Domů     Příroda
Podivuhodné chobotnice: Hraví, zlomyslní, ale hlavně vysoce inteligentní bezobratlí
Veronika Tyrková 15.5.2024
FOTO: Unsplash

V životě chobotnice, velmi inteligentního živočicha, nevyhnutelně nastanou chvíle, kdy se nudí. V důsledku toho se zabaví hrou s různými předměty, které bohužel nejsou k snědku anebo jízdou na medúzách.

Také mohou nastat situace, kdy jsou podrážděné, a to pak samice střílejí mušlemi po jiných chobotnicích, častěji však po samcích. V mnoha ohledech jsou nám, lidem, velmi podobné, a zároveň se od nás v extrémně liší..

Je známým faktem, že mají chobotnice mezi bezobratlými živočichy neobvykle vysokou inteligenci, která je srovnatelná s inteligencí papoušků, krkavcovitých, šimpanzů nebo některých kytovců. Díky jejich nadprůměrné inteligenci někdy vytvářejí až anekdotické příhody.

Popudlivé chobotnice

Chobotnice a některé druhy ryb občas loví kořist spolu, protože je to pro ně výhodné jak z morfologické, tak strategické stránky. Při těchto příležitostech se stává, že chobotnice ryby praští, a to mimo jiné pravděpodobně i proto, aby je vyrušily a kořist tak získaly pro sebe.

Tým pod vedením Eduarda Sampaio z Lisabonské univerzity zaznamenal toto neobvyklé chování chobotnic modrých (Octopus cyanea) na pobřeží Izraele a Egypta v různá roční období. Spolupracující druhy ryb odstrčily chobotnice chapadlem při lovu v téměř 10 případech.

Z ekologického pohledu to dává určitý smysl, protože chobotnice při tom vynaloží minimum energie a získá okamžitou výhodu, zato rybu to může stát úlovek. Toto strkání do ryb má ale vedle ekologického i jiné vysvětlení – dle pozorování lze vyvodit, že – jednoduše řečeno – chobotnice do ryb strká jízlivě “jen tak“ za to, že jí jindy spolupracující ryba ukradla kořist a chce ji za to zároveň potrestat.

 Disciplína: vrh mušlí

Jak je známo, chobotnice umí využívat různé předměty, řešit logické hádanky a ledakterý problém celkem rychle vyřešit. U australského jihovýchodního pobřeží, když máme štěstí, můžeme sledovat, jak po sobě chobotnice sydneyské (Octopus tetricus) házejí mušle a bahno.

Na lokalitě Jervis Bay žije neobvykle velký počet chobotnic, takže behaviorální ekologové zde mají příležitost sledovat mezi nimi různé interakce.

Kromě období páření se běžně chobotnice nepotkávají, a tak je velice zajímavé pozorovat některé typy jejich chování. David Scheel s týmem procházeli záznamy chobotnic z několika dní a pozorovali třeba přes stovku případů házení mušlí.

Chobotnice k tomu používali svůj sifon, takže dokázaly házet předměty přes odpor vody celkem značnou rychlostí. Sifon k házení musely přizpůsobit speciálním natočením těla. Byly tak schopné mířit. Je potřeba si uvědomit, že házet věci ve vodě, a to i na malou vzdálenost, je velice těžké.

Fakt, že chobotnice trefily svůj cíl, tedy jinou chobotnici v 17 % případů, je skvělý výkon. Častěji házely mušle samice po samcích a dělo se tak často při snaze samce dotknout se samice nebo se s ní pářit.

Zároveň se dá říct, že naštvanější samice házely urputněji a přesněji než ty klidnější. A jak se to pozná? Agrese je u chobotnic obecně spojená se změnou barvy do tmavšího odstínu, a právě tato změna barvy předcházela daným hodům.

Autorka: Marika Davídková

 

 Více o chobotnicích se dočtete v čísle 6/2024.

Související články
Co vypadá jako romantický rozmar evoluce, je ve skutečnosti přísně řízený kalkul. Ladně svinuté spirály rozvíjející se kapradiny nebo úhledně uspořádané šupiny šišky nejsou náhoda, ale aplikovaná matematika. Vědce proto pochopitelně zajímá, jak se ji příroda naučila. Leonardo Bonacci z Pisy (asi 1180-1250), který je dnes známý spíš pod jménem Fibonacci, je znám jako zřejmě nejvýznamnější […]
Komáři tygrovaní, původem z jihovýchodní Asie, jsou přenašeči nebezpečných nemoci, jako je horečka dengue, žlutá zimnice či virus zika. Klimatické změny, zejména rostoucí teploty vzduchu, vytváří příhodné podmínky pro jejich šíření do Evropy. S komárem tygrovaným (Aedes albopictus) je tak, podle Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC), možné se již setkat v Rakousku, […]
Ta zpráva mohla vyděsit tisíce lidí, kteří zamíří v létě na Jadran. Kvůli oteplování moře se u pobřeží Černé Hory, zejména v moři u pláží v okolí Budvy, objevili mnohoštětinatci známí jako ohniví červi. Prý jsou jedovatí. Prý pouhý dotyk může lidem způsobit zdravotní obtíže. Mnohoštětinatec Hermodice carunculata, přezdívaný jako ohnivý červ kvůli zbarvení, způsobil […]
Žraloci obývají planetu Zemi dlouhých 250 milionů let. V průběhu této doby zastávaly různé druhy žraloků širokou škálu funkcí v mořském ekosystému, od vrcholových predátorů po transportéry živin. Dnes patří moderní žraloci k nejohroženějším obyvatelům moří a oceánů, nejnovější výzkum navíc odhalil, že i jejich funkční rozmanitost je dnes na svém minimu. Ekologické role jednotlivých […]
Potvrzeno! Ze studie založené na pozorování dvou sloních stád ve volné přírodě v Keni nedávno vyplynulo, že i sloni se navzájem dokážou „oslovovat“ individuálními jmény. Až dosud přitom byla tato schopnost přisuzována pouze dvěma druhům zvířat – delfínům a papouškům. Největší žijící suchozemští savci „nejenže používají specifickou vokalizaci pro každého jedince, ale také rozeznávají a […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz