Domů     Medicína
Určité typy ústních bakterií pomáhají v boji s rakovinou
Zdroj: Pixabay

Lidská ústa osidlují různé typy bakterií. Britským vědcům se podařilo zjistit, že bakterie, která zhoršuje rakovinu střev, má pozitivní účinky na rakovinu, která postihuje oblast hlavy a krku. Věří, že s jejím využitím by mělo být možné dosáhnout pokroku v léčbě těchto zákeřných typů rakoviny..

Výzkumníci z Guy’s and St Thomas‘ a z King’s College London podrobili zkoumání bakterii zvanou fusobacterium, což je rod gramnegativnách anaerobních nesporulujících bakterií, které se běžně vyskytují na sliznicích dýchacích cest, včetně úst, a ve střevech člověka jako součást normální flóry.

O této bakterii se ví, že zhoršuje průběh rakoviny střev. Vědci se proto domnívali, že stejný účinek bude mít i na druhy rakoviny, které postihují hlavu a krk. Mýlili se však.

Doktor Miguel Reis Ferreira, hlavní autor studie a odborník na rakovinu hlavy a krku v Guy’s and St Thomas‘, komentoval překvapivá zjištění o fusobacterium, ke kterým v rámci studie došli: „V podstatě jsme zjistili, že pokud se pacientů s rakovinou hlavy a krku vyskytuje tato bakterie, mají mnohem větší šanci na vyléčení než ti, u kterých přítomna není. V buněčných strukturách je tato bakterie schopná rakovinu zabíjet.“.

Fusobacterium rakovinu zabíjí

Vědci zatím neví, na jakém principu k tomu dochází, ale věří, že pokud se jim tento mechanismus podaří rozluštit, bude se jednat o pokrok v léčbě rakoviny hlavy a krku, která zahrnuje nádory úst, krku, hlasivek, nosu a dutin.

V posledních 20 letech došlo v léčbě těchto typů rakoviny jen k malému pokroku, spočívajícímu ve vývoji několika málo nových terapeutických postupů, takže nová léčba by představovala naději pro mnoho pacientů.

Zdroj: WikiCommons by Dr.V.R.Dowell

Při hledání ústních bakterií, jejichž další zkoumání by mohlo být přínosné, využili vědci metodu modelování. V laboratoři poté sledovali účinky vybraných bakterií na rakovinné buňky. Zároveň provedli analýzu dat o 155 pacientech s rakovinou hlavy a krku z databáze Cancer Genome Atlas.

Když v laboratorních podmínkách vložili fusobacterium do Petriho misek a zkoumali účinek těchto bakterií na rakovinné buňky, po několika dnech zjistili, že rakovina téměř zmizela.

Snížení počtu rakovinných buněk až o 99 %

V miskách došlo ke snížení počtu životaschopných rakovinných buněk o 70 až 99 %. Analýza dat od pacientů pak ukázala, že ti, u kterých se vyskytovala fusobacterium, měli větší šanci na přežití než ti, kteří ji v rakovině přítomnou neměli.

Došlo u nich k 65% snížení rizika na rakovinu ve srovnání s pacienty, kteří fusobacterium neměli. Reis Ferreira řekl, že před provedením testování v laboratoři věřil, že fusobacterium růst rakovinných buněk spíše podpoří, než aby mu bránila.

Ke stejným závěrům dospěli i odborníci z King’s College London. Doktor Anjali Chander, vedoucí klinický výzkumník na této veřejné londýnské univerzitě, který zde vedl obdobný výzkum, k tomu řekl: „Naše zjištění jsou pozoruhodná a velmi překvapivá.

Byli jsme nadšení, když jsme zjistili, že výzkum provedený odborníky z Guy’s and St Thomas‘ přinesl data, která potvrdila náš objev.“ Všichni doufají, že zlepší chápání rakoviny hlavy a krku a mechanismu působení fuscobacterium na ni povede k vývoji účinnější léčby těchto druhů rakoviny.

Štítky:
Související články
Lidé žijící ve městě či blízko civilizované oblasti jsou pod vlivem mnoha druhů záření, ať už se jedná o rádiové vlny, ultrafialové záření ze Slunce, infračervené záření či vysokofrekvenční záření. Poslední jmenované využívají ke své funkci mobilní telefony, stejně jako televize či mikrovlnné trouby. Ohrožují tyto vlny lidské zdraví? Lidské tělo tato různá záření v […]
Některým žralokům se nový chrup obnoví každých několik týdnů, krokodýli mohou během svého života vystřídat i tisíc zubů. Člověk má nárok na jediný reparát, pak nezbývá než se smířit s mezerou, implantátem nebo můstkem. Do pár let by ale mohla přibýt další možnost – po aplikaci injekce počkat, až nový zub opět doroste. Nějakou formou bezzubosti […]
Záhadný virus, označovaný jako „lenochodí horečka“ byl kdysi omezen jen na Amazonii, nyní se však, poté co prošel genetickými změnami, díky kterým je silnější, šíří po celé Americe a první případy se objevily už i v Evropě. Máme se bát? Virus oropouche (čti oropuče), jak se odborně nazývá, byl až donedávna relativně neznámým, výskyt se […]
Lidský mozek, více než jakýkoliv jiný orgán, odlišuje náš druh od ostatních. Během posledních přibližně sedmi milionů let se jeho velikost a složitost výrazně zvýšila, což nám umožnilo používat jazyk, plánovat budoucnost a také spolupracovat. Podle čerstvé studie však naše rozvinuté mozky mají jednu nevýhodu. Oblasti, které se během lidské evoluce rozšířily nejvíce, se zároveň […]
Rakovina plic si ročně vyžádá 1,8 milionů životů. U nás je každoročně nově diagnostikováno více než 6 000 pacientů s karcinomem plic a více něž 5 000 jich na tento zhoubný nádor zemře. Zejména u pokročilých forem onemocnění je míra přežití velmi nízká, zvrátit by to měla nová vakcína. Lékaři začali nyní testovat první mRNA […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz