Domů     Ostatní
Psi vycítí stres u člověka a emocionálně na něj reagují
Zdroj: Pixabay

Soužití lidí a psů trvá asi 30 000 let. Je tedy logické, že se psi naučili interpretovat lidské emoce a tak říkajíc číst z jejich tváře. Předchozí výzkumy dokonce prokázaly, že jsou psi schopni odhalit stres u lidí na základě zápachu jejich potu.

Nyní se vědcům podařilo prokázat, že psi u lidí stres nejen vycítí, ale dokonce na něj emocionálně reagují..

V rámci nové studie, jejíž závěry zveřejnili v odborném časopise Scientific Reports, vědci z University of Bristol v Anglii rekrutovali 18 psů nejrůznějších plemen spolu s jejich majiteli a dále 11 dobrovolníků, kteří tyto psy neznali.

Dobrovolníci byli podrobeni zátěžovému testu, který u nich měl zvýšit hladinu stresu. Museli hovořit na veřejnosti a řešit složitý matematický příklad. U toho byly shromažďovány vzorky potu z jejich podpaží.

Pamlsek v misce nečekali

Následně mohli zrelaxovat v sedacím vaku při ztlumeném osvětlení, kdy sledovali záběry přírody. I při této činnosti jim byly odebrány vzorky potu. Ve studii pak odborníci použili vzorky potu od tří těchto dobrovolníků.

Psy rozdělili do tří skupin a následně každou skupinu testovali na vzorcích potu od jednoho z vybraných dobrovolníků. Předtím je trénovali na to, aby věděli, že miska na jednom místě obsahuje pamlsek, zatímco na jiném ne.

Zdroj: Pixabay

Zároveň existovala tři místa, u kterých nebylo jednoznačné, zda na nich pamlsek bude či ne. Během testování se psi k miskám, u kterých nebylo jasné zda tam odměnu najdou, raději nepřiblížili, pokud do jejich blízkosti vědci umístili vzorek potu dobrovolníka získaný během stresové situace, i když v nich pamlsek být mohl.

Je tak jasné, že očekávali, že tam pamlsek spíše nenajdou. „Psi jsou v blízkosti stresovaných jedinců pesimističtější v nejistých situacích, zatímco blízkost lidí, kteří ve stresu nejsou, na ně tento účinek nemá,“ říká k výsledkům studie, kterou vedla, Zoe Parr-Cortesová, doktorandka na Bristol Veterinary School na University of Bristol.

Stres jako důležitý signál

„Psi s člověkem žijí už tisíce let, schopnost vycítit stres od jiného člena ‚smečky‘ tak pro ně byla pravděpodobně prospěšné, protože je upozornila na hrozbu, kterou zachytil jiný člen skupiny,“ dodává Cortesová.

„Skutečnost, že pach pocházel od jedince, kterého pes neznal, hovoří o důležitosti čichu pro tato zvířata a o způsobu, jakým ovlivňuje jejich emoce v takovýchto situacích,“ vysvětluje Katherine A. Houptová, emeritní profesorka behaviorální medicíny na Cornell University’s College of Veterinary Medicine, která se na studii nepodílela.

Zápach stresu mohl psům snížit chuť k jídlu, protože je známo, že stres tento vliv na lidi i zvířata má. „Zápach stresu zřejmě nemění jen jejich rozhodování, ale může změnit i jejich motivaci k jídlu. Je tomu tak i u lidí, když jsou ve stresu, sladká tyčinka je nezajímá,“ dodává vědkyně.

Ta si zároveň myslí, že výsledky studie jasně ukazují, že psi mají kromě vizuálních a verbálních podnětů empatii založenou i na čichu. Když je člověk ve stresu, může se to u psa promítnout do chování, které normálně nevykazuje.

Pokud mají úzkostného majitele, mohou psi skleslé chování zřejmě vykazovat trvaleji.

Štítky:
Související články
Paleontologům se v Německu podařilo objevit dva zuby a kolenní čéšku dosud neznámého hominida, který byl, se svojí vahou pouhých 10 kg, zřejmě nejmenším hominidem, který kdy obýval naši planetu. V oblasti kolem Augsburgu navíc nežil sám… Do skupiny označované jako hominidé dnes spadají vedle lidí ještě orangutani, šimpanzi a gorily. Zatímco člověk obývá všechny […]
I když se první žena dostala do vesmíru jen dva roky po prvním muži, své pevné místo ve vesmírných posádkách získaly ženy až po dalších dvaceti letech. Nyní už nikdo nepochybuje o tom, že jsou právoplatnými členkami posádek vesmírných lodí. V některých ohledech muže dokonce předčí, mají například menší spotřebu kyslíku i jídla. Nový výzkum […]
Před více než 100 lety dal Jaroslav Heyrovský světu revoluční analytickou metodu – polarografii. Před téměř 70 lety vyrobili Češi plastickou trhavinu Semtex a ve stejné době Otto Wichterle dokončoval první hydrogelovou kontaktní čočku pro korekci optických vad zraku. V nedávnější době profesor Holý vyvinul nové skupiny léčiv, antivirotik, proti HIV/AIDS, virovou hepatitidu typu B či […]
Legálně se mladý člověk stává dospělým v 18 letech života. Podle neurovědců je to však příliš brzy. Ačkoliv růst mozek skutečně přestává už s koncem puberty, k mnoha jeho konečným úpravám dochází až do věku 25 let. Nesoulad vývoje různých částí mozku má za následek pro teenagery typické chování, z něhož vstávají rodičům vlasy na […]
Alzheimerova choroba je nejčastějším typem demence u osob starších 65 let. K jejím příznakům patří poruchy paměti, poškození kognitivních a intelektuálních funkcí i fyzických schopností. Nyní vědci z Kodaňské univerzity zjistili, že průběh nemoci mohou zpomalit třísloviny obsažené například v granátovém jablku, malinách či vlašských ořeších. Po celém světě trpí Alzheimerovou chorobou či jinou formou […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz