Domů     Ostatní
Zaostřeno na paměť: Existuje jedna, o které jste neměli tušení
Veronika Tyrková 28.2.2024

Krátkodobou a dlouhodobou paměť známe všichni. Existuje však ještě jeden typ paměti o jejíž existenci jste do dnešního dne pravděpodobně neměli ani tušení. Jde o paměť senzorickou.

V senzorické paměti je uchovávána po velmi krátký čas veškerá informace z našich smyslů. Skutečně veškerá. Jde o přesný obtisk toho, co vnímáme. Senzorickou paměť má každý náš smysl. Máme tak paměť echoickou na dvě sekundy pro sluchové vjemy, nebo paměť ikonickou pro vjemy vizuální.

Ikonická paměť má trvání přibližně půl vteřiny a po tuto dobu v ní zůstane vrytý obraz, který jste před chvílí vnímali. Máte o existenci senzorické paměti pochybnosti? Experiment vám je rozptýlí.

Američan George Sperling (1934) promítl na zlomek vteřiny dobrovolníkům po třech písmenech ve čtyřech řadách. Celkem tedy dvanáct písmen. Poté je požádal, aby písmena zopakovali. Protože kapacita krátkodobé paměti je pět až devět štěpů, nepřekvapí, že toho účastníci nebyli schopni.

Štěp je takové seskupení informací, které může být v paměti zakódováno jako jedna jednotka. Když si uvědomíte, že písmena F, B a I je zkratka FBI, vlastně tím z více položek učiníte položku jedinou. Pak ale Sperling po promítnutí písmen určil náhodně jednu ze čtyřech řad a participanti měli zopakovat písmena pouze z této řady. Tentokráte se jim to povedlo.

Jak je to možné, když šlo o to zopakovat písmena z řady, kterou se dozvím až po prezentaci písmen, takže to stejně vyžaduje zapamatovat si všech 12 znaků?

Ikonická paměť

Odpovědí je právě ikonická paměť, která uchová veškerou informaci z vizuálního stimulu po dobu půl vteřiny. Když ale měli participanti zopakovat jen jednu řadu písmen, stihli se na tato písmena zaměřit dříve, než se vzpomínka rozložila.

Pak se nabízí otázka, jak došli výzkumníci ke tvrzení, že doba trvání echoické paměti je přibližně dvě vteřiny. Na to nám dá odpověď experiment britské psycholožky Anny Treismanové (1935–2018).

Výzkumnice použila techniku tzv. stínění. Během něj jsou účastníkovi výzkumu do každého ucha pouštěny odlišné zvukové nahrávky. On má za úkol věnovat pozornost pouze jedné z nich a druhou ignorovat. Treismannová použila v experimentu chytrý tah.

Pouštěla účastníkům výzkumu do obou uší tutéž nahrávku, ale do ucha, které mělo být ignorováno ji pouštěla se zpožděním. Toto zpoždění mělo různou délku. Treismannová zjišťovala při jakém nejdelším zpoždění dokážou participanti poznat, že nahrávky jsou ve skutečnosti totožné.

Pokud to dokážou, znamená to, že informace z ucha, které mělo být ignorováno, zůstaly v echoické paměti dostatečně dlouho na to, aby informace z obou uší mohla být spárována. A odpovědí jsou právě dvě vteřiny.

Autor: Martin Burget

Související články
Pokud čtete 21. Století, tak pravděpodobně nad věcmi rádi přemýšlíte. Ale přemýšleli jste někdy nad tím, co a jak se dotýká charakterové vlastnosti, kterou v psychologii označujeme jako potřebu poznávání? Jejími autory jsou američtí psychologové John T. Cacioppo a Richard E. Petty. Potřebu poznávání popisují jako tendenci lidí častěji vykonávat náročné myšlenkové aktivity a především si […]
Stal se předmětem muzejní expozice s rekordní návštěvností, posloužil k výrobě bionafty a zároveň jeho pouhá přítomnost obrací žaludek naruby. Řeč je o fenoménu posledního desetiletí, který se stal nákladnou daní za pohodlný život v městském blahobytu. V únoru 2018 vystavilo Londýnské muzeum kousek hroudy vydolované ze stokové sítě jedné z jeho městských částí. Exponát, který přilákal rekordní počet […]
Pro dospělé není život černo-bílý, žijeme v mnoha barvách. Pro dítě se však dělí na dvě poloviny – ženskou a mužskou. Od chvíle, kdy dítě začne vnímat, je pro něj otec zástupcem/modelem jedné poloviny lidstva. A pokud muž chce být skutečným mužem/otcem, musí být i „dobrým tátou“… Role otce před 100 lety byla někde úplně […]
Ve věku 94 let zemřel 8. dubna 2024 ve svém domě v Edinburghu skotský fyzik Peter Higgs. Svou pověstnou skromnost a plachost překonával jen při rozhovorech o fyzice, kterou dokázal vysvětlit s pozoruhodnou srozumitelností. Do historie se ale zapsal především jako jeden z objevitelů částice, která váže vesmír dohromady. K objevu bosonu, který nese jeho […]
Včera, 8. dubna 2024, bylo možné pozorovat úplné zatmění Slunce v Mexiku, Spojených státech a Kanadě. Podle všeho byli už dávní Mayové schopni předvídat tento jev, který pro ně představoval umírání slunečního boha, a přijmout opatření, aby nenastal konec světa. Zatmění Slunce je astronomický jev, který nastane, když Měsíc vstoupí mezi Zemi a Slunce, takže […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz