Domů     Historie
Tajemní denisované zřejmě byli národem horalů
Zdroj: Wiki Commons by Dongju Zhang

Pokrok a rozšíření detailních analýz DNA vzorků pravěkých předchůdců člověka přinesl počátkem 21. století několik překvapivých zjištění. Pomohl mimo jiné i zformulovat paralelní vývojovou větev předchůdců člověka, takzvané denisovany.

DNA denisovanů se odlišovala od DNA moderního člověka Homo sapiens, ale i jejich nejbližších „příbuzných“ neandertálců. Právě díky analýze DNA je možné sledovat předpokládané rozšíření této dnes již neexistující větve předchůdců moderního člověka..

První kosti patřící příslušníkům této skupiny byly objeveny v roce 2008 v Denisově jeskyni v Rusku, která jim následně dala i jméno. Dnešní obyvatelé Asie a Oceánie nesou větší podíl denisovanských genů než lidé v jiných částech světa.

Nejvíce jich mají Papuánci obývající Novou Guineu. Díky matematickému modelování vědci usuzují, že denisované museli v období před zhruba 200 000 lety obývat převážnou část Asie a kolonizovat i Austrálii a ostrovy v Tichém oceánu.

Denisované si podmanili Asii

Tento předpoklad ovšem doposud bylo obtížené potvrdit skutečnými nálezy kosterních ostatků z této doby, které by obsahovaly dochovanou denisovanskou DNA. Například Denisova jeskyně byla trvale obydlena již před 300 000 roky a vedle denisovanů v ní byly objeveny i pozůstatky neandertálců a předchůdců moderních lidí.

Čínští vědci ve spolupráci s Frido Welkerem z Kodaňské univerzity však objevili pozůstatky denisovanské DNA ve fragmentu dolní čelisti staré 160 000 let nalezené v krasové jeskyni Baishiya na Tibetské náhorní plošině ve výšce 3 280 metrů nad mořem.

Zdroj: Dongju Zhang Lanzhou University

Čelist objevil a předal vědcům z univerzity v čínském Lan-čou budhistický mnich již v roce 1980. Podrobnému zkoumání a především analýze DNA však byla podrobena až téměř po 40 letech od nálezu. Podrobnější zkoumání pak přerušila pandemie covidu.

Po roce 2022 se ale vědci na místo vrátili a pokračují v jeho detailním průzkumu, protože jeskynní systém je přes 50 kilometrů dlouhý a některé vrstvy sedimentů dosahují i 7 metrů.

Zruční lovci

Dosud se povedlo doložit trvalé osídlení jeskyně denisovany až do doby před zhruba 40 000 lety. To ukazuje, že denisované přes toto nehostinné prostředí jen nepřešli při svém přesunu do jihovýchodní Asie, ale trvale zde žili přes 100 000 let.

Nálezy zvířecích kostí ukazují, že byli zdatnými lovci, přizpůsobenými zdejšímu prostředí. K jejich nejčastějším úlovkům patřili horské kozy, divocí jaci i dnes již vyhynulí osrstění nosorožci. Denisované na tomto místě přežili nejen dvě doby ledové, ale i období mezi nimi, kdy došlo k oteplení a radikální proměně místní fauny.

Vědci věří, že další nálezy kosterních pozůstatků s denisovanskými geny nejen v jeskyni Baishiya, ale i na dalších místech v Asii pomohou ukotvit tuto vývojovou větev příbuznou moderním lidem, podobně jako dnes uznáváme neandertálce, a nastínit odpovědi na důvody jejich vymizení.

Je zřejmé, že se jednalo o úspěšnou větev, která po více než 100 000 let žila na zemi souběžně s neandertálci i moderními lidmi, nikoliv jen o několik omezených skupin. Důkazy v DNA Papuánců pak dokonce ukazují, že k posledními křížení mezi moderními lidmi a potomky denisovanů muselo na Nové Guinei docházet ještě před 16 000 lety.

Štítky:
Související články
Tajemství krve v průběhu historie fascinovalo nejchytřejší hlavy své doby. Životodární tekutině se připisovaly mnohé vlastnosti a stala se součástí četných mýtů i rituálů. Byť krev byla odnepaměti pokládána za důležitou tekutinu, stovky let se využíval všelék v podobě pouštění žilou.  V 17. století se ale na scéně objevili lékaři, kteří se pokusili o pravý opak […]
Jazykovědci se málokdy mohou ozvat s přelomovým objevem. Jednou z mála možností je rozluštění písma dávných civilizací. V případě starého Egypta pomohly dvě náhody. Jednou byla starověká deska s nápisy ve třech písmech a druhou chytrá hlava Francouze, který už jako dítě vynikal jazykovým talentem. Bylo to za napoleonského tažení do Egypta, když v červenci 1799 narazili dělníci při […]
Nedávný mezinárodní výzkum, který vedla paleoantropoložka April Nowellová z University of Victoria, ukázal, že i v době ledové, tedy před 25 000 lety procházeli dospívající dívky a chlapci stejnými fázemi puberty jako dnešní teenageři. To rozšiřuje naše znalosti o tom, jak vypadal život předchůdců moderního člověka. Na studii, jejíž závěry byly v září letošního roku […]
Nový objev vnáší světlo do 179 let starého tajemství, které vedlo k úmrtí více než 100 průzkumníků během Franklinovy expedice v kanadské Arktidě. V roce 1845 se Sir John Franklin a jeho posádka čítající 128 mužů vydali z Anglie, aby našli Severozápadní průplav. Jejich cesta však skončila v nehostinné kanadské Arktidě, kde všichni zahynuli. Přesné […]
Náhorní plošina Nazca je proslulá nálezy obrazců, kterým se říká geoglyfy. Díky zapojení umělé inteligence a dronů do hledání těchto glyfů se nyní daří jich v krátké době nalézat velké množství. Poslední velký objev čítá 303 nových, tak zvaně rodinných glyfů. Co ztvárňují? Nazca se nachází v jihoamerickém Peru, asi 400 km jihovýchodně od hlavního […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz