Domů     Příroda
Je libo bobří vanilkovou zmrzlinu?
Zdroj: Freepik

Pokud jste v nedávné době surfovali na vlnách internetu, mohla vás zaskočit zpráva, že vanilkové aroma již dávno není tím, čím bývalo. Do výrobní rovnice totiž měli vstoupit bobři…

A to konkrétně s látkou kastoreum, která však člověku není tak úplně neznámá. Pro různé účely ji totiž více či méně využíval přes 2000 let. Je tomu tak i nyní? Podle americké chemičky z Bryn Mawr College v Pensylvánii, Michelle Franclové, se aktuálně v našich oblíbených pochutinách zcela jistě nenachází. Nejenže je poměrně vzácné, ale jeho získávání značně komplikované.

Hvězda 20. století

I přesto se některým influencerům a zpravodajským webům podařilo zasít ve spotřebitelích semínko pochyb. Není totiž žádným tajemstvím, že se výrobci potravin s vanilkovým aroma neustále snaží nalézt podobně chutnající i vonící náhražky, z důvodu značně vysokých cen.

Jen v roce 2023 byl globální trh s vanilkou experty oceněn na hodnotu 886 milionů dolarů, přičemž se očekává, že suma v letošním roce ještě vzroste. Proč by si tedy výrobci nemohli mírně a nenápadně vypomoct?

Však to již v minulosti udělali. Největší slávě se látka těšila na počátku 20. století, kdy se objevovala v některých potravinách ve snaze dodat jim silnější a chutnější vanilkovo-malinovou příchuť. Od roku 1987 ale bylo její užívání omezeno, a to po sérii protestů ze strany znechucených spotřebitelů.

Hippokratova pochvala

Naši předkové ale takoví puritáni rozhodně nebyli. Kastoreum totiž hojně využívali k léčbě různých druhů nemocí, včetně horeček, žaludečních problémů nebo duševních chorob.

Nejslavnější lékař starověku, Hippokratés (460– ?370 př. n. l.), jeho blahodárné účinky dokonce vyzdvihoval již v roce 500 př. n. l. Z dnešního pohledu vycházela veškerá popularita s největší pravděpodobností ze zajímavého chemického složení.

Bobří substance totiž může obsahovat až 75 různých sloučenin, což je na jednu látku dost vysoké skóre. Za všechny můžeme uvést derivát kyseliny salicylové, který tlumí bolest. Do vanilkového průmyslu bylo však nasměrováno pro molekuly strukturálně podobné vanilinu, sloučenině získávané z vanilovníku plocholistého (Vanilla planifolia).

Planý poplach

A u této tropické orchideje ještě chvíli zůstaneme. Právě ona je totiž důkazem, že je nejen vanilková zmrzlina, ale také sušenky, žvýkačky a další pochutiny jsou momentálně „bobr free“.

Jen roku 2020 bylo totiž dle Organizace pro výživu a zemědělství (FAO) celosvětově vyrobeno přes 7 milionů kilogramů vanilkového extraktu získaného právě z vanilovníku plocholistého. Oproti tomu je každoroční 132kilogramová spotřeba na území USA jen malou potravinářskou kapkou.

Bobří zlepšovák

Mnohem významnější roli než v lidském jídelníčku tedy látka sehrává v každodenním životě bobrů. Jedině s její pomocí si totiž mohou spolehlivě vyznačit teritorium. Nejprve na dané místo nanosí hromady bahna, klacků či trávy a následně celý výtvor „zkropí“ dávkou kastorea.

„Jde o velice výraznou vůni, trochu pižmovou, ale sladkou,“ uvedla pracovnice britské organizace Beaver Trust, Roisin Campbellová-Palmerová, která se společně s kolegy snaží o navýšení populace bobrů evropských.

Podle jejích zkoumání dokážou tito vodní živočichové v kastoreu rozeznat i ty nejmenší odchylky, díky čemu spolehlivě identifikují členy rodiny. A právě tato skutečnost pracovníkům Beaver Trust nahrává.

V okamžiku, kdy se výzkumný tým rozhodne danou skupinu přemístit, přiláká příbuzné jen tím, že odebere látku z jednoho zvířete a vloží ji do humánní pasti.

Dvojitě nevýhodné

Jak již bylo naznačeno v úvodu, samotné získávání sekretu ale zdaleka nepatří ke snadným záležitostem. V prvním případě je totiž nutné bobra usmrtit, a ricinový vak s cenným obsahem mu následně odebrat.

Humánnější, byť časově náročnější, je vodního hlodavce omámit sedativy, aby mohla být jeho anální žláza pro konkrétní potřeby pomalu „dojena“. Ani jedna z variant však masovému využití kastorea v potravinářském průmyslu rozhodně nenahrává.

Související články
Mimořádný objev se podařil vědcům z olomouckého pracoviště Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR. Ve spolupráci s německými kolegy z Leibniz Institute of Plant Genetics and Crop Plant Research identifikovali u rostliny čirok pyl s unikátními vlastnostmi. Výzkum by v budoucnu mohl pomoci se šlechtěním odolnějších zemědělských plodin. O objevu informuje prestižní časopis The New […]
Žížaly patří mezi kroužkovce, konkrétně náleží do podkmene opaskovců. Chaotické přeuspořádání chromozomů pomohlo kdysi těmto tvorům přesídlit z mořského prostředí do sladkovodního, a některým dokonce i na souš. Mezi opaskovce se řadí maloštětinatci a pijavice. Známým zástupcem maloštětinatců je žížala obecná, která žije na souši, patří sem však i tak zvaní krvaví červi (Glycera), kteří […]
Jako generace „plastic people“ žijeme v barevném, naleštěném a nerozbitném světě. Z kdysi zázračného produktu se nakonec stal veřejný nepřítel číslo jedna, ale dnes ho bereme na milost. Není totiž tak snadné ho nahradit, v medicíně, potravinářství, automobilovém průmyslu nebo kosmonautice se bez jeho trvanlivosti, lehkosti, snadné výroby a údržby neobešli. „Špatnou pověst plastům dělají […]
Lidský mozek, více než jakýkoliv jiný orgán, odlišuje náš druh od ostatních. Během posledních přibližně sedmi milionů let se jeho velikost a složitost výrazně zvýšila, což nám umožnilo používat jazyk, plánovat budoucnost a také spolupracovat. Podle čerstvé studie však naše rozvinuté mozky mají jednu nevýhodu. Oblasti, které se během lidské evoluce rozšířily nejvíce, se zároveň […]
Tým vědců z University of Edinburgh extrahuje vzácné kovy, jako je lithium, mangan či kobalt, ze starých baterií za pomoci mikrobů. Bez toho by nám mohly začít rychle docházet suroviny na stavbu turbín, elektromobilů či solárních panelů. Součástí starých baterií a vyřazených elektronických zařízení je řada vzácných a drahých kovů, jako je lithium, kobalt či […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz