Domů     Historie
Umělá inteligence pomohla objevit nové obrazce na planině Nazca
Zdroj: University of Yamagata

Náhorní plošina Nazca je proslulá nálezy obrazců, kterým se říká geoglyfy. Díky zapojení umělé inteligence a dronů do hledání těchto glyfů se nyní daří jich v krátké době nalézat velké množství.

Poslední velký objev čítá 303 nových, tak zvaně rodinných glyfů. Co ztvárňují?.

Nazca se nachází v jihoamerickém Peru, asi 400 km jihovýchodně od hlavního města Limy. Její rozloha čítá asi 500 km2. Ačkoliv dnes je pouštní oblastí, dříve byla intenzivně zemědělsky využívána indiány kultury Nazca.

O této kultuře se nedochovaly žádné písemné památky, ani zánik této civilizace není zcela vyjasněn. Zanechali ovšem za sebou velké množství obrazců, tvořených světlými liniemi, vzniklými odstraněním tmavšího vulkanického povrchu, které nám umožňují nahlédnout do jejich světa.

303 dosud neznámých obrazců

Důvody, proč je tvořili, zatím nejsou zcela jasné. Dosud bylo objeveno asi 430 obrazců, a to včetně 50 nejznámějších a největších glyfů, které znázorňují dnes již ikonické obří postavy kolibříka, opice a velryby.

Ty pocházejí z doby 200 až 700 let n. l. a jsou součástí světového dědictví UNESCO. Nyní tým vědců z Institute of Nasca japonské univerzity Yamagata ve spolupráci s IBM Research zapojil do pátrání po nových obrazcích v Nazce umělou inteligenci a drony, díky čemuž se jim v krátké době, čítající jen šest měsíců, podařilo objevil 303 nových obrazců.

Zdroj: University of Yamagata

„Využití umělé inteligence ve výzkumu nám umožnilo zmapovat distribuci geoglyfů rychleji a přesněji,“ řekl archeolog Masato Sakai z Yamagatské univerzity, který stál v čele výzkumníků. Jedná se totiž o menší glyfy reliéfního typu, které jsou pouhým okem hůře viditelné, ale dobře vycvičená AI v nich vidí to, co lidské oko nezvládne.

Klíčové bylo rovněž využití nízko letících dronů. „S dronem můžete za den urazit několik kilometrů,“ vysvětluje Johny Isla, hlavní peruánský archeolog planiny Nazca „To, co dříve trvalo tři nebo čtyři roky, lze nyní zvládnout za dva nebo tři dny.“.

Glyfy tvořené pro lidi

Nově objevené glyfy se od těch nejznámějších liší, a to nejen svojí velikostí. Jsou starší, datují se do roku 200 před naším letopočtem, poskytují tak nové chápání přechodu od kultury Paracas k Nazca. „Můžeme říci, že tyto geoglyfy vytvořili lidé pro lidi, často zobrazují scény z každodenního života,“ komentuje nálezy Isla a dodává:

„Oproti tomu geoglyfy z období Nazca jsou gigantické postavy vytvořené většinou na plochých površích, aby je mohli vidět jejich bohové.“.

Odborníci se tak domnívají, že tyto starší a menší obrazce představovaly znaky, případně bylo jejich účelem reprezentovat rodinné či příbuzenské skupiny. Zřejmě postrádaly rituální význam spojený s vodou, které měly pozdější geografické obrazce.

Najít lze mezi nimi lamy a alpaky, velryby, ptáky, kočky i podivné humanoidní postavy, někdy bez hlav. Nejbizarnějším tvarem je zřejmě 22 metrů dlouhá „kosatka držící nůž“.

Štítky:
Související články
„Kde je ten kámen?! Okamžitě mi ho přineste!“ řval římský císař. Rozhodně nechce mžourat na představení, které se v aréně pod ním chystá. Jen co dostane zelený smaragd do ruky, přikládá si ho k oku. To je podívaná – gladiátoři a lvi bojující o holý život. Krátkozrakost je fuč. S krátkozrakostí se podle profesora oftalmologie Ivana R. Schwaba […]
Kostel Santos Juanes ve španělské Valencii vyhořel během občanské války. V průběhu 60. let minulého století ho odborníci nešetrně zrestaurovali, při snímání fresek ze stěn na nich totiž zanechali lepidlo, které ztěžuje nynější opravy. Restaurátorka Pilar Roigová při nich naštěstí spojila síly se svojí dcerou, mikrobioložkou Pilar Boschovou, která trénuje bakterie, aby si s lepidlem […]
Odborníci se domnívají, že za vyhynutím mamutů srstnatých stála kombinace faktorů životního prostředí a lidských vlivů. Nyní však přišel mezinárodní tým vědců s novou teorií, podle které stála za vyhynutím těchto obřích savců alergie na pyly, jež vyřadila ze hry jejich čich. Ne všichni jejich kolegové ale s touto přelomovou myšlenkou souhlasí… Mamuti srstnatí (Mammuthus […]
Po pádu Západořímské říše ovládli Pyrenejský poloostrov Vizigóti, pocházející ze severní Evropy. Jejich království však nemohlo dlouho odolat Arabům, kteří do oblasti v roce 711 vtrhli přes Gibraltar ze severu Afriky. Hřbitov na severu Španělska nyní vydal svědectví o tom, jak se žilo křesťanům v době, kdy se Pyrenejský poloostrov přeměnil v muslimskou baštu. Švédsko-španělský […]
Stonehenge, komplex menhirů a kamenných kruhů, na jihu Anglie je nejslavnějším a největším britským monumentem doby bronzové. Léta byl považován za chrám Slunce, astronomický kalendář či svatyni. Nejnovější hypotézy však hovoří o tom, že se zkrátka jednalo o stavbu pro setkávání lidí. Nyní se vědcům zřejmě podařilo odhalit původ oltářního kamene, který je součástí Stonehenge. […]
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz