Domů     Historie
Kvašení potravin neboli fermentace zažívá svoji renesanci
Zdroj: Pixabay

Fermentace neboli kvašení je technikou, která prodlužuje trvanlivost potravin, zlepšuje jejich stravitelnost a obohacuje jejich chuť. Až třetina všech potravin, konzumovaných člověkem, se vyrábí nějaký způsobem kvašení.

Od chleba přes jogurt, pivo a víno až po kimči či miso. Nyní zažívá fermentace svoji renesanci..

Existuje více druhů fermentace, nejčastější je kvašení alkoholové a mléčné. Při alkoholovém kvašení spotřebovávají kvasinky sacharidy obsažené v potravině, bez přítomnosti kyslíku, a vytváří alkohol a oxid uhličitý.

Tento proces se používá při výrobě vína, piva či cideru. U mléčného kvašení bez přítomnosti kyslíku zase spotřebovávají sacharidy bakterie a vytvářejí přitom kyselinu mléčnou. Zároveň se při tomto procesu namnoží bakterie mléčného kvašení, které fungují jako probiotika a mají blahodárné účinky na střevní mikrobiom. Tímto procesem se získává jogurt či kváskový chléb.

Fermentaci používají lidé zřejmě už po tisíce let k výrobě různých potravin a nápojů. Sloužila zejména ke konzervaci potravin před vynálezem chlazení. Díky kvašení mohly být přebytky potravin skladovány po delší dobu, aniž by se zkazily, navíc fermentace často zlepšila chuť a texturu takto zpracovaných potravin, stejně jako jejich stravitelnost.

Důkazy o počátcích užívání fermentace je však obtížné získat, nejčastěji se používá analýza zbytků z keramických nádob či jejich střepů, ne vždy je však průkazná.

Boom spolu s výrobou keramiky

Oliver. E. Craig, profesor archeologických věd University of York, se nicméně domnívá, že spolu souvisí výroba keramiky a zpracování přebytků potravy u některých lovecko-sběračských skupin či u raných farmářů, když říká:

„Výroba keramiky, stejně jako fermentace, je vysoce kvalifikovaná technologie, která vyžaduje pečlivý výběr a transformaci surovin za kontrolovaných podmínek.“ Podle něj tak měla i nejstarší keramika důležitou roli při zpracování potravin.

Zdroj: WikiCommons by Matthias Seidel

Některé skupiny lovců a sběračů, zejména na severu Euroasie, prováděly fermentaci ryb a dalších vodních tvorů ještě před vynálezem keramiky, nejpřesvědčivějším a nejstarším důkazem je „žlab“ v jižní Skandinávii, který je plný kostí kaprovitých.

V jiných oblastech byly k témuž využívány jámy vyložené jílem. Keramika usnadnila transport na delší vzdálenosti, stejně jako kontrolu procesu kvašení. Některé mobilní skupiny lovců a sběračů používaly keramiku na stanovištích strategicky umístěných v krajině, která sloužila nejen ke zpracování ryb, ale i divokých škrobových hlíz a bobulí.

Zapomenutá a znovuobjevená fermentace

Usedlá společenství, živící se zemědělstvím, pak využívala fermentaci ke zpracování obilnin. To umožnilo výrobu kvašeného chleba i piva. Je doloženo, že již v době předkeramického neolitu (10 000 let př.

n. l.) zhotovovali v oblasti Předního východu pivo, přičemž fermentace bylo dosaženo bez keramiky ve velkých kamenných hmoždířích, které byly tradičně určeny pro výrobu chleba. V Evropě fermentaci mléka prováděli už zástupci kultury s lineární keramikou v 6. tisíciletí př. n.l., jimi zhotovená keramika obsahovala stopy po mléčných tucích.

V moderních společnostech však industrializace výroby potravin a odklon od řemeslné výroby způsobily, že dříve naprosto běžné umění fermentace skoro vymizelo. Naštěstí teď zažívá svoji renesanci. Díky kvašení jsou potraviny i výživově bohatší, obsahují vitaminy B a C, působí jako přírodní antioxidanty.

Prospívají i trávicímu traktu, čímž pozitivně ovlivňují imunitu. Kromě výroby potravin a nápojů má fermentace také průmyslové využití, jako je výroba antibiotik, biopaliv a dalších chemikálií.

Více si přečtete v časopise 21. století číslo 8/2024, které vyšlo 15.7.2024.

Štítky:
Související články
Vikingové byli zkušení mořeplavci, obývající jižní Skandinávii, tedy dnešní Norsko, Dánsko a Švédsko, kteří podnikali loupeživé výpravy do Evropy, a byli tak postrachem obyvatel konsolidujících se evropských států. Podle závěrů nejnovějšího výzkumu se však i oni často ocitali v ohrožení života, a to dokonce ve své domovině. Odborníci se dlouhou dobu domnívali, že míra násilí […]
Slovo „plast“ dnes nemá dobrý zvuk. Počátkem minulého století to ale bylo úplně jinak. Objev první pevné hmoty vytvořené člověkem znamenal převrat v chemii a obrovský posun ve vývoji průmyslu. A také v osudu syna obyčejného vlámského ševce. Na belgické vesnici Sint-Martens-Latem nebylo nic zajímavého, dokud se tu na přelomu 19. a 20. století nezačali usazovat malíři. […]
Jen chvilka o samotě ve speciálně upravené místnosti, a pacient se dozví svoji diagnózu. „Zázračné“ přístroje rozpoznají vše, od zlomené kosti, přes pokažený zub až po nádorová onemocnění. Diagnostika je dnes klíčem k léčbě. Kdo ale stojí za vynálezy nenahraditelných přístrojů? Krystalky platnatokyanidu barnatého, ležící na stole v tmavé laboratoři, se při každém elektrickém výboji ve skleněné […]
Keramická soška nahé ženy, pocházející z pravěkého naleziště mezi Dolními Věstonicemi a Pavlovem, patří k nejstarším známým soškám na světě. Mnoho let se odborníci domnívali, že do hlíny, z níž byla vyrobena, byly přimíchány i rozdrcené mamutí kosti. Nejnovější výzkum to ale vyvrací. Soška, kterou dne 13. července 1925 objevil tým archeologa Karla Absolona na […]
Žila kdysi dávno v Africe celkem přemýšlivá opice. Většinu času trávila v korunách stromů, a když slezla na zem, pohybovala se jako každé zvíře po čtyřech. To jí však poněkud vadilo. V džungli a v savaně plné predátorů neměla totiž dobrý pocit. Občas se proto postavila na zadní, aby se rozhlédla, zdali odněkud nepřichází nebezpečí. […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz