Domů     Zajímavosti
Proč miminka voní sladce, zatímco puberťáci páchnou jako „kozí chlívek“?
Zdroj: Pixabay

Tuto otázku si položili vědci z Friedrich Alexander Universität v Německu a hledali na ni odpověď. Zkoumání podrobili chemikálie obsažené v tělesném pachu, jejichž koncentrace se liší u kojenců a dospívajících.

Malé děti voní rodičům příjemně, jako květiny, zato při zachycení tělesného pachu puberťáků, kteří nepoužili deodorant, sebou nejeden rodič trhne a nakrčí nos..

V čele výzkumu stojí Helene Loosová, která se na Friedrich Alexander Universität zabývá studiem tělesného pachu. Ve výzkumu, jehož závěry se svým týmem publikovala dne 21. března v časopise Communications Chemistry, poskytli vědci 18 dětem ve věku 0 až 3 roky a 18 teenagerům ve věku 14 až 18 let trička s bavlněnými vycpávkami všitými do podpaží.

Účastníci studie v nich měli strávit noc, aniž by dospívající použili antiperspirant, poté z nich výzkumníci odebrali vzorky vonných látek, které se do nich vsákly.

Loosová k tomu říká: „Abychom zabránili ‚kontaminaci vzorků‘, požádali jsme rodiče a dospívající, aby před provedením testu nejedli či nedávali dětem aromatická jídla obsahující koření, cibuli a česnek.“ Také jim poskytli neparfemované sprchové gely a mycí prostředky.

Je však možné, že i tak tělesný pach účastníků studie ovlivnily. Vědci si také byli vědomi toho, že i pachové látky ze vzduchu se mohou zachytit do bavlněných triček, proto dětem poskytli ještě druhé tričko, které nenosily, pouze ho měly u sebe v místnosti. Tak se mohli zaměřit jen na vonné látky obsažené v tělesném pachu dětí.

Vnímání tělesného pachu

Pomocí plynové chromatografie, techniky, která rozděluje chemikálie s různými vlastnostmi, vědci oddělili a detekovali jednotlivé vonné látky, obsažené v každém vzorku. Celkem bylo zjištěno 42 vonných látek, z nichž většinu produkovaly obě zkoumané skupiny, tedy jak malé děti, tak puberťáci.

Jedna vonná látka přitom může spustit více pachových senzorů v lidském nose, kterých je asi 400, a kombinace vonných látek vyvolá jiný vjem, než když působí samostatně.

Zdroj: Pixabay

Dobrovolníci byli následně přizvání, aby tyto vonné látky očichali a popsali jejich vůni. „Nejrozmanitější skupinou chemikálií, zastoupených v tělesném pachu dětí, byly aldehydy, které mohou mít smažené, případně oříškové aroma či vůni kartonu,“ komentuje Loosová.

V tělesném pachu obou skupin dětí pak byly obsaženy rovněž karboxylové kyseliny. Některé z nich byly příjemné, vydávaly ovocné tóny, připomínaly například vůni sušených švestek. Jiné naopak páchly sýrovitě, po zatuchlině či jako „kozí chlívek“.

Větší koncentrace nosu nelibých sloučenin

Tým každou karboxylovou kyselinu několikrát zředil, aby posoudil, jak intenzivně přispěla k tělesnému pachu obou skupin. Karboxylové kyseliny z podpaží dospívajících si zachovaly svůj odér i po větším naředění než ty od malých dětí, což naznačuje, že v pubertě jsou tyto chemikálie vylučovány ve vyšších koncentracích.

V tělesném pachu dospívajících pak byly zachyceny i dva steroidy, které ve vzorcích malých dětí chyběly. Jeden voněl jako santalové dřevo, druhý jako „pánská šatna“.

Odborníci se domnívají, že změna v tělesném pachu mezi dětstvím a pubertou je zapříčiněna především hormonálními změnami, dále změnami v kožním mikrobiomu a aktivací potních a mazových žláz. Co konkrétně ale změnu vyvolá vědci zatím nevědí.

Loosová a její tým plánují vyzkoušet další postupy, které by umožnily zachycení více vonných látek, a také zkoumat, jak se tělesný pach mění u dalších věkových skupin, včetně starých lidí, stejně jako vliv cvičení či většího množství spánku na intenzitu tělesného zápachu.

Štítky:
Související články
Už dlouho se snaží program pivních speciálů Volba sládků Plzeňského Prazdroje podporovat rozmanitost českého pivního trhu. Zítra to můžete ochutnat. V březnu a dubnu se Prazdroj spojil se všemi fungujícími klášterními pivovary a společně uvařili velikonoční speciály Poutní: Poutní Březnové a nové Poutní Dubnové. Právě tato a další piva budou moci pivaři ochutnat už zítra (27. […]
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Nejrozlehlejší světový kontinent ukrývá mnoho měst, paláců a dalších míst, které i po několik staletí halí závoj tajemna. Podíleli se na jejich vzniku bohové, andělé nebo snad démoni? Od chvíle, kdy byla na dálném východě založena říše, která se svou mocí vyrovnala těm největším civilizacím historie uplynulo již mnoho let. Khmérská civilizace po více než […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz