Domů     Medicína
Medicínská revoluce: AI se školí na screening
FOTO: Unsplash

Rakovina slinivky patří k nejagresivnějším typům nádorů. Jen v České republice si tuto diagnózu každým rokem vyslechne na 2000 pacientů, nejčastěji z řad mužů. Pro své anatomické uložení však bývá toto onemocnění odhaleno až ve značně pokročilém stadiu. Čas je proto to, oč tu běží….

Odborníci proto v loňském roce do procesu diagnostiky zapojili také umělou inteligenci (AI). Algoritmy by totiž měly odhalit onemocnění dokonce o tři roky dříve než běžný lékař. A to díky pečlivému tréninku, který probíhal na milionech lékařských záznamů pocházejících z dánského národního registru pacientů a datového úložiště amerických veteránů.

Cílem bylo vyškolit modely tak, aby přiřazovaly kódy jednotlivých diagnóz právě k jedné z nejzákeřnějších forem rakoviny.

Vševědoucí oko AI

Některé z neduhů, například žloutenka, bolesti pánve nebo úbytek hmotnosti totiž bývají s onemocněním spojeny častěji, a to zejména pokud jsou zjištěny u pacientů přibližně půl roku před stanovením diagnózy.

Další, jako cukrovka 2. typu, anémie nebo zánět slinivky bývají lékaři obvykle odhaleny mnohem dříve. „Rakovina se v lidském těle vyvíjí postupně, často po mnoho let a poměrně pomalu, dokud se nemoc neprojeví,“ prohlásil spoluautor studie a vedoucí laboratoře při katedře systémové biologie na Harvard Medical School, Chris Sander.

„Systém umělé inteligence se pokouší učit ze symptomů v lidském těle, které mohou souviset s těmito postupnými změnami,“ dodal. Co však MUDr. AI nedokáže, je identifikovat mechanismy nebo příčinné události.

Zdá se to nadějné

Aktuálně se studie nachází ve své prvotní fázi. Prozatím ji tedy nelze použít k provádění jakýchkoli screeningových programů. Odborníci ale i přesto zastávají názor, že s vylepšením technologie a snížením provozních nákladů by se AI mohla stát pravou rukou lékařů a jejich nedocenitelným nástrojem.

„Screening založený na umělé inteligenci je příležitostí, jak změnit trajektorii rakoviny slinivky břišní, agresivního onemocnění, které je dlouhodobě obtížné včas diagnostikovat, a včas léčit, když je šance na úspěch nejvyšší,“ uvedl profesor biologie nádorů a ředitel výzkumu v Centru pro výzkum proteinů Nadace Novo Nordisk na Kodaňské univerzitě, Søren Brunak (*1958).

Prozatím nejefektivnější model totiž ukázal, že z tisíce nejrizikovějších pacientů starších 50 let se u přibližně 320 z nich onemocnění rozvine. U mladších pacientů prozatím míra přesnosti kolísá.

Autor: Michal Maša

Související články
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz