Domů     Historie
Vittrupský muž dostal osm ran do hlavy, nyní vědci objasnili proč!
Zdroj: Vendsyssel Historical Museum

V rašeliništi na severozápadě Dánska objevili zemědělci před více než sto lety kostru muže, který zemřel před asi 5 200 lety. Podle místa nálezu dostal jméno Vittrupský. Je na něj nahlíženo jako na méně známého Ötziho.

Výzkumníkům se nyní podařilo zjistit, odkud pocházel a proč musel zemřít tak násilnou smrtí..

Vittrupský muž má se slavnějším Ötzim mnoho společného. Oba žili v době, když společnost přecházela z lovecko-sběračského způsobu života k usedlému, kdy se lidé živili zemědělstvím. Oba zemřeli za zvláštních okolností.

Vzhledem k tomu, že lebka Vittrupského muže byla prakticky rozdrcena na padrť několika silnými údery, aby jeho tělo poté skončilo v rašeliništi, není pochyb o tom, že zemřel velmi násilnou smrtí. Dlouhou dobu však nebylo jasné, proč. Nyní se zdá, že odborníci našli odpověď.

Dánský Ötzi nebyl Dán

Vědci z Göteborské univerzity ve Švédsku pod vedením Anderse Fischera znovu zkoumali tělo Vitrrupského muže, a to prostřednictvím všech moderních metod, které má nyní archeologie k dispozici. Analýza jeho DNA, stejně jako izotopů a proteinů obsažených v jeho zubech odhalila genetický původ i migraci tohoto muže z doby kamenné.

Díky tomu známe střípky z jeho života. Izotopy stroncia, uhlíku a kyslíku z jeho zubní skloviny svědčí o tom, že muž nepocházel z Dánska, naopak ukazují na dětství strávené podél pobřeží Skandinávského poloostrova.

Zdroj: Arnold Mikkelsen

To potvrdila i genetická analýza, která prokázala úzký vztah mezi Vittrupským mužem a starověkými lidmi obývajícími Norsko a Švédsko. Zatímco v raném věku konzumoval především mořské savce a ryby, jak ukázala další izotopová a proteinová analýza jeho kostí a zubů, v době dospívání se jeho strava změnila na zemědělské plodiny a maso domestikovaných zvířat, jako byly kozy a ovce.

To naznačuje, že zatímco dětství strávil na severu Evropy a vyrůstal v lovecko-sběračské společnosti, během dospívání se přestěhoval do Dánska, kde žil mezi zemědělci.

Proč přišel do Dánska a jak zemřel?

Z analýzy zubů vyplývá, že se zemědělskými plodinami živil delší dobu, takže zavražděn nebyl hned po svém příchodu do Dánska. Jaký byl důvod jeho stěhování není jasné, odborníci se domnívají, že mohl být obchodník, případně zajatec, nucený se začlenit do místní společnosti.

To bylo pro vědce překvapivým zjištěním, protože dosud se předpokládalo, že dánská společnost byla velmi homogenní a pro cizince v ní nebylo místo.

Studie rovněž podpořila starší teorii, podle které byl Vittrupský muž rituální obětí. V neolitické Evropě bylo rituální obětování běžnou praxí. Brutální povaha smrti, kterou představovalo osm smrtících úderů kyjem do lebky, se shoduje s dalšími archeologickými nálezy, svědčícími o rituálním obětování, v tomto regionu.

Ačkoliv je život Vittrupského muže i nadále obestřen řadou záhad, moderní vědě se jich již řadu podařilo objasnit. Autoři studie k tomu říkají: „Pokud je nám známo, je to poprvé, co byl výzkum schopen zmapovat životní historii severoevropského obyvatele v tak vysokém stupni detailů a v tak velké časové vzdálenosti.“.

Štítky:
Související články
Avaři, kočovníci mongolského původu, byli zřejmě příčinou vzniku Sámovy říše na našem území. O jejich životě se toho však mnoho neví. Genetické zkoumání ostatků z jejich pohřebišť na území dnešního Maďarska, za kterým stála česká vědkyně Zuzana Hofmanová, tak nyní odhaluje taje avarské společnosti. Zuzana Hofmanová, která působí v Ústavu archeologie a muzeologie Filozofické fakulty […]
V lokalitě Cañada Seca na západě Argentiny objevili vědci hrob, který vedle koster nejméně 24 lidí obsahoval i částečnou kostru vyhynulého druhu lišky. Zkoumání naznačují, že byla zřejmě oblíbeným „domácím“ mazlíčkem, proto se jí dostalo pocty být pohřbená spolu se svými „páníčky“. Naleziště, nacházející se asi 210 kilometrů jižně od argentinského města Mendoza, bylo objeveno […]
Zhruba 5200 let staré Ötziho přírodně mumifikované tělo bylo nalezeno roku 1991 v Ötztalských Alpách, odtud pochází jeho jméno. Je nejstarší známou evropskou, přírodně zachovanou, mumií, která nabízí nebývalý pohled na Evropany doby měděné. Nyní se vědci zaměřili na zkoumání jeho tetování a techniky, pomocí které vznikla. Ötzi měřil kolem 160 centimetrů a vážil asi […]
Včera, 8. dubna 2024, bylo možné pozorovat úplné zatmění Slunce v Mexiku, Spojených státech a Kanadě. Podle všeho byli už dávní Mayové schopni předvídat tento jev, který pro ně představoval umírání slunečního boha, a přijmout opatření, aby nenastal konec světa. Zatmění Slunce je astronomický jev, který nastane, když Měsíc vstoupí mezi Zemi a Slunce, takže […]
Nový archeologický výzkum, jenž probíhá v ruinách starořímského města Pompeje, které roku 79 zničila erupce sopky Vesuv, odhalil také několik domů, které byly v době výbuchu sopky v rekonstrukci. To vědcům umožnilo seznámit se se stavebními postupy, které Římané používali. Možná bychom se jimi měli nechat inspirovat… Starořímské město Pompeje se nacházelo v Neapolském zálivu. […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz