Domů     Ostatní
Vnímání tepla a chladu protetickou končetinou umožněno!
Zdroj: Swiss Federal Institute of Technology Lausanne_by Caillet

Tým výzkumníků z Itálie a Švýcarska zhotovil zařízení, nazývané „MiniTouch“, které by mělo lidem s protetickou (horní) končetinou umožnit vnímání teploty předmětů, kterých se jejím prostřednictvím dotýkají.

Jedná se o další krok na cestě k tomu, aby byly náhrady končetin co nejpodobnější těm skutečným..

Protéza nahrazuje chybějící část končetiny. V posledních letech se vývoj nových technologií a materiálů používaných k jejich výrobě zrychlil, což vede k jednoduššímu, spolehlivějšímu a komfortnějšímu užívání těchto náhrad.

Nyní jdou vědci ještě dále, chtějí lidem s protetickou končetinou umožnit vnímání teploty předmětů, kterých se dotýkají. To by mělo zvýšit užitečnost protetických končetin pro jejich a zlepšit jejich přijímání uživatele.

Výzkumníci připojili „MiniTouch“ na protetickou horní končetinu sedmapadesátiletého muže jménem Fabrizio, kterému byla jeho ruka amputována nad zápěstím. Prostřednictvím tohoto zařízení byl Fabrizio schopen rozlišit mezi horkými a studenými láhvemi s tekutinou s dokonalou přesností.

Dále mohl rozpoznat rozdíl mezi plastem, sklem a kovem lépe, než by tomu bylo v případě náhodného tipování a s přibližně 75% přesností byl schopen třídit ocelové bloky podle jejich teploty.

Umělá končetina co nejpodobnější té skutečné

„Je důležité zakomponovat tyto technologie tak, aby uživatelům protéz skutečně ulehčily provádění každodenních úkonů,“ říká neuroinženýr Luke Osborn z Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory v Laurel v Marylandu, který se studie nezúčastnil.

„Zavedení nových způsobů senzorické zpětné vazby by mohlo pomoci uživatelům získat více dovedností, kterých dříve nemohli dosáhnout,“ dodává.

Zdroj: Swiss Federal Institute of Technology Lausanne_by Caillet

Díky zařízení se zlepšila také Fabriziova schopnost rozpoznat, zda se dotýká umělé nebo skutečné lidské paže, z 60 na 80 %. Neuroinženýr Solaiman Shokur ze Švýcarského federálního technologického institutu v Lausanne (EPFL) vysvětluje:

„Výsledky nejsou tak ohromující proto, že MiniTouch neposkytuje informace o texturách pokožky.“ Jeho kolega Jonathan Muheim k tomu dodává: „Teplota je téměř poslední modalita, kterou je třeba vyřešit, abychom pak dali všechny výsledky dohromady a mohli umělou končetinu skutečně vnímat jako biologickou.“.

Na teplo a chlad citlivá místa na pahýlech

Jejich studie staví na závěrech, které tito vědci zveřejnili v květnu loňského roku, kdy zjistili, že lidé po amputacích měli na pahýlech končetin místa, která při zahřátí nebo ochlazení vyvolávala pocit teploty v jejich chybějící ruce.

Podle vědců to bylo způsobeno stimulací nervů, které měly toto na starosti v dané končetině. Pocity fantomové teploty se vědcům podařilo vyvolat u 63 % lidí s amputovanou končetinou.

V nové studii zmapovali Shokur, Muehim a jejich kolegové místo na Fabriziově pahýlu, které bylo zodpovědné za pocit fantomové teploty v chybějícím ukazováčku. To následně stimulovali pomocí zařízení na Fabriziově protéze, které převádělo signály z teplotního senzoru na konci protetického ukazováčku na odpovídající nervové signály o vnímané teplotě.

Do budoucna doufají, že bude možné přidat více senzorů, aby byla protetická končetina citlivější vůči teplotě i doteku. Fabrizio by takové zařízení uvítal, využil by ho při vaření.

Související články
Pokud čtete 21. Století, tak pravděpodobně nad věcmi rádi přemýšlíte. Ale přemýšleli jste někdy nad tím, co a jak se dotýká charakterové vlastnosti, kterou v psychologii označujeme jako potřebu poznávání? Jejími autory jsou američtí psychologové John T. Cacioppo a Richard E. Petty. Potřebu poznávání popisují jako tendenci lidí častěji vykonávat náročné myšlenkové aktivity a především si […]
Stal se předmětem muzejní expozice s rekordní návštěvností, posloužil k výrobě bionafty a zároveň jeho pouhá přítomnost obrací žaludek naruby. Řeč je o fenoménu posledního desetiletí, který se stal nákladnou daní za pohodlný život v městském blahobytu. V únoru 2018 vystavilo Londýnské muzeum kousek hroudy vydolované ze stokové sítě jedné z jeho městských částí. Exponát, který přilákal rekordní počet […]
Pro dospělé není život černo-bílý, žijeme v mnoha barvách. Pro dítě se však dělí na dvě poloviny – ženskou a mužskou. Od chvíle, kdy dítě začne vnímat, je pro něj otec zástupcem/modelem jedné poloviny lidstva. A pokud muž chce být skutečným mužem/otcem, musí být i „dobrým tátou“… Role otce před 100 lety byla někde úplně […]
Ve věku 94 let zemřel 8. dubna 2024 ve svém domě v Edinburghu skotský fyzik Peter Higgs. Svou pověstnou skromnost a plachost překonával jen při rozhovorech o fyzice, kterou dokázal vysvětlit s pozoruhodnou srozumitelností. Do historie se ale zapsal především jako jeden z objevitelů částice, která váže vesmír dohromady. K objevu bosonu, který nese jeho […]
Včera, 8. dubna 2024, bylo možné pozorovat úplné zatmění Slunce v Mexiku, Spojených státech a Kanadě. Podle všeho byli už dávní Mayové schopni předvídat tento jev, který pro ně představoval umírání slunečního boha, a přijmout opatření, aby nenastal konec světa. Zatmění Slunce je astronomický jev, který nastane, když Měsíc vstoupí mezi Zemi a Slunce, takže […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz