Domů     Medicína
Přidaný cukr zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění
Zdroj: Pixabay

Sladká chuť kdysi našim předkům signalizovala, že daná potravina je zdrojem rychle využitelné energie, kterou potřebovali při dlouhých pochodech, namáhavé práci, útěku či při boji. Ovšem s dnešním pohodlnějším způsobem života a dostupností sladkostí prakticky na každém kroku se z cukru stal nepřítel číslo jedna, mimo jiné ohrožuje i naše srdce!.

Cukry rozlišujeme na v potravinách se přirozeně vyskytující, například v ovoci, zelenině či mléku, a na přidané. Ty jsou obsažené například ve slazených nápojích, ochucených jogurtech, cereáliích, sušenkách a koláčích, cukrovinkách, stejně jako v polévkách v prášku, chlebu, uzeném mase, chipsech či kečupu.

Najít je lze zkrátka ve většině zpracovaných potravin. Výrobci je do nich přidávají ke zvýšení jejich sladké chuti, která je člověku přirozená a vyhledává ji. Cukrem či medem si například kávu nebo čaji sladí i lidé doma.

17 lžiček cukru denně

Přidané cukry však našemu tělu nepřináší žádný užitek, naopak jejich nadbytečný příjem může z dlouhodobého hlediska lidskému organismu velmi škodit. Přesto jejich spotřeba strmě stoupá. Dospělý Čech si denně dopřává cca 17 čajových lžiček cukru, Američané jsou na tom s 24 kávovými lžičkami denně ještě hůře.

Dle doporučení Světové zdravotnické organizace by přitom příjem jednoduchých cukrů neměl přesáhnout u dospělého člověka 50 g, tedy asi 10 čajových lžiček denně.

Odborníci z Oxford University se ve své studii, jejíž závěry zveřejnili v loňském roce, zaměřili na zkoumání, zda srdce více ohrožuje celkový nadměrný příjem sacharidů, nebo zvýšený příjem přidaného cukru.

Studie se opírala o informace o stravovacích návycích více než 110 000 lidí ve věku 37 až 73 let, žijících ve Spojeném království, jejichž údaje jsou součástí zdravotnické databáze Biobank. Jejich zdravotní výsledky byly sledovány po dobu přibližně 9 let.

Zdroj: Pixabay

O 6 % vyšší riziko srdečních chorob

Ze studie vyplynulo, že ohrožení pro srdce představuje spíše kvalita sacharidů než jejich celkově zkonzumované množství. Každé 5% zvýšení podílu celkového energetického příjmu člověka, které pocházelo z přidaných cukrů, bylo spojeno s o 6 % vyšším rizikem srdečních onemocnění a 10 % vyšším rizikem mrtvice.

Autor studie, Cody Watling, který na Oxfordské univerzitě působí jako doktorand, k tomu řekl: „Nejběžněji konzumovali účastníci studie přidaný cukr ve formě cukrovinek a zavařenin, poté ve formě sušenek, sladkého pečiva a koláčů. Běžné byly také ovocné šťávy, slazené nápoje a dezerty.“.

A dodává: „Lidé, u kterých bylo zjištěno nejvyšší riziko srdečních onemocnění nebo mrtvice, konzumovali asi 95 gramů volného cukru denně, což je 18 % jejich denního energetického příjmu.“ Walter Willett, profesor epidemiologie a výživy na Harvardské univerzitě, který se na studii nepodílel, podotýká:

„Vyhýbání se cukrem slazeným nápojům je tou nejdůležitější věcí, kterou můžeme udělat.“ I když v sobě malá sklenice džusu obsahuje vitaminy, z hlediska obsahu cukru je srovnatelná se sklenicí syceného slazeného nápoje, jako je například Coca Cola, myslí si profesor.

Fruktóza škodí nejvíc

Ke slazení nápojů a cukrovinek se nejvíce využívá klasický řepný cukr neboli sacharóza, tvořený z 50 % glukózou (hroznovým cukrem) a 50 % fruktózou (ovocným cukrem). V poslední době se však v řadě slazených sycených limonád i sladkostí objevuje také glukózo-fruktózový sirup, který je označován za mnohem nebezpečnější pro lidské zdraví.

Nadměrná konzumace fruktózy je nebezpečnější než nadměrná konzumace glukózy či sacharózy, může vést k rychlejšímu nárůstu hmotnosti při stejném příjmu energie.

Zatímco glukózu mohou metabolizovat všechny buňky v těle, fruktózu jediný orgán, játra. Při nadměrném příjmu cukru přeměňují játra přebytečnou fruktózu na tuk, tak zvané triglyceridy. Jedná se o drobné tukové částice, které putují krví do tukových buněk, pro tělo jsou jedním z nejdůležitějších zdrojů energie.

Jejich nadbytek je však nebezpečný, jsou spojovány s rozvojem ischemické choroby srdeční i aterosklerózy…

Více si přečtete v časopise 21. století číslo 7/2024, které vyšlo 13.6.2024.

Štítky:
Související články
Medicína Zajímavosti 12.10.2025
Mikroplasty se objevují téměř všude: v krvi, placentách, plicích i v lidském mozku. Výzkumy odhalují, že samotné mozkové tkáně mohou obsahovat až pět gramů těchto částic, tedy zhruba jednu čajovou lžičku. Plast tak už není jen materiálem obalů či textilu, ale stal se takříkajíc i součástí lidského organismu. Vědci dnes zkoumají, jak tyto mikroskopické částice […]
Medicína Příroda 11.10.2025
Velká část Evropanů žije v prostředí, kde znečištění ovzduší výrazně překračuje bezpečné limity. Jemné částice, toxické plyny i karcinogeny přitom nepoškozují zdaleka jen plíce, ale zasahují i srdce, mozek nebo imunitní systém. A asi nepřekvapí, že nejzranitelnější jsou ti, kdo se bránit nemohou: děti. Nad evropskými městy se vznáší tichý a neviditelný nepřítel. Není slyšet, […]
Medicína Zajímavosti 10.10.2025
Je všeobecně známým faktem, že ženy jsou dva až třikrát náchylnější k rozvoji deprese než muži. Doposud to bylo přičítáno zejména rozdílům v chování, prostředí a biologických oblastech, nyní se však ukazuje, že k tomu mají co říci i geny. Australský výzkum totiž u žen objevil 16 variant genů spojených s depresí, přičemž u mužů […]
Nové výstupy dlouhodobého monitoringu Státního zdravotního ústavu (SZÚ) ukazují, že česká populace napříč věkem trpí nedostatkem klíčových minerálů. Zatímco vápník chybí prakticky všem věkovým skupinám, u žen a seniorů se navíc často objevuje nízký příjem hořčíku. Naopak sodíku máme v jídelníčku spíš nadbytek. Nízký příjem vápníku se výrazně týká seniorů. U lidí nad 60 let […]
Po celá desetiletí radí lékaři lidem s diagnózou prediabetu, onemocnění postihujícího až jednoho ze tří dospělých v závislosti na věku, totéž: jezte zdravě a zhubněte, abyste se vyhnuli rozvoji cukrovky. Nyní se ukazuje, že hubnutí není tím nejdůležitějším! Co opravdu pomáhá? Navzdory výše uvedeným lékařským doporučením totiž po více než 20 let prevalence cukrovky celosvětově […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz