Domů     Zajímavosti
Kratom – lék nebo droga?

komerční sdělení
Kratomový prášek se užívá po staletí jako přírodní analgetikum (zdroj: istockphoto.com)

Kratom může mít vliv na zmírnění únavy, zlepšení nálady nebo zmírnění bolesti. Současně je ale středem celosvětové kontroverze. Tato rostlina je v posledních letech terčem zvýšené pozornosti jak mezi vědci, tak mezi obyčejnými lidmi, hledajícími alternativní způsoby podpory energie.

V tomto článku se ponoříme do světa kratomu, prozkoumáme jeho účinky, právní status, a co věda říká o jeho potenciálním prospěchu i rizicích..

Co je Kratom?

S kratomem se nejčastěji setkáte v podobě prášku, který se na jemno mele z listů stromů Mitragyna speciosa. Tento strom má své kořeny v jihovýchodní Asii, kde se kratom užívá po staletí. Ve své domovině byl tradičně používán v lékařství ke zmírnění bolesti a pracovníci tyto listy žvýkali pro zvýšení energie a překonání únavy.

Právě díky svým jedinečným účinkům se v posledních letech stává populární i ve zbytku světa. Existují různé druhy kratomu, které se liší podle barvy žilky listu (červená, bílá a zelená ), kdy každý druh má odlišné účinky.

Kratom se ve své domovině v jihovýchodní Asii užívá po staletí k vyvolání účinků podobných opioidům a stimulanciím, včetně zvýšené energie a relaxace.

Lidé, kteří užívají kratom, popisují jak účinky podobné stimulanciím (zvýšená energie, bdělost a zrychlený tep srdce), tak účinky podobné opioidům a sedativům (relaxace, úleva od bolesti a zmatení). (1).

Kratomový prášek se obvykle míchá s vodou nebo džusem pro snadnou přípravu, nebo se užívá metodou „toss and wash“, kdy se prášek dá do úst a zapije se tekutinou. Důležité je jeho správné dávkování; pro osoby kolem 80 kg začíná standardní dávka na 2 – 2,5 g, což je přibližně malá čajová lžička.

Vždy je dobré začít s menší dávkou a přizpůsobit ji podle osobní tolerance a požadovaných účinků.

Listy stromu mitragynin speciosa (zdroj: istockphoto.com)

Druhy kratomu

Všechny 3 hlavní druhy kratomu vznikají v různých životních fázích stejné rostliny. Bílý kratom je z mladé rostliny, zelený je z rostliny dozrávající a červený se vyrábí z plně dospělé rostliny. Barva výsledného kratomu souvisí s barvou listu ovlivněného různou koncentrací účinných látek v době jeho zpracování.

Zelený kratom

Zelený kratom je známý pro svou schopnost poskytnout vyváženou dávku energie a zlepšení nálady. Lidé ho často volí pro jeho univerzální použití – dokáže rozptýlit únavu, zlepšit soustředění a současně zachovat pocit pohody.

Díky této rovnováze je zelený kratom nejoblíbenější volbou mezi širokém spektrem uživatelů.

 Bílý kratom

Bílý kratom je vaší energetickou injekcí. Jeho účinky se podobají silnému šálku kávy, ale bez nežádoucího účinku únavy, která často přichází později. Je ideální pro dny, kdy potřebujete zvýšit produktivitu a udržet se aktivní a bdělé.

Červený kratom

Pro ty, kteří hledají relaxaci a úlevu od bolesti, je červený kratom tou pravou volbou. Jeho účinky jsou silně relaxační a pomáhají uvolnit tělo i mysl, což je ideální na konec náročného dne nebo pro podporu hlubokého spánku. .

Žlutý nebo zlatý kratom

Jako jediný z výše uvedených nevychází z původního druhu rostliny. Jedná se o mix ostatních druhů kratomu v určitém poměru dle požadovaných vlastností. Obvykle vzniká smícháním bílého a zeleného kratomu, případně i smíchám zeleného a červeného kratomu.

Kratom se nejčastěji užívá rozmíchaný ve vodě (zdroj: istockphoto.com)

Nežádoucí účinky a možná rizika

Ačkoli kratom může nabídnout řadu benefitů, je důležité mít na paměti, že s jeho užíváním mohou souviset i nežádoucí účinky a potenciální rizika. Mezi možné nežádoucí účinky patří sucho v ústech, závratě, změny v močení, ztráta chuti k jídlu, nespavost nebo podrážděnost.

Tyto reakce se mohou objevit zejména při vyšších dávkách. Kombinace kratomu s alkoholem nebo jinými látkami může navíc zvyšovat riziko nežádoucích účinků, a proto se doporučuje vyvarovat se takového míchání.

Smrtelné předávkování pouze kratomem se zdají být mimořádně vzácné. Užívání kratomu v kombinaci s jinými drogami bylo spojeno s úmrtími a vážnými nežádoucími účinky, jako jsou problémy s játry. (2).

Pravidelné a dlouhodobé užívání kratomu může vést k fyzické závislosti s možnými abstinenčními příznaky, pokud se užívání náhle přeruší. Existují také obavy ohledně možných kontraindikací s léky, kdy kratom může ovlivnit jejich účinky.

Jedním z častějších vedlejších efektů při dlouhodobém užívání je pomalé hubnutí.

Pohled zákonu na kratom v ČR

V České republice je kratom aktuálně považován za sběratelský předmět a jeho prodej či držení není regulováno specifickými zákony. To znamená, že ho můžete koupit online nebo v automatech, ale nesmí být propagován jako produkt určený k konzumaci.

S ohledem na tuto volnost a dostupnost kratomu je důležité být informován a opatrný, pokud se rozhodnete ho vyzkoušet. Vláda se však chystá zavést nové regulace, které by měly platit od 1. července 2024, aby se zvýšila kontrola nad prodejem a používáním kratomu, zajistila jeho kvalita a ochrana spotřebitele.

Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 167/1998 Sb., o návykových látkách, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony (dále jen „Návrh“), má tento víceméně volný prodej kratomu a CBD konopí výrazně omezit. (3).

Jak vybrat správný kratom

Výběr kvalitního kratomu je zásadní pro zajištění nejlepších možných účinků a bezpečnosti produktu.

Proces zpracování, včetně jemného sušení a mletí listů, je klíčový pro udržení účinnosti a čistoty produktu. Důležitý je také způsob skladování. Správné skladování a balení jsou nezbytné pro zachování čerstvosti, a tím i účinků kratomu.

Kratom v České republice není schválen jako doplněk stravy, a proto se může lišit jeho kvalita u různých prodejců.

Společnost Batar s.r.o. je schopna zaručit kvalitu a bezpečnost produktů laboratorními testy a certifikáty.

Jedině díky tomu získáte z kratomu to nejlepší. Navíc v případě nespokojenosti garantují i vrácení peněz, takže je váš nákup prakticky bez rizika.

_________________________________________________________________________

Zdroje:

https://nida.nih.gov/research-topics/kratom#affect-body

https://www.nccih.nih.gov/health/kratom

https://www.peytonlegal.cz/pravni-uprava-prodeje-kratomu-a-cbd-konopi/

Související články
Už dlouho se snaží program pivních speciálů Volba sládků Plzeňského Prazdroje podporovat rozmanitost českého pivního trhu. Zítra to můžete ochutnat. V březnu a dubnu se Prazdroj spojil se všemi fungujícími klášterními pivovary a společně uvařili velikonoční speciály Poutní: Poutní Březnové a nové Poutní Dubnové. Právě tato a další piva budou moci pivaři ochutnat už zítra (27. […]
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Nejrozlehlejší světový kontinent ukrývá mnoho měst, paláců a dalších míst, které i po několik staletí halí závoj tajemna. Podíleli se na jejich vzniku bohové, andělé nebo snad démoni? Od chvíle, kdy byla na dálném východě založena říše, která se svou mocí vyrovnala těm největším civilizacím historie uplynulo již mnoho let. Khmérská civilizace po více než […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz