Domů     Medicína
Kuriózní genetické mutace: Dávají supersílu i přitažlivost
Veronika Tyrková 17.7.2024
FOTO: Unsplash

Každý z nás je nositelem přibližně 4 milionů genetických variant. Ale jen málokomu se povede vyhrát v genetické loterii něco opravdu cenného, jako třeba barevnější vidění světa, nádherné řasy nebo silné svaly bez cvičení..

Miliony barev

Většina z nás dokáže rozeznat asi jeden milion odstínů barev. To ale nejsou hranice lidských možností. Asi 12 % žen vidí svět mnohem barevněji, než si dokážeme představit. Mají superschopnost rozlišit až 100 milionů odstínů.

Vděčí za to štědré přírodě, která jim místo obvyklých tří typů receptorů pro barevné vidění na sítnici vytvořila jeden navíc. Zatímco standardní receptory čili čípky vnímají vždy jednu ze základních barev, tedy modrou, červenou a zelenou, čípek navíc k tomu pravděpodobně přidává tóny žlutozeleného spektra.

Zároveň se nepředpokládá, že by se tento druh vidění mohl vyskytovat u mužů. Vnímání barev totiž ovlivňují geny na X chromozomu. A jak známo, tak muži mají pouze jeden X chromozom, takže pokud se v genech vyskytnou mutace, tak nemají na rozdíl od žen k dispozici ještě druhou „zdravou“ kopii genů na X chromozomu.

Nějaká forma barvosleposti se proto vyskytuje přibližně u 8 % mužů, zatímco u žen je vzácná.

Svalnatá batolata

Některé mutace jsou extrémně vzácné. Patří mezi ně neobvykle svalnatá batolata. Za posledních 20 let byly zaznamenány dva takové případy. Až na to, že oba byli chlapci, mezi nimi nebyla žádná spojitost, nebyli příbuzní a pocházeli z různých zemí.

Jejich svalnatost nebyla baculatost, měli přibližně dvakrát tolik svalové hmoty než jejich vrstevníci, a zároveň mnohem méně tuku. V obou případech laboratorní vyšetření ukázala, že za záhadou stojí vrozená odchylka týkající se bílkoviny myostatinu.

Ta má tlumit růst svalů. U jednoho z dětí, nejmenovaného chlapce původem z Německa, tělo myostatin nevytvářelo. Příčinou byla mutace v genu MSTN, kterou chlapec zdědil od obou rodičů. O jeho otci není nic známo, ale matka bývala profesionální sportovkyní.

Neobvykle svalnatí jsou údajně také další příbuzní dítěte. Druhý chlapec se jmenuje Liam Hoekstra a pochází z USA. Hladinu myostatinu má sice normální, zato mu chybí funkční receptory na svalových buňkách.

Myostatin se na ně proto nedokáže navázat a předat jim pokyn k zastavení růstu. Případy obou chlapců nejsou jen kuriozitou, protože přinášejí inspiraci pro vývoj nové léčby pro pacienty se svalovými dystrofiemi, které se projevují těžkou slabostí a ztrátou svalstva.

Autorka: Kateřina Pavelcová

 

Více se dočtete v čísle 8/2024.

Související články
Druhý říjnový týden udržuje v napětí a očekávání nejlepší světové vědce, právě v těchto dnech jsou totiž rozdávány Nobelovy ceny, jakožto ocenění za práci a objevy hned v několika oborech. Laureáty Nobelovy ceny za medicínu a fyziologii se letos stali američtí biologové Victor Ambros a Gary Ruvkun za objev mikroRNA a její role v regulaci […]
Virus marburg vyvolává hemoragickou horečku marburg, jejíž mortalita dosahuje až 90 %. Proti nemoci neexistuje lék ani schválená vakcína. Nyní vypukla epidemie nemoci ve Rwandě. Pokud by se nákaza šířila dále, jsou odborníci, kteří pracují na vývoji vakcín, ochotni poskytnout očkovací látky, které již prošly klinickou studií, rwandské vládě, aby se zamezilo dalšímu šíření nemoci. […]
Antibiotická rezistence se stává jednou z největších výzev současného zdravotnictví. Miliardy lidí v chudých zemích si nemohou dovolit ani základní antibiotika na léčbu běžných bakteriálních infekcí, na což ve svých důsledcích mohou doplatit i bohaté země. Pokud se rychle nezmění přístup k tomuto problému, svět se může vrátit do doby, kdy i jednoduchá infekce znamenala […]
Objev antibiotik představoval pro lidstvo dlouhou dobu spásu, odhaduje se, že jen samotný penicilin zachránil 82 milionů životů. Jenže živé organismy se vyvíjejí, bakterie nevyjímaje, a tak si proti antibiotikům postupně budují odolnost. V nejbližší budoucnosti se tak zřejmě nemoci, jejichž původci jsou bakterie, opět stanou metlou lidstva… Odolností bakterií vůči antibiotikům se zabývá projekt […]
Kardiovaskulární onemocnění jsou stále nejčastější příčinou úmrtí ve světě i u nás. V roce 2022 trpělo nějakou nemocí srdce téměř 3 miliony Čechů. Lékaři tradičně hodnotí riziko rozvoje těchto chorob u pacientů na základě vysokých hodnot LDL tedy „špatného“ cholesterolu. Nový výzkum ukazuje, že je přínosné sledovat i další parametry… Lékaři se snaží předvídat riziko […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz