Domů     Ostatní
Alarmující data o kouření: Polovina mladých Čechů užívá nikotin
FOTO: Unsplash

Třetina Čechů starších 15 let užívá nikotin a mezi mladými od 15 do 24 let je tento údaj ještě vyšší. Nikotin v tomto věku užívá polovina z nich.

Roste také počet mladých, kteří sahají k alternativám klasických cigaret, zejména k cigaretám elektronickým. Je to zdravější alternativa?

Pokud jde o alkohol, zůstává Česká republika v mezinárodním měřítku mezi zeměmi s velmi vysokou spotřebou. Vyplývá to z výsledků reprezentativního šetření o užívání tabáku a alkoholu v rámci České republiky (NAUTA), které každoročně uveřejňuje Státní zdravotní ústav u příležitosti Světového dne bez tabáku.

Národ „hříšníků“

V populaci České republiky byla loni celá čtvrtina (24,6 %) kuřáků tradičních druhů tabákových výrobků, které zahrnují cigarety (průmyslově vyráběné i ručně balené), dýmky, doutníky, doutníčky a vodní dýmky.

Přitom inhalace škodlivých látek, ať už z klasických cigaret, elektronických cigaret, nebo zahřívaného tabáku, má na lidský organismus, a to i ten dětský, velmi negativní dopady. „Může vést k rozvoji závažných chronických onemocnění dýchacího systému, jako je chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN), astma, rakovina plic a další.

Tyto choroby se vyznačují dušností, kašlem, zahleněním a postupným úbytkem plicních funkcí, což může vést až k invaliditě a předčasnému úmrtí,“ upozorňuje Prof. MUDr. Milan Sova, Ph.D., přednosta Kliniky nemocí plicních a tuberkulózy Fakultní nemocnice Brno.

Co je méně škodlivé?

Denně kouří pětina mužů (20,1 %) a 11,9 % žen starších 15 let. Když se podíváme na statistiky těch, kteří užívají nikotin i jinak než kouřením cigaret, čísla jsou ještě vyšší. V roce 2023 užívala v ČR jedna třetina osob (33,1 %) starších 15 let nikotin z různých druhů tabákových výrobků a jejich alternativ, ať už denně nebo příležitostně.

Denní užívání uvedlo 23,0 % respondentů. U věkové kategorie 15–24 let je pak tento údaj poměrně alarmující. Nikotin v tomto věku užívá polovina mladých (50,2 %) a denní užívání zaznamenáváme u téměř třetiny z nich (30,4 %).

Děti jsou navíc přesvědčené, že elektronické cigarety a zahřívaný tabák jsou méně škodlivé než klasické cigarety. „I když je pravda, že tyto produkty obsahují méně škodlivých látek než klasické cigarety, stále obsahují nikotin a další zdraví škodlivé látky, které mohou vést k závislosti a poškození zdraví.

Navíc u produktů určených k vdechování, jako jsou elektronické cigarety a zahřívaný tabák, existuje riziko nevratného poškození dýchacích cest a plic, a to i v případě krátkodobého užívání,“ popsal profesor Sova.

Alternativy pomáhají

Na alternativy přechází mnoho kuřáků, kteří nedokážou úplně přestat, právě ve víře, že tím ochrání své zdraví. Avšak nedávno publikovaná velká studie porovnávající riziko rakoviny u bývalých kuřáků, kteří přestali zcela, a těch, kteří z klasických cigaret přešli na elektronické, ukázala tvrdá data.

U druhé skupiny se ukázalo vyšší riziko nádorového onemocnění než u těch, kdo se úplně vzdali inhalace nikotinových výrobků.

„Existuje jediná dobrý rada. Vždy je nejlepší přestat kouřit úplně a případně při velmi silné závislosti využít dobře naplánovanou substituci nikotinu pomocí náplastí, pastilek, žvýkaček,“ podotýká profesor Sova.

Autor: Jiří Lukša

Související články
Paleontologům se v Německu podařilo objevit dva zuby a kolenní čéšku dosud neznámého hominida, který byl, se svojí vahou pouhých 10 kg, zřejmě nejmenším hominidem, který kdy obýval naši planetu. V oblasti kolem Augsburgu navíc nežil sám… Do skupiny označované jako hominidé dnes spadají vedle lidí ještě orangutani, šimpanzi a gorily. Zatímco člověk obývá všechny […]
I když se první žena dostala do vesmíru jen dva roky po prvním muži, své pevné místo ve vesmírných posádkách získaly ženy až po dalších dvaceti letech. Nyní už nikdo nepochybuje o tom, že jsou právoplatnými členkami posádek vesmírných lodí. V některých ohledech muže dokonce předčí, mají například menší spotřebu kyslíku i jídla. Nový výzkum […]
Před více než 100 lety dal Jaroslav Heyrovský světu revoluční analytickou metodu – polarografii. Před téměř 70 lety vyrobili Češi plastickou trhavinu Semtex a ve stejné době Otto Wichterle dokončoval první hydrogelovou kontaktní čočku pro korekci optických vad zraku. V nedávnější době profesor Holý vyvinul nové skupiny léčiv, antivirotik, proti HIV/AIDS, virovou hepatitidu typu B či […]
Legálně se mladý člověk stává dospělým v 18 letech života. Podle neurovědců je to však příliš brzy. Ačkoliv růst mozek skutečně přestává už s koncem puberty, k mnoha jeho konečným úpravám dochází až do věku 25 let. Nesoulad vývoje různých částí mozku má za následek pro teenagery typické chování, z něhož vstávají rodičům vlasy na […]
Alzheimerova choroba je nejčastějším typem demence u osob starších 65 let. K jejím příznakům patří poruchy paměti, poškození kognitivních a intelektuálních funkcí i fyzických schopností. Nyní vědci z Kodaňské univerzity zjistili, že průběh nemoci mohou zpomalit třísloviny obsažené například v granátovém jablku, malinách či vlašských ořeších. Po celém světě trpí Alzheimerovou chorobou či jinou formou […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz