Domů     Ostatní
Škrábaní a svědění: Biblický trest či druh bolesti?
FOTO: Unsplash

Když měl podle Bible Satan vybrat dostatečně kruté fyzické utrpení, které by prověřilo zbožnost Joba, zvolil svrbění. Velkou část příčin svědění na kůži lze vysvětlit vnějšími faktory, zdaleka ne ale všechny..

Když se někdo dotkne naší kůže, dotkne se zároveň našeho mozku. Oba dva orgány jsou v neustálém dialogu. Mozek, který veškeré informace poskytované kůží přijímá a zpracovává, nevnímá jenom to, co cítí, ale také, jaké by to mělo být.

Důvěrný dotek od milence proto vyhodnotí jinak než stejný kontakt od cizího člověka v městské hromadné dopravě. Ze stejného důvodu je také těžké zlechtat sám sebe. „Jediný případ, kdy jsem přišel do kontaktu s někým, kdo se dokázal sám zlechtat, byl pacient s těžkou formou schizofrenie,“ napsal britský lékař Monty Lyman v knize The Remarkable Life of the Skin (2019).

Kdykoliv pohybujeme prsty a končetinami, část mozku zvaná mozeček (cerebellum) vytváří přesný mentální projekci těchto pohybů. Tu následně vysílá coby „stínový signál“ do senzorických oblastí mozku, čímž tlumí odpovídající vjemy na kůži.

Kůže tak může zůstat ve střehu pro případ důležitějších dotyků, pocházejících například od predátorů.

Tajemné a naléhavé

Protože na rozdíl od vnímání bolesti není žádná konkrétní oblast mozku zasvěcená svědění, je nemožné ho studovat neurologicky. Chronické svrbění může být následkem mozkových národů, autoimunitních chorob, užívání drog, i nedostatkem železa v těle.

To, co činí svědění tak mocným, je jeho naléhavost. Je doložen případ jisté 39leté ženy z Massachusetts, která po prodělání pásového oparu začala trpět silným svrběním v oblasti čela. Místo si během spánku rozškrábala až do takové míry, že byla přijata v nemocnici s mozkomíšním mokem kanoucím po tvářích a obnaženým mozkem.

Pozoruhodné je, že si zničila doslova všechna nervová zakončení v místě, svědění se ale nezbavila.

Nakažlivé jako zívání

Až do roku 1987 bylo svědění považováno za slabší druh bolesti. Dnes platí za zcela oddělený systém, s informacemi cestujícími do mozku po zcela odlišných drahách. Zatímco lidé necítí bolest při sledování válečného filmu, mají podvědomou tendenci více se škrábat, když se dívají na fotky roztočů, nebo jiné škrábající se osoby.

Toto sociálně nakažlivé svědění zatím není dobře vysvětleno. Jisté je, že nejde pouze o záležitost lidského druhu. Doktor Čou-Feng Čchen z Washingtonské univerzity v roce 2017 zjistil, že laboratorní myš, umístěná do klece vedle jiné myši trpící chronickým svěděním, má tendenci více se drbat.

Pokud je ale v mozku myši zablokována malá bílkovinová molekula uvolňující gastrin (tzv. GRP), myš se přestává sociálně drbat, stále se ovšem podrbe, pokud je vystavena svědícímu stimulu, jako třeba histaminu.

Související články
V Brně se otevřela unikátní výstava Tisíc tváří Amazonie. Představuje kulturní a přírodní rozmanitost oblasti Velké Amazonie a přináší vhled do života původních domorodých obyvatel tohoto kulturního areálu. Inovativní a pozoruhodné je, že se jedná v první řadě o jejich vlastní sebeprezentaci, to znamená, že se příslušníci místních etnik na přípravě výstavy významnou měrou podíleli. […]
Nový článek Michaliny Kazek a Lenky Chodákové z Laboratoře molekulární integrativní fyziologie drozofily, který vyšel v prestižním časopise Plos Biology, ukazuje, jak důležité je pro organismy nastavit rovnováhu mezi sílou imunitní odpovědi a ochranou sebe sama před toxickými efekty vlastní imunitní reakce. Zda je lepší mít vyšší šanci přežít boj s patogenem na úkor počtu […]
Když malé dítě nechce jíst neoblíbené jídlo, rodiče v České republice nejspíše řeknou: „Vzpomeň si na hladovějící děti v Africe a buď vděčný, že máš jiný osud než oni.“ V Japonsku se prý říká spíše: „Vzpomeň si na farmáře, který tvrdě pracoval, aby rýži vypěstoval. Když ji nebudeš jíst, bude se cítit špatně, protože jeho úsilí přijde […]
Světu začíná docházet pitná voda. Jejím nedostatkem trpí asi čtvrtina lidí na planetě, do konce roku 2050 jich přibude další miliarda. V průběhu 20. století přitom množství vody využívané lidmi rostlo dvojnásobným tempem oproti růstu populace. Voda, především její nedostatek, se může stát a do budoucna zřejmě i stane zdrojem konfliktu. Peter Gleick, šéf Pacific […]
Kdyby jim chyběl jen mozek! Medúzy působí, že na ně evoluce zapomněla. Nedostaly od přírody ani pořádný nervový systém, o chybějícím srdci nebo žaludku nemluvě. Jejich průhledná těla skutečně neskrývají žádný fígl přírody. Přesto jsou medúzy překvapivě schopny učit se ze svých omylů. Co vlastně takový živočich na samém počátku vývoje nervové soustavy dokáže vnímat? […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz