Domů     Medicína
Průmyslové potraviny jako zhouba našeho zdraví?
Zdroj: Freepik

Člověk je tvor nepoučitelný, zejména co se skladby jídelníčku týká. Jakmile má možnost dopřát si potraviny s vysokým obsahem cukru, soli nebo tuku, nedokáže odolat. Přitom by měl. S každou další porcí si totiž pomalu „ukrajuje“ ze svého duševního zdraví..

Metaanalýza zveřejněná v loňském roce v časopise Nutrients je v tomto případě nekompromisní. Strava, které dominovaly průmyslově zpracované potraviny totiž byla spojena s o 44 % vyšším rizikem vzniku deprese, v případě úzkosti narostlo potenciální nebezpečí dokonce na 48 %.

Když promluví čísla

To je ale teprve začátek. Samostatná studie z Brazílie, které se zúčastnilo na 10 775 osob, zjistila, že pouhých 20 % kalorií získaných z těchto potravin vedlo k o 28 % rychlejšímu poklesu kognitivních funkcí.

Pořád máte chuť si pravidelně dopřávat mražené pizzy, energetické tyčinky nebo ochucené limonády? „Zatímco přesný vztah příčiny a následku je stále neznámý, dostupné údaje nás přivedly k myšlence, že konzumace velkého množství průmyslově zpracovaných potravin zvyšuje riziko vzniku deprese,“ uvedla Melissa M. Laneová z lékařské fakulty Deakin University v Austrálii.

Spoušť v organismu

Je přitom všeobecně známo, že nadměrná spotřeba potravin obsahujících sůl, cukr nebo nasycené tuky může u konzumentů vést k vysokému krevnímu tlaku, rozvoji chronických zánětů, ale také některých srdečních chorob a cukrovky 2. typu.

Povzbudivý není ani fakt, že všechny tyto stavy zvyšují riziko vaskulární demence, jež vede k dlouhodobým poruchám krevního oběhu v mozku. Aditiva zase mohou narušovat produkci a uvolňování chemických látek v mozku, například dopaminu a serotoninu, což se nepříznivě odráží na duševní i emocionální pohodě člověka.

Horší jak cigarety

A pak je tu ještě další problém – návykovost. Průmyslové potraviny jsou totiž z valné většiny pro mnoho lidí „posedlostí“, se kterou jednoduše nedokážou přestat.

Profesorka psychologie na Michiganské univerzitě, Ashley Gearhardtová, si dokonce dovolila je přirovnat k cigaretám, se kterými mají podle jejího názoru hodně společného. „Společnosti s mnohamiliardovými zisky vytváří tyto potraviny s jediným cílem, aby nás k jejich konzumaci nalákali,“ uvedla.

Špatné nastavení?

Lidé jsou od přírody nastaveni tak, aby na sladké, tučné či vysoce kalorické potraviny téměř okamžitě reagovali.

Zatímco po většinu existence pomáhala tato vlastnost člověku přežít, dnes mu na vitalitě a síle nenápadně ubírá. V přírodě totiž mají potraviny jen mírně vysoký obsah cukru (bobule), stejné je to i v případě tuku (ořechy).

„Těžko najdete suroviny s vysokým obsahem cukru i tuku. To je totiž charakteristický znak právě průmyslově zpracovaných potravin. Přidejte sůl, barviva i umělá dochucovadla a náš mozek jednoduše ztratí kontrolu, “ dodala Gearhardtová.

Od tuků k depresi

Strava obsahující příliš průmyslově zpracovaných potravin může u některých jedinců přispět k rozvoji obezity – jednomu z hojně rozšířených civilizačních onemocnění, které velice často bývá spojováno s depresí.

Důvodem proč jdou tyto dvě diagnózy čím dál častěji ruku v ruce je podle odborníků skutečnost, že se tukové buňky postupně stávají dysfunkčními. Tím dochází k uvolňování zánětlivých molekul, které jsou známými spouštěči deprese, úzkosti i demence.

Dary z přírody

Experti přitom upozorňují, že konzumací nezdravých pochutin lidé zanedbávají to dobré z přírody – zejména ovoce a zeleninu.

Zadělávají si tak na problém v podobě nedostatku živin, které jsou pro náš mozek prospěšné, například fytonutrientů vyskytujících se v rostlinách. Ty zamezují ukládání cholesterolu v cévách, mají protizánětlivé a protinádorové účinky, blahodárný vliv mají i na zrak.

Zdroj: Freepik

Chutnost nadevše

Podle Laneové je však tento druh potravin poměrně snadné konzumovat ve velkém množství. Snadno se žvýkají, navíc jsou neuvěřitelně chutné. „Tyto atributy mohou narušit a potlačit normální komunikaci mezi vašimi střevy a mozkem.

Ten následně přijímá falešné informace o tom, že je trávicí soustava již plná,“ uvedla australská odbornice. To může být jedním z důvodů, proč lidé v rámci dvoutýdenního experimentu zahrnujícího průmyslově zpracované potraviny spontánně snědli o 500 kalorií denně více a ručička na váze v jejich případě poskočila nahoru o dva kilogramy.

Více se dočtete v čísle 4/2024, které je právě v prodeji.

Související články
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz