Domů     Historie
Vědci přišli na trik, díky kterému odolávají římské stavby tak dobře zubu času
Zdroj: WikiCommons by Matthias Süßen

Nový archeologický výzkum, jenž probíhá v ruinách starořímského města Pompeje, které roku 79 zničila erupce sopky Vesuv, odhalil také několik domů, které byly v době výbuchu sopky v rekonstrukci.

To vědcům umožnilo seznámit se se stavebními postupy, které Římané používali. Možná bychom se jimi měli nechat inspirovat….

Starořímské město Pompeje se nacházelo v Neapolském zálivu. Po výbuchu sopky zůstaly ruiny města pro lidstvo dlouho skryté pod silnými vrstvami vulkanického popela, penzy a pyroklasického sedimentu, které dokonale zakonzervovaly budovy i předměty.

Jeho znovuobjevení vyvolalo v Evropě kulturní šok a změnu dosavadního pohledu na antickou kulturu, protože v Pompejích bylo doslova všudypřítomné erotické umění.

Římané používali horké vápno

Zakonzervované budovy nicméně rovněž umožnily archeologům zkoumání římských staveb. V domech, které byly v době erupce sopky v rekonstrukci, se mohli seznámit s pomůckami, které při stavbě domů římští stavitelé používali, stejně jako se stavebními postupy, které byly na jihu Itálie, stejně jako v Římě, v prvním století našeho letopočtu běžné.

Již dříve existovaly domněnky, že Římané používali při stavbě domů horké vápno. Nynější výzkum to potvrdil.

Výzkumu se zúčastnili i experti z Massachusettského technologického institutu (MIT), kteří podobné zkoumání vedli ve spolupráci s odborníky z Harvardovy univerzity a výzkumných středisek v Itálii a Švýcarsku již loni.

V čele výzkumu tehdy stál Admir Masic z MIT, který se svým týmem studoval mikrostrukturu římského betonu, pocházejícího z lokality Privernum ve střední Itálii. Zajímali se o milimetrové kousky jasně bílého zbarvení, známé jako vápnité klastické částice (anglicky lime clasts), které se nacházejí v antickém římském betonu, ale v moderních betonech nikoliv.

Zdroj: WikiCommons by Paul Vlaar

Klastry mění vlastnosti betonu

Odborníci je dříve považovali za produkt nedbalého míchání, ovšem Masticův tým odhalil, že je tvoří uhličitan vápenatý a že vznikly za velmi vysoké teploty. Římští zedníci zřejmě míchali vápno se sopečným popelem a směs pak zalili vodou.

Následně ji zahřáli na vysokou teplotu, díky čemuž v betonu vzniknou látky a struktury s příznivými vlastnostmi, které by jinak nevznikly. Zároveň dochází k podstatnému urychlení tvrdnutí betonu a tím i celé stavby.

Tvorba klastrů má zá následek, že výsledná malta a beton mají samozacelující se schopnosti. Díky tomu mohou dlouho odolávat opotřebení. Jejich přítomnost ve zdech rozestavěných domů v Pompejích dokazuje, že tak zvané horké míchání vápna bylo v tomto antickém městě běžnou záležitostí, stejně jako ve zbytku říše.

Na omítku pak v Pompejích používali podle slov šéfa zdejšího archeologického parku Gabriela Zuchtriegela vápno hašené: „Výsledky, které vyplývají z průzkumu, svědčí o používání nehašeného vápna při stavbě zdí v Pompejích.“.

Štítky:
Související články
Avaři, kočovníci mongolského původu, byli zřejmě příčinou vzniku Sámovy říše na našem území. O jejich životě se toho však mnoho neví. Genetické zkoumání ostatků z jejich pohřebišť na území dnešního Maďarska, za kterým stála česká vědkyně Zuzana Hofmanová, tak nyní odhaluje taje avarské společnosti. Zuzana Hofmanová, která působí v Ústavu archeologie a muzeologie Filozofické fakulty […]
V lokalitě Cañada Seca na západě Argentiny objevili vědci hrob, který vedle koster nejméně 24 lidí obsahoval i částečnou kostru vyhynulého druhu lišky. Zkoumání naznačují, že byla zřejmě oblíbeným „domácím“ mazlíčkem, proto se jí dostalo pocty být pohřbená spolu se svými „páníčky“. Naleziště, nacházející se asi 210 kilometrů jižně od argentinského města Mendoza, bylo objeveno […]
Zhruba 5200 let staré Ötziho přírodně mumifikované tělo bylo nalezeno roku 1991 v Ötztalských Alpách, odtud pochází jeho jméno. Je nejstarší známou evropskou, přírodně zachovanou, mumií, která nabízí nebývalý pohled na Evropany doby měděné. Nyní se vědci zaměřili na zkoumání jeho tetování a techniky, pomocí které vznikla. Ötzi měřil kolem 160 centimetrů a vážil asi […]
Včera, 8. dubna 2024, bylo možné pozorovat úplné zatmění Slunce v Mexiku, Spojených státech a Kanadě. Podle všeho byli už dávní Mayové schopni předvídat tento jev, který pro ně představoval umírání slunečního boha, a přijmout opatření, aby nenastal konec světa. Zatmění Slunce je astronomický jev, který nastane, když Měsíc vstoupí mezi Zemi a Slunce, takže […]
Mělo „srdce“ z kamene, a svou rozlohou předčilo i starověký Řím. Vynikalo totiž majestátními stavbami, důmyslným obchodem i nerostným bohatstvím. Dnes je považováno za kolébku dávné moudrosti, která však na své rozluštění stále ještě čeká. Civilizace, která zde v klasickém období sídlila, totiž představuje pro archeology a vědce těžší oříšek než Mayové. Její jazyk nám […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz