovem stovky unikátních druhů
Zdroj: WikiCommons by Conradie W. Bittencourt et al

Už od roku 2005 zkoumá profesor Julian Byaliss, který hostuje na Oxford Brookes University, horu Mabu a její okolí v africkém Mosambiku. Zdejší deštný prales je totiž domovem řady endemických druhů rostlin a živočichů.

Odborníci proto usilují o to, aby byla oblast navržena jako nový ekoregion s názvem South East Africa Montane Archipelago (SEAMA)..

Mount Mabu je hora v severním Mosambiku. Je vysoká 1700 metrů a obklopuje ji 7 000 hektarů lesa, který obývá extrémně rozmanitá flóra a fauna. Mabu je tak součástí největšího souvislého bloku deštného pralesa v jižní Africe.

Zdejší prales původně obývali lovci etnické skupiny Manhawa. Paradoxem je, že pro vědu se až do roku 2005, než zde své výzkumy zahájil profesor Byaliss, jednalo o neznámé místo. Od té doby se zde podařilo objevit na 127 endemických druhů rostlin a 90 místně unikátních druhů živočichů.

Dlouho neznámý deštný prales

Nyní usilují vědci o to, aby bylo místo prohlášeno za ekoregion. Profesor Byaliss k tomu říká: „Zdokumentovali jsme stovky dříve nepopsaných druhů a zkoumali geologii, klima a genetickou historii ekosystémů, abychom dali dohromady to, co dělá tyto hory tak jedinečnými.“ Doktor Harith Farooq, biolog z University of Lúrio v Mosambiku a spoluautor studie, dodává:

„Tento ekoregion je roztříštěn do malých izolovaných kapes deštného pralesa, horských pastvin a křovin, z nichž každý má své vlastní jedinečné, ale vzdáleně příbuzné rostliny a zvířata.“.

V lesích pod horou Mabu byla objevena celá řada endemických druhů zvířat. Například vrápenec Rhinolophus mabuensis, případně malý typ rejska, který ještě nebyl pojmenován. Dále malý zpěvný pták Apalis lynesi, který se vyskytuje pouze v masivu Mount Namuli na severu Mosambiku a na Mount Mabu.

V ekoregionu se vyskytuje i 10 unikátních druhů motýlů, endemický druh zmije či chameleonů. Zkoumány byly i zdejší unikátní druhy brouků hnojníků, kteří patří mezi vrubounovité.

Zdroj: ResearchGate by Daniel Strümpher & Josso

Unikátní fauna Mount Mabu

Tito brouci se živí především trusem savců, přičemž během procesu krmení provádějí řadu důležitých ekologických procesů. Odstraňováním trusu a recyklací živin zvyšují úrodnost půdy, šíří semena rostlin a snižují míru přežití parazitů, jako jsou mušky a roháči.

V Mosambiku žije 326 druhů hnojníků, endemický pro Mount Mabu je například nově objevený Onthophagus mabuensis. Tyto druhy jsou klíčové pro ekosystém oblasti a fungují jako indikátor zdraví zdejšího prostředí.

Přestože je ekoregion SEAMA celosvětově významný pro svoji biologickou rozmanitost, je vážně ohrožen. Od doby, kdy vědci zhruba před 20 lety zahájili své průzkumy, hory ztratily pětinu rozlohy svého deštného pralesa, v některých případech téměř polovinu – což je jedna z nejvyšších mír odlesňování v Africe.

„Taková místa s vysokou biologickou rozmanitostí a přírodní divočinou jsou stále vzácnější a celosvětově ohrožená,“ vysvětluje doktor Farooq. Je potřeba ji začít chránit dříve, než bude pozdě.

Štítky:
Související články
Podzimní období v Coloradu přináší zvláštní jev, nastává totiž čas páření tarantulí. Pavoučí milostné hrátky dokonce přitahují nadšence z dalekých koutů, kteří touží spatřit každoroční milostné rituály těchto pavouků. Některá města dokonce pořádají slavnosti na počest těchto osmninožců. Za tímto veselím se však často skrývá smrtící realita, alespoň pro nešťastné samečky. Tarantule mají špatnou pověst, […]
Půda pod našima nohama, plná hub, bakterií, brouků a dalších organismů, možná na první pohled nevypadá jako místo, kde by to nějak výrazně žilo. Ale kdybyste do ní ponořili dostatečně citlivý mikrofon, byli byste překvapeni, jak akusticky rušné to tam může být. Tato zvědavost vedla některé mikrobiology k otázce: Mohou zvuky skutečně podpořit růst mikroorganismů? […]
Někdy svět pro oči nevidí. Co představuje větší emisní problém než auta, lodě nebo letadla? Co zanechává výraznou stopu v životním prostředí, v našich peněženkách a přispívá k sociálním problémům? Potraviny – tedy přesněji plýtvání potravinami. Vědci v projektu Drawdown představili 100 řešení, jak snížit dopad klimatické krize. A jako třetí nejdůležitější řešení, které má […]
O chobotnicích se ví, že jsou to výjimečně inteligentní tvorové, kteří jsou ovšem samotářští. Přítomnost příslušníků svého druhu vyhledávají jen v době páření. Nejnovější výzkum však odhalil, že jsou chobotnice schopné spolupracovat s jinými tvory, a to konkrétně s hejny ryb, při obstarávání si potravy. Chobotnice přitom rybám „šéfují“. Chobotnice se řadí mezi hlavonožce, patří […]
Vědci z univerzity v britském Lincolnu přišli s překvapivým zjištěním. Zatímco až dosud bylo aportování přisuzováno výhradně psům, údajně není cizí ani kočkám… Přestože se jejich domestikace a přirozené chování liší, mají psi a kočky mnoho společného. Například jsou zdatnými predátory, kteří žijí společně s lidmi, s nimiž si vychutnávají zábavné chvíle. To ale není […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz