Domů     Příroda
Velký bariérový útes čelí extrémním teplotám
Ilustrační foto, Zdroj: Freepik

Teplota oceánu u Velkého bariérového útesu dosáhla v posledním desetiletí nejvyšší hodnoty za posledních čtyři sta let. Podle odborníků je situace alarmující.

„Útes je v nebezpečí, a pokud se neodkloníme od současného kurzu, naše generace bude pravděpodobně svědkem zániku jednoho z těchto velkých přírodních divů,“ uvedl autor nejnovější studie, Benjamin Henley.

„Pokud si dáte všechny důkazy dohromady, biologie korálů a ekologie útesů nám říkají, že extrémním teplotám čelí příliš často na to, aby se tito koráli mohli účinně přizpůsobit a vyvíjet,“ doplnil.

Odstíny bílé

Největší ekosystém korálových útesů na světě postihlo v letech 2016–2024 masové bělení korálů. K tomu dochází v případě, že se koráli v důsledku oteplování mořské vody zbavují barevných řas, které jim zajišťují výživné látky.

Začátkem letošního roku objevili letečtí průzkumníci z Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) bělení korálů u více než tří set útesů.

V záplavě dat

Vědci z australských vysokých škol v čele s Melbournskou univerzitou dokázali nedávné teploty oceánu porovnat s historickými daty pomocí vzorků koster korálů z Korálového moře. Zároveň se jim podařilo rekonstruovat údaje o odhadované teplotě hladiny z let 1618–1995, které spojili s informacemi o naměřené teplotě mořské hladiny z období 1900–2024.

Historie pod lupou

A výsledek? Před rokem 1900 byly teploty převážně stabilní, zatímco od roku 1960 až do současnosti trvale rostly – a to vždy od ledna do března. Ukázalo se také, že během pěti let blednutí korálů (2016, 2017, 2020, 2022 a 2024) byly teploty v lednu a březnu výrazně vyšší než kdekoli v období od roku 1618.

Rozmanitost „nula“?

Rychlost oteplování po roce 1900 přisoudili vědci klimatickým změnám způsobeným člověkem. Jediným dalším rokem, který byl téměř stejně teplý jako roky masového bělení, byl rok 2004. Řešení je bohužel značně komplikované.

I kdyby se totiž podařilo globální oteplování udržet pod hranicí 1,5 stupně Celsia, může být ohroženo 70 až 90 % korálů na světě. V důsledku toto, by se v budoucnu na korálových útesech pravděpodobně snížila druhová rozmanitost – což se podle vědců již děje v souvislosti s tím, jak se oceány oteplují.

Související články
Příroda Zajímavosti 12.12.2025
Odborníci z Cambridgeské univerzity se rozhodli porovnat, jak si na tom lidé se svojí mírou monogamie stojí ve srovnání s ostatními savci. Obsadili krásné 7. místo z 35 druhů, což je umisťuje mezi skutečně monogamní, na rozdíl od našich nejbližších příbuzných šimpanzů a goril, kteří stojí na úplně opačné straně spektra… Lidé se umístili před […]
Příroda Zajímavosti 11.12.2025
V pátek držíte v ruce lamí ohlávku, a přemýšlíte, kdo tu vlastně vede koho. V sobotu vás vyplaší čerti-krampusáci, rakouská specialita na profesionální strašení dětí i dospělých. A v neděli cestou do Česka žasnete nad nejdelším železničním tunelem Rakouska. Mezitím přemýšlíte, jak se rodí dokonalý lyžařský oblouk a jak úžasná je vlastně fyzika v pohybu. Cesta na […]
Příroda Technika 10.12.2025
Že samičky některých opeřených letců snášejí vejce do cizích hnízd, je věc celkem známá. Snad každý si v této souvislosti vybaví kukačku. Ta bývá nezvanou návštěvnicí u jiných druhů. Ovšem existuje i takzvaný vnitrodruhový hnízdní parazitismus. To znamená, že samice nechá vejce v hnízdě ptáka stejného druhu. Dělají to kupříkladu některé kachny, vrabci nebo vlaštovky. […]
Příroda 8.12.2025
Černá vdova. Tento výraz se v lidské společnosti používá pro ženu, vraždící své protějšky. Je to ovšem také poměrně rozšířená přezdívka osminohých predátorů, jež patří mezi snovačky. Odpověď na otázku, co dalo vzniknout oné přezdívce, je úplně jednoduchá. Samička po páření mnohem menšího partnera zahubí, přesněji řečeno ho „slupne“ – což není nic neobvyklého ani […]
Evropské cereálie, chléb i těstoviny obsahují nečekaně vysoké množství trifluoroctové kyseliny (TFA), látky patřící mezi tzv. věčné chemikálie. Ukazuje to nová analýza organizace PAN Europe, která prověřila 66 běžně prodávaných obilných produktů ze šestnácti zemí. TFA se objevila ve více než osmdesáti procentech testovaných potravin. „Hladiny TFA v obilných výrobcích zhruba stokrát vyšší než průměrné […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz